-
Jak czytać etykiety od żywności, by nie dać się nabrać?
Aby poprawnie czytać etykiety produktów, należy zwracać uwagę na ilość składników czy zawartość cukru. Napisy na produkcie, sugerujące jego dietetyczność nie zawsze muszą pokrywać się z faktycznym stanem.
Produkty -
Czy możemy się obyć bez środków ochrony roślin?
Pandemia koronawirusa pokazała, jak łatwo można zachwiać bezpieczeństwem żywnościowym na świecie i jak istotny wkład w jego zapewnienie ma rolnictwo. Dzięki nowoczesnemu rolnictwu żywność jest dostępna w odpowiedniej ilości i w...
-
Susza nasza powszednia
Spośród państw kontynentalnej Europy mamy najmniej wody. I mimo że susze następują rok po roku, wciąż nie jesteśmy w stanie jej zatrzymywać.
-
Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą?
Gotowanie może zwiększyć dostępność określonych witamin, minerałów i składników odżywczych. To, jak gotujesz swoje jedzenie, ma znaczenie tak samo, jak jesz. Sposób przyrządzania warzyw może zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak ograniczyć marnotrawienie żywności w domu? Porady ekspertów
Zmarnowana żywność stanowi największą część amerykańskich wysypisk śmieci. Gdy odpadki gniją, uwalnia się metan – gaz cieplarniany, który jest szkodliwy dla środowiska. Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności?
ProduktySkładniki odżywcze -
Susza w Polsce. Jest apel ws. podlewania roślin
Niedobory wody w Polsce już teraz są wyraźne, a prognozy nie napawają optymizmem. Tym bardziej ważne jest rozsądne gospodarowanie wodą, o co apeluje ministerstwo.
-
Najadłeś się białej kiełbasy? Sprawdź, czy warto sięgać po nią częściej
Biała kiełbasa to obowiązkowy produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jest dodawana do żuru, często smażona – czy jednak jest zdrowa? Dowiedz się, czy warto ją jeść częściej i na stałe wdrożyć do codziennej diety.
ProduktySkładniki odżywcze -
Miody prosto z pasieki
Jest w 100 proc. bio, naturalnie słodki i bardzo zdrowy. Po prostu miód. Jakie ma właściwości? Jak wybrać najlepszy? Dlaczego miody manuka są tak sławne?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Apel ministra do Polaków: Kupujcie świadomie!
Polska gospodarka potrzebuje wsparcia. – Podczas codziennych zakupów kierujmy się patriotyzmem konsumenckim. Wybierajmy świadomie polskie produkty. W ten sposób przyczynimy się do uratowania miejsc pracy – zaapelował Minister Rolnictwa.
Artykuł sponsorowany -
Credit Agricole: Żywności nie zabraknie, a jej ceny powinny spadać
Choć trudno przewidzieć, jak rozwinie się pandemia koronawirusa w Europie, na razie nie ma zagrożenia brakiem towarów w sklepach. Polska jest jednym z największych producentów żywności w Europie. W zdecydowanej większości kategorii...
-
Polska jest zagrożona suszą. Kryzys będzie się nasilał
Największe niedobory wody w Polsce notowane są w pasie centralnym – od Ziemi Lubuskiej, poprzez Wielkopolskę i Mazowsze, aż po Lubelszczyznę i część Pojezierza Mazurskiego. Jednak specjaliści alarmują, że obszar ten powiększa się i...
Żywienie Wideo -
Potęga polskiego rolnictwa
Kto jest największym polskim producentem mleka, kiełbasy albo nasion? Po raz trzeci publikujemy Złotą 100 Polskiego Rolnictwa. To jedyne zestawienie w polskich mediach pokazujące najpotężniejsze firmy z polskiej branży spożywczej i...
Karol Wasilewski
-
Rewolucja przemysłowa to szansa dla polskiego przemysłu spożywczego
– Rozwiązania wprowadzane w ramach przemysłu 4.0. to szansa dla polskich producentów żywności na zyskanie przewagi konkurencyjnej na rynkach zagranicznych – przekonuje Kacper Nosarzewski, członek zarządu Polskiego Towarzystwa Studiów nad...
Wideo -
Ekożywność na naszych stołach
Rynkowi eksperci są zgodni – nadchodzą tłuste lata dla ekologicznego rolnictwa w Polsce. Segment ekożywności rośnie w tempie dwucyfrowym, a nasz kraj ma potencjał, by stać się ważnym graczem na światowym rynku.
Artykuł sponsorowanyMagdalena Gryn
-
Rolnik z dronem i smartfonem
Aplikacje mobilne, zdjęcia satelitarne, autonomiczne ciągniki. Polski rolnik zamienił widły na sztuczną inteligencję i wszedł w XXI w. Przekonywali o tym uczestnicy debaty o innowacjach w rolnictwie.
Szymon Krawiec