Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed Salmonellą na skorupkach jaj. GIS podkreślił, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może doprowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego o Salmonelli na skorupkach jaj
Alert został wprowadzony dla produktu: „Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L” o numerze partii „POW12 20.11” i kodzie na skorupkach jaj „1PL 10161326”. Produkt został wyprodukowany dla Biedronki w Kostrzynie i ma datę spożycia do 20 listopada 2021 r.
Zakład pakowania jaj po otrzymaniu informacji o salmonelli rozpoczął wycofywanie danej partii z obrotu i poinformował fermę, z której pochodziły jaja. W ramach kontroli wewnętrznej nie stwierdzono niezgodności. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie. Zakład pakowania jaj i ferma są pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.
GIS ostrzega przed Salmonellą na „Jajach Królewskich”
Ostrzeżenie dotyczy również jaj kurzych z chowu klatkowego klasy M o numerze partii „25.10.2021” i kodzie na skorupkach jaj „3 PL 04141303”. Produkt został wprowadzony do obrotu przez „Fermę Drobiu – Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192”. Jaja mają datę spożycia do 27 listopada 2021 r.
O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Dębicy, nadzorującego zakład pakowania kwestionowanych jaj. Inspekcja weterynaryjna przeprowadziła kontrolę. Zakwestionowana partia jaj została w całości wprowadzona do obrotu. Zidentyfikowano również odbiorców, którzy mogą być w posiadaniu zakwestionowanych jaj. Powiadomiono także Powiatowego Lekarza Weterynarii nadzorującego fermę pochodzenia jaj.
Czytaj też:
Jajko w koszulce. Jak ugotować jajo bez skorupki? Poznaj dwa proste sposoby