-
Postanowienia noworoczne. Naukowiec zdradza, na jaką dietę warto przejść
Nowy Rok dla wielu osób jest symbolicznym momentem, idealnym do wprowadzenia zmian w swoim stylu życia. Niektórzy postanawiają zerwać z nałogami, inni znaleźć nową pracę, schudnąć lub się zakochać. Są też tacy, którym zależy po prostu na...
DietyOdchudzanieŻywienie -
Kochasz chleb ze smalcem? Oto, co musisz wiedzieć o tym przysmaku
Chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem – kto z nas nie zna jego smaku? Miłośnicy zdrowego odżywiania pewnie już dostali dreszczy. Czy faktycznie smalec jest aż tak szkodliwy?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Jeśli nie masło, to co? Czym smarować pieczywo?
Mało czy margaryna? Pytanie to zadają sobie nie tylko osoby, które stosują dietę. Zarówno naturalne masło, jak i margaryna do smarowania mają wielu zwolenników oraz przeciwników, którzy żyją w stałym konflikcie i przerzucają się...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Ajurweda na szczupłą talię? 4 triki do wykorzystania
Ajurweda jest hinduskim sposobem na dobre zdrowie oraz doskonałe samopoczucie. Ten dość skomplikowany system wiedzy medycznej, który wywodzi się z naturalnych metod leczenia, może sprawdzić się w przypadku osób, które chcą pozbyć się...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak rozpoznać produkty pełnoziarniste?
Produkty pełnoziarniste stanowią jedną z podstaw zdrowej diety, więc powinny się one znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Niestety, producenci np. pieczywa, często wykorzystują modę na zdrowe odżywianie, oferując produkty, które z...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
8 zamienników niezdrowych produktów, które stosujesz w kuchni na co dzień
Któż z nas nie pije porannej kawy, czy też nie przekąsi sobie czegoś czasem? Kolejne pytanie: jaka część z tych osób wybiera do swojej kawy niezdrowe dodatki, a preferowane słodycze to bardziej sztuczny słodzik niż baton? Wiemy, jak...
ProduktyŻywienie -
Ostropest plamisty – właściwości i zastosowanie
Ostropest plamisty to jedna z chętniej stosowanych roślin leczniczych. Ostropest cechuje szerokie zastosowanie dzięki zawartości sylimaryny, czyli kompleksu działających prozdrowotnie flawonoliganów. Tradycyjnie ostropest plamisty...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Zioła moczopędne – czy można stosować je na własną rękę?
Zioła są często stosowane w celu wspomagania leczenia różnych schorzeń oraz zapobiegania ich wystąpieniu. Pomagają one łagodzić objawy chorób, przyśpieszają efekty leczenia oraz redukują wiele nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych,...
ProduktyŻywienie -
Chcesz uniknąć raka jelita grubego? Jedz więcej tych produktów
Badanie, w którym początkowo badano aspirynę jako potencjalny środek zapobiegawczy przeciwko rakowi jelita grubego przypadkowo odkryło mechanizm, który może wyjaśnić, w jaki sposób owoce i warzywa zmniejszają ryzyko rozwoju tej choroby.
ProduktyŻywienie -
Musli ze smażonym bananem. Jak je przygotować?
Dla wielu osób śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tradycyjne musli z mlekiem może się jednak szybko znudzić, dlatego podpowiadamy, jak je urozmaicić. Czy wiesz, dlaczego warto jeść banany?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Prof. Drywień: kiedy jemy dużo i tłusto, organizm nie nadąża z trawieniem
Jeśli zjemy zbyt dużo naraz - zwłaszcza tłustych pokarmów – organizm nie nadąża z produkcją enzymów trawiennych. Wprawdzie są na rynku środki wspomagające trawienie, lepiej jednak po prostu się nie przejadać – radzi technolog żywienia...
Żywienie -
Ser pokrył się pleśnią – czy można go nadal zjeść?
Ser to popularna forma nabiału. Jeśli jednak zauważyłeś plamy na serze, możesz się zastanawiać, czy nadal można zjeść go bez narażania się na problemy. Pleśń może rosnąć na wszystkich rodzajach żywności, a ser nie jest wyjątkiem. Kiedy...
ProduktyŻywienie -
Nie wyrzucać, tylko oddać. Co zrobić po świętach z niezjedzonymi potrawami?
Zamiast wyrzucać jedzenie po świętach możemy się nim podzielić.
ŻywienieProdukty Wideo -
Codziennie pijesz kieliszek wina „do obiadu”? Oto, co ci się stanie
Czerwone wino – lubi je wielu z nas. Co się stanie, jeżeli będziemy pić codziennie jeden kieliszek do obiadu lub pod koniec dnia?
ProduktyŻywienie -
Jedzenie ryb wydłuża młodość?
TO FAKT! Dzieje się tak za sprawą wielonienasyconych kwasów omega-3. Mają one ogromny wpływ na zachowanie dobrego stanu zdrowia, a także opóźniają proces starzenia organizmu. Dodatkowo pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi,...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Picie alkoholu w święta? Nie przesadź, ponieważ...
W święta łatwo przesadzić z alkoholem. Potwierdza to nasza ludzka praktyka, ale potwierdzają to również eksperci.
ProduktyŻywienie -
Nieprawidłowa dieta i stosowanie antybiotyków zaburzają mikrobiom jelitowy
W organizmie człowieka żyje 100 bilionów mikrobów. Blisko 95 proc. mikrobiomu to bakterie jelitowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Nie tylko wpływają na reakcję naszego organizmu na niektóre pokarmy, lecz także na nasze ogólne...
DietyŻywienie Wideo -
Złe nawyki żywieniowe, które powodują, że tyjesz
Kolejny kilogram na wadze a ty nie wiesz, o co chodzi? My wiemy: to kwestia złych nawyków, z których wielu z nas nie zdaje sobie sprawy.
OdchudzanieŻywienie -
Trzy posiłki dziennie – czy to skuteczny lek na cukrzycę?
Jak sugeruje nowe badanie, spożywanie bogatego w węglowodany śniadania, a następnie obfitego lunchu i małego obiadu – zgodnie z tzw. dietą składającą się z trzech posiłków sprzyja utracie wagi i znacznie poprawia kontrolę poziomu glukozy...
DietyŻywienie -
Cudowne właściwości pomarańczy – dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej?
Pomarańcze – jedne z najpopularniejszych cytrusów, które cieszą się ogromną popularnością i które możemy kupić przez cały rok. Chętnie sięgamy po nie latem, ponieważ doskonale rozgrzewają, ale ich zapach wielu z nas kojarzy się także z...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Różnorodność jedzenia sprawia, że jemy więcej
Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie wiążą się z różnorodnością potraw. Dużo jedzenia – brzmi świetnie, ale ma też swoje minusy. Okazuje się, że im bardziej różnorodne jedzenie, istnieje ryzyko, że zjemy więcej.
ProduktyŻywienie