-
Czym jest miernik głodu? Czy pomaga wypracować zdrowe nawyki?
Jeśli jesteś zestresowany, łatwo możesz wpaść w „emocjonalne jedzenie”. Poświęcenie chwili na ocenę poziomu głodu za pomocą prostego narzędzia może pomóc w wypracowaniu bardziej przemyślanego zachowania.
Żywienie -
Chroniczny głód i jego przyczyny. Skąd apetyt mimo najedzenia?
Głód to sposób, w jaki organizm mówi osobie, że potrzebuje pożywienia. Czasami jednak możesz czuć się tak, jakbyś był głodny przez cały czas. Ciągły głód może być również oznaką pewnych schorzeń, które mogą wymagać leczenia.
ŻywienieProdukty -
Odczuwasz głód mimo jedzenia? To może być jedna z tych przyczyn
Głód jest jednym z podstawowych sygnałów biologicznych. Sam w sobie jest pozytywnym zjawiskiem, informującym o konieczności zaspokojenia potrzeby. Ale co jeśli niedawno zjadłeś, ale nadal jesteś głody?
ŻywienieProduktyOdchudzanie -
Dlaczego jedzenie daje nam satysfakcję? Eksperci odpowiadają
Większość ludzi uważa, że jedzenie jest przyjemne i pocieszające. To jedno z wyjaśnień, dlaczego tak trudno jest zatrzymać się na jednej porcji – zwłaszcza jeśli danie jest wyjątkowo słodkie, pikantne lub szczególnie przyjemne do...
Żywienie -
Czego nie można myć w zmywarce? Lista naczyń, którym to zaszkodzi
Czego nie można myć w zmywarce? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące umieszczania naczyń w tego typu sprzętach.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Kolejność, w jakiej układasz jedzenie na półkach w lodówce ma znaczenie! Jak to zrobić właściwie?
Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce? Poniżej przedstawiamy, jak to zrobić, by żywność jak najdłużej zachowała świeżość.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Otyłość to choroba, którą trzeba leczyć: trwa kampania Porozmawiajmy szczerze o otyłości
Otyłość – chociaż dotyka coraz większej ilości Polaków to nadal niewiele o niej wiemy. Najczęściej traktujemy ją jak wybór, nie rozumiemy, że jest chorobą. „Porozmawiajmy szczerze o otyłości” to kampania społeczno-edukacyjna, której...
Żywienie -
Czy dieta Feingolda działa na ADHD?
Dieta Feingolda, która rzekomo łagodzi objawy zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) i autyzmu, była popularna w latach 70. Polega na wyeliminowaniu z diety dziecka wszelkich pokarmów zawierających sztuczne...
Składniki odżywczeŻywienie -
Lukrecja – przysmak czy trucizna? O tym nie wiedziałeś
Lukrecja to jedno z ziół, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Wielu z nas lukrecja kojarzy się przede wszystkim ze słodyczami i okresem Bożego Narodzenia, kiedy to kupujemy...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Sezon na orzechy włoskie w pełni. Dlaczego warto je jeść?
Orzechy włoskie to jedne z wyjątkowych skarbów jesieni. Mając do nich nieograniczony dostęp, powinniśmy zrobić zapasy na zimę, aby móc na co dzień korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Ważyła 113 kg, przeszła spektakularną metamorfozę. „Mówią mi, że jestem za chuda”
35-letnia Cindi Quinn w niczym nie przypomina siebie sprzed lat. Kobieta, która przez niemal całe swoje życie zmagała się z nadwagą, przeszła ogromną metamorfozę. W ciągu trzech lat schudła ponad 60 kilogramów.
Żywienie Galeria -
Kiedy zacząć przyjmować witaminę D? Czy to już?
Suplementacja witaminy D jest jak najbardziej zasadna. W naszej strefie klimatycznej jesienią i zimą słońca brakuje, a nawet jeżeli się ono pojawia, to krótki dzień i niskie temperatury utrudniają naturalną syntezę witaminy D, która...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Kombucha – co to za napój i dlaczego robi furorę?
Kombucha (kombucza) to dość specyficzny napój, który wykazuje działanie prozdrowotne. Powstaje on w procesie fermentacji czarnej herbaty, do której należy dodać cukier oraz jeden specyficzny składnik. Jest nim grzyb herbaciany (grzyb...
ProduktyŻywienie -
8 witamin, które poprawiają jakość zdrowia psychicznego
Naszemu zdrowiu psychicznemu szkodzą nie tylko codzienny stres oraz szybkie tempo życia, ale także niedobory żywieniowe. To one, w dużej mierze, przyczyniają się do wystąpienia objawów nerwicy, depresji oraz innych zaburzeń psychicznych....
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Olej z czarnuszki: jakie ma właściwości i jak go stosować?
Olej z czarnuszki powstaje na skutek tłoczenia nasion czarnuszki siewnej. Olej z czarnuszki stosuje się m. in. w profilaktyce chorób i w kosmetyce. Jakie ma właściwości?
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywnościAnna Sierant
-
Chcesz poprawić urodę i zatrzymać młodość? Tego chirurg plastyczny ci nie powie
W czasach gdy gabinety medycyny estetycznej pojawiają się niemal na każdym rogu, oni mówią „STOP”. Eksperci z warszawskiej kliniki Life Institute tłumaczą, że tylko holistyczne podejście do pacjenta gwarantuje zachowanie zdrowia, urody i...
ŻywienieEwelina Celejewska
-
Nawet u osób z genem Parkinsona kawa może działać ochronnie
Nawet dla osób z mutacją genu spożycie kawy może być związane z mniejszym ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona, wynika z nowego badania opublikowanego w 30 września 2020 w internetowym wydaniu Neurology, czasopiśmie medycznym...
ProduktyŻywienie -
Antygrypina, czyli naturalny sposób na podporność. Jak przygotować antygrypinę?
Antygrypina to kolejny, po herbacie z imbirem czy syropie z cebuli, przepis na tzw. naturalny antybiotyk. Jak przygotować antygrypinę?.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Kiedy „zdrowe jedzenie” przestaje takim być i co z tym zrobić?
Zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie – wielu z nas robi wszystko, by jak najbardziej się do niego dostosować. Czasem aż za bardzo. Jak sobie wtedy poradzić?
ŻywienieOdchudzanieDiety -
6 sfermentowanych pokarmów, które poprawią twoje zdrowie i trawienie
Fermentacja nie tylko ma dobry wpływ na konserwację żywności. Spożywanie sfermentowanej żywności może również zwiększyć liczbę pożytecznych bakterii lub probiotyków znajdujących się w jelitach. Które sfermentowane pokarmy są najlepsze?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Pijesz kawę przed śniadaniem? Naukowcy mają dla ciebie złe wieści
Według nowych badań mocna, czarna kawa, która postawi cię na nogi po kiepskiej nocy, może zaburzyć kontrolę poziomu cukru we krwi.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie