Aby zrobić słonecznikową pastę, musisz namoczyć łuskane pestki na noc. To cały sekret. Dzięki temu będą miękkie i łatwo zmiksują się na gładką pastę.
Dlaczego warto jeść pestki słonecznika?
Pestki słonecznika są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczy. Są bogate m.in. w witaminę E, nazywaną witaminą płodności i młodości. Nie bez powodu powinni je jeść mężczyźni, ponieważ witamina E poprawia jakość plemników. Jedzenie pestek słonecznika wspomaga serce, układ krwionośny i wspiera pracę mózgu. Pestki mają także działanie antynowotworowe i pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi.
Co można dodać do pasty z pestek słonecznika?
W naszym przepisie proponujemy dodać do pasty suszone pomidory i ulubione zioła: pietruszkę lub kolendrę. Do pasty ze słonecznika możesz także dodać koperek albo pieczone warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, seler albo dynię. Ziarna słonecznika możesz także połączyć z orzechami nerkowca. Orzechy również trzeba wcześniej namoczyć przez noc. Taka pasta będzie miała łagodniejszy smak, bo zmiksowane i doprawione sokiem z cytryny nerkowce przypominają nieco kremowy twarożek. Pasta świetnie pasuje do kanapek i grzanek.
Przepis: Pasta z pestek słonecznika i suszonych pomidorów
Pasta do kanapek i grzanek.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- Szklanka łuskanych pestek słonecznika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4-5 suszonych pomidorów (z oleju)
- 2 ząbki czosnku
- garść zielonej pietruszki lub/i kolendry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotuj ziarna słonecznikaZiarna słonecznika zalej na noc zimną wodą i odstaw. Dzięki temu zmiękną.
- Zrób pastęOdsącz słonecznik z wody i przepłucz na sicie. Wrzuć do miski razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i natka pietruszki lub kolendry. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodając w razie potrzeby kilka łyżek wody. Dopraw solą i pieprzem.
Czytaj też:
Guacamole – jedna z najzdrowszych past. Zaspokaja głód i chroni przed chorobami