-
Kupuj świadomie: jak rozpoznawać certyfikowaną żywność?
Coraz więcej Polaków zwraca uwagę na jakość i miejsce pochodzenia nabywanej żywności. Jak orientować się w gąszczu symboli widniejących na opakowaniach? Jakich certyfikatów jakości i oznaczeń szukać na etykietach? Odpowiadamy: warto...
Artykuł sponsorowany -
Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?
Awokado to pyszny i popularny owoc bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Jednak dojrzałe psują się szybko, stają się brązowe i papkowate. Aby przechować dojrzałe awokado na dłużej, możesz spróbować je zamrozić. Jednak zamrażanie...
Żywienie -
Jak prawidłowo przechowywać czosnek?
Czosnek jest składnikiem, który nadaje potrawom wspaniały smak i można go znaleźć w większości kuchni na całym świecie. Jak prawidłowo go przechowywać?
Żywienie -
Niebezpieczeństwa spożywania zbyt dużej ilości zdrowej żywności
Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?
ProduktySkładniki odżywcze -
Susza spędza sen z powiek rolnikom. Biologizacja nowym rozwiązaniem
O tym, że Polska pustynnieje słyszymy przynajmniej od kilku lat. Rolnicy liczą straty, a w sklepach coraz drożej. Firma Top Farms podkreśla, że sposobem na radzeniem sobie z problemami pogodowymi jest biologizacja upraw.
Wideo -
Jak poznać, czy wołowina w sklepie jest dobra?
Mielona wołowina jest bardzo popularna w użyciu, ale łatwo się psuje. Istnieje jednak kilka prostych technik, które pomogą ustalić, czy mięso to jest dobre do spożycia: obserwowanie zmian koloru, zapachu i tekstury wołowiny.
ProduktySkładniki odżywcze -
Żabka wycofuje piwo Miłosław. Konsumenci, uwaga na szkło!
Z powodu obecności szkła, sieć Żabka wycofała całą partię piwa Miłosław Niefiltrowanego ze sprzedaży.
Produkty -
Ser brie – ile ma kalorii i czy warto go spożywać?
Brie to miękki ser z krowiego mleka, który pochodzi z Francji, ale obecnie jest popularny na całym świecie. Ma kremową konsystencję i wyjątkowy, łagodny smak charakterystyczny dla serów dojrzewających. Zwykle podaje się go z chlebem lub...
Składniki odżywczeProdukty -
Czy plastikowa deska do krojenia jest lepsza od drewnianej?
Przy zakupie deski do krojenia zawsze pojawia się ten sam dylemat: „drewniana czy plastikowa”? Szefowie kuchni kilku większych restauracji na świecie wymienili wady i zalety każdej z nich. Ich sugestie nie zaskoczą wprawionych kucharzy.
Żywienie -
Powłoka jajeczna utrzyma świeżość żywności na dłużej? Naukowcy donoszą
Według naukowców z Rice University jaja, które mogłyby się zmarnować, mogą służyć jako baza do stworzenia powłoki do ochrony owoców i warzyw, by dłużej utrzymać ich świeżość. Plusem rozwiązania jest jego niski koszt.
Żywienie -
Czy każdy alkohol jest odpowiedni dla wegan?
Drinki na imprezie, kieliszek wina po ciężkim dniu – któż z nas tego nie lubi? Ale, biorąc pod uwagę metody wytwarzania alkoholi, weganie mogą mieć dylemat, czy nawet okazjonalne picie nie zaburzy ich diety pozbawionej produktów...
ProduktyŻywienie -
10 świetnych zamienników pietruszki
Pietruszka jest dobra do gotowania i dekoracji potraw, ale jeśli nie masz jej akurat pod ręką, istnieje kilka świetnych alternatyw. Najczęściej wymienia się szczypiorek i suszoną bazylię, ale doskonale sprawdzi się też kolendra,...
ProduktySkładniki odżywcze -
Zdrowe odżywianie może być przyczyną problemów żołądkowych
Ironia losu: kiedy zdecydujesz się uporządkować swoją dietę, wybierać tylko nieprzetworzone jedzenie i dużo warzyw, oczekujesz, że poczujesz się lepiej niż kiedykolwiek, ale tak nie jest. Masz wzdęcia, biegunkę lub mdłości. O co chodzi?
Składniki odżywczeŻywienie -
Czy można przedawkować witaminy?
Chociaż wskazówki dotyczące bezpiecznego dawkowania są wymienione na większości opakowań suplementów, powszechną praktyką jest przyjmowanie ich w ilości większej niż zalecana. Czy jest to bezpieczne? A jeśli nie – co nam wtedy grozi?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Czy spożywanie zimnego ryżu jest bezpieczne?
Wielu z nas postawiło na ryż jako na alternatywę ziemniaków. Ale, podobnie jak w przypadku naszych rodzimych kartofli, często po ugotowaniu zostaje sporo niezjedzonego ryżu. Czy można w takim wypadku bezpiecznie zjeść go na zimno?
Żywienie -
Żywność ekologiczna i organiczna – sprawdź, ile o niej wiesz
Ekologiczny styl życia jest dzisiaj szalenie modny. Niesie za sobą konieczność wprowadzania różnych zmian, w tym spożywania produktów innej jakości, wytwarzanych innymi metodami. Rozwiąż poniższy quiz, aby sprawdzić stan swojej wiedzy o...
ProduktyŻywienie Quiz -
Biologizacja sposobem na suszę
Susza gnębi polskich rolników już niemalże co rok. Jest ona także problemem zwykłych ludzi, bo odbija się na cenach w sklepach. Rozwiązaniem może być biologizacja rolnictwa.
Wideo -
Czy można bezpiecznie mrozić mleko? Odpowiedź może zaskoczyć
Istnieje wiele rodzajów mleka, które zaspokajają niemal wszystkie potrzeby dietetyczne, takie jak mleko krowie, kozie i alternatywne mleko roślinne, takie jak mleko sojowe i migdałowe. Wielu z nas może się jednak zastanawiać, czy mleko...
Żywienie -
Czy można mrozić jajka? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Podczas gdy karton jaj może przechowywać przez 3-5 tygodni w lodówce, możesz zastanawiać się, czy bezpiecznie jest zamrozić te, których nie będziesz mógł użyć, zanim się zepsują. Za chwilę rozwiejemy te wątpliwości.
ProduktyŻywienie -
Ten owoc może osłabić działanie leków na nadciśnienie, cholesterol i erekcję
Grejpfrut to smaczny owoc cytrusowy o wielu korzyściach zdrowotnych. Może jednak wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, zmieniając ich wpływ na twoje ciało.
Produkty -
Czy kiełkujące ziemniaki są bezpieczne do spożycia?
Zbyt długo pozostawione w magazynie ziemniaki mogą zacząć kiełkować, co prowadzi do debaty na temat tego, czy ich spożywanie jest bezpieczne. Niektórzy uważają kiełkujące ziemniaki za całkowicie bezpieczne do spożycia, pod warunkiem...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy liście rabarbaru są bezpieczne do spożycia?
Rabarbar to roślina występująca w górzystych i umiarkowanych regionach świata, takich jak Azja Północno-Wschodnia. Jest powszechnie uprawiany jako jadalne warzywo w Europie i Ameryce Północnej. Jego duże ciemnozielone liście wyglądają...
Składniki odżywczeProdukty -
Owoce i warzywa drożeją. Nie ma ich komu zbierać
Sytuacja gospodarcza pogarsza się, a na dodatek drożeją podstawowe produkty – owoce i warzywa. To efekty koronawirusa i suszy.
-
Czas na patriotyzm konsumencki!
Postępująca epidemia wirusa SARS CoV-2 odciśnie piętno na gospodarce. Dlatego z początkiem kwietnia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa rozpoczęło kolejną edycję ogólnopolskiej kampanii...
Artykuł sponsorowany