-
Ashwagandha – co to takiego? Czy ułatwia odchudzanie?
Ashwagandha to starożytne zioło lecznicze. Jest klasyfikowane jako adaptogen, co oznacza, że może pomóc ciału, by radziło sobie ze stresem. Czy pozwala także schudnąć?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Pierwsze miodobranie w firmowej pasiece… Dafi
Kielecka marka Dafi, pod którą produkowane są dzbanki i butelki filtrujące, w ubiegłym roku stała się dumną posiadaczką przyzakładowej pasieki, w ramach projektu „Pszczoły w mieście”.
Artykuł sponsorowany -
Co należy jeść podczas chemioterapii?
Podczas leczenia raka wybór jedzenia jest niezwykle ważny. Chemioterapia i radioterapia powodują wiele skutków ubocznych, które mogą się pogorszyć lub poprawić w wyniku jedzenia i picia. Uzupełnienie diety w pożywne pokarmy dostarcza...
Składniki odżywcze -
To może stać się z twoim ciałem, jeśli smażysz na głębokim tłuszczu
Smażenie jest niezdrowe – to wiemy nie od dzisiaj. Ale jak, tak naprawdę, wpływa ono na ludzkie ciało i jakie realne szkody może wyrządzić?
ProduktyŻywienie -
10 zaskakujących potraw, po których ci się odbija
Wiele naszych ulubionych potraw może wyzwalać i intensyfikować odbijanie. Najlepszym sposobem na uzyskanie kontroli jest wprowadzenie kilku zmian w diecie. Niektóre pokarmy sprawiają bowiem, że łatwiej nam połykać powietrze, które...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy nasiona dyni mogą pomóc schudnąć?
Nasiona dyni to smaczna i bogata w składniki odżywcze przekąska. Badania pokazują, że oferuje szereg korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie poziomu cukru we krwi, poprawa zdrowia serca, a nawet zmniejszenie ryzyka niektórych...
OdchudzanieSkładniki odżywcze -
Woda gazowana – czy jest szkodliwa dla zdrowia?
Woda gazowana jest orzeźwiającym napojem i dobrą alternatywą dla słodkich napojów bezalkoholowych. Jednak niektórzy obawiają się, że może być szkodliwa dla zdrowia. Jak jest naprawdę?
ProduktyŻywienie -
Kupuj świadomie: jak rozpoznawać certyfikowaną żywność?
Coraz więcej Polaków zwraca uwagę na jakość i miejsce pochodzenia nabywanej żywności. Jak orientować się w gąszczu symboli widniejących na opakowaniach? Jakich certyfikatów jakości i oznaczeń szukać na etykietach? Odpowiadamy: warto...
Artykuł sponsorowany -
Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?
Awokado to pyszny i popularny owoc bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Jednak dojrzałe psują się szybko, stają się brązowe i papkowate. Aby przechować dojrzałe awokado na dłużej, możesz spróbować je zamrozić. Jednak zamrażanie...
Żywienie -
Jak prawidłowo przechowywać czosnek?
Czosnek jest składnikiem, który nadaje potrawom wspaniały smak i można go znaleźć w większości kuchni na całym świecie. Jak prawidłowo go przechowywać?
Żywienie -
Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności
Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?
ProduktySkładniki odżywcze -
Susza spędza sen z powiek rolnikom. Biologizacja nowym rozwiązaniem
O tym, że Polska pustynnieje słyszymy przynajmniej od kilku lat. Rolnicy liczą straty, a w sklepach coraz drożej. Firma Top Farms podkreśla, że sposobem na radzeniem sobie z problemami pogodowymi jest biologizacja upraw.
Wideo -
Jak poznać, czy wołowina w sklepie jest dobra?
Mielona wołowina jest bardzo popularna w użyciu, ale łatwo się psuje. Istnieje jednak kilka prostych technik, które pomogą ustalić, czy mięso to jest dobre do spożycia: obserwowanie zmian koloru, zapachu i tekstury wołowiny.
ProduktySkładniki odżywcze -
Żabka wycofuje piwo Miłosław. Konsumenci, uwaga na szkło!
Z powodu obecności szkła, sieć Żabka wycofała całą partię piwa Miłosław Niefiltrowanego ze sprzedaży.
Produkty -
Ser brie – ile ma kalorii i czy warto go spożywać?
Brie to miękki ser z krowiego mleka, który pochodzi z Francji, ale obecnie jest popularny na całym świecie. Ma kremową konsystencję i wyjątkowy, łagodny smak charakterystyczny dla serów dojrzewających. Zwykle podaje się go z chlebem lub...
Składniki odżywczeProdukty -
Czy plastikowa deska do krojenia jest lepsza od drewnianej?
Przy zakupie deski do krojenia zawsze pojawia się ten sam dylemat: „drewniana czy plastikowa”? Szefowie kuchni kilku większych restauracji na świecie wymienili wady i zalety każdej z nich. Ich sugestie nie zaskoczą wprawionych kucharzy.
Żywienie -
Powłoka jajeczna utrzyma świeżość żywności na dłużej? Naukowcy donoszą
Według naukowców z Rice University jaja, które mogłyby się zmarnować, mogą służyć jako baza do stworzenia powłoki do ochrony owoców i warzyw, by dłużej utrzymać ich świeżość. Plusem rozwiązania jest jego niski koszt.
Żywienie -
Czy każdy alkohol jest odpowiedni dla wegan?
Drinki na imprezie, kieliszek wina po ciężkim dniu – któż z nas tego nie lubi? Ale, biorąc pod uwagę metody wytwarzania alkoholi, weganie mogą mieć dylemat, czy nawet okazjonalne picie nie zaburzy ich diety pozbawionej produktów...
ProduktyŻywienie -
10 świetnych zamienników pietruszki
Pietruszka jest dobra do gotowania i dekoracji potraw, ale jeśli nie masz jej akurat pod ręką, istnieje kilka świetnych alternatyw. Najczęściej wymienia się szczypiorek i suszoną bazylię, ale doskonale sprawdzi się też kolendra,...
ProduktySkładniki odżywcze -
Zdrowe odżywianie może być przyczyną problemów żołądkowych
Ironia losu: kiedy zdecydujesz się uporządkować swoją dietę, wybierać tylko nieprzetworzone jedzenie i dużo warzyw, oczekujesz, że poczujesz się lepiej niż kiedykolwiek, ale tak nie jest. Masz wzdęcia, biegunkę lub mdłości. O co chodzi?
Składniki odżywczeŻywienie -
Czy można przedawkować witaminy?
Chociaż wskazówki dotyczące bezpiecznego dawkowania są wymienione na większości opakowań suplementów, powszechną praktyką jest przyjmowanie ich w ilości większej niż zalecana. Czy jest to bezpieczne? A jeśli nie – co nam wtedy grozi?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Czy spożywanie zimnego ryżu jest bezpieczne?
Wielu z nas postawiło na ryż jako na alternatywę ziemniaków. Ale, podobnie jak w przypadku naszych rodzimych kartofli, często po ugotowaniu zostaje sporo niezjedzonego ryżu. Czy można w takim wypadku bezpiecznie zjeść go na zimno?
Żywienie -
Żywność ekologiczna i organiczna – sprawdź, ile o niej wiesz
Ekologiczny styl życia jest dzisiaj szalenie modny. Niesie za sobą konieczność wprowadzania różnych zmian, w tym spożywania produktów innej jakości, wytwarzanych innymi metodami. Rozwiąż poniższy quiz, aby sprawdzić stan swojej wiedzy o...
ProduktyŻywienie Quiz -
Biologizacja sposobem na suszę
Susza gnębi polskich rolników już niemalże co rok. Jest ona także problemem zwykłych ludzi, bo odbija się na cenach w sklepach. Rozwiązaniem może być biologizacja rolnictwa.
Wideo