Niebezpieczne akcesoria do gotowania. Łopatki i łyżki wycofywane z rynku

Niebezpieczne akcesoria do gotowania. Łopatki i łyżki wycofywane z rynku

Dodano: 
Łyżka do spaghetti. Zdjęcie ilustracyjne
Łyżka do spaghetti. Zdjęcie ilustracyjne Źródło:Shutterstock / Maren Winter
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku popularnych akcesoriów kuchennych. W kontakcie z żywnością mogą wydzielać toksyczne dla człowieka i rakotwórcze substancje.

Jak podaje w swoich komunikatach GIS, migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności z łopatki i łyżki wykryto podczas urzędowych kontroli. Oba produkty są wycofywane ze sklepów. "Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności" – podkreślono w ostrzeżeniu dla konsumentów.

Wycofywane produkty – łyżka do spaghetti i łopatka

GIS w swoich komunikatach podał szczegóły wycofywanych produktów.

  • Produkt: Łopatka do gotowania, KMT Style
  • Numer partii: 2406664
  • Kod kreskowy: 8 435632 066643
  • Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., ul. Wygoda 62, 43-608 Jaworzno, ul. Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska;
  • Produkt: Łyżka do spaghetti, KMT Style
  • Numer partii:5403512
  • Kod kreskowy:8435545735124
  • Dystrybutor:KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska

Dystrybutor wycofuje oba produkty z rynku pod nadzorem inspekcji sanitarnej. GIS przestrzega konsumentów, że nie należy używać produktów wskazanych w komunikatach do kontaktu z żywnością.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne – co to jest?

Pierwszorzędowych aminy aromatyczne (PAAs) to związki o możliwym działaniu rakotwórczym. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem zaklasyfikowała większość z nich do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są powszechnie stosowane przy produkcji niektórych tworzyw sztucznych, barwników i klejów. Wykorzystuje się je w produkcji opakowań i innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Określone reakcje chemiczne powodują, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą migrować do żywności w ilościach przekraczających dopuszczalne i tym samym uznane za bezpieczne dla człowieka limity.

Czytaj też:
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać
Czytaj też:
Czy truskawki trzeba myć wodą z sodą oczyszczoną? To powinieneś wiedzieć

Źródło: GIS, odzywianie.wprost.pl