Arsen – co to jest?
Arsen to naturalnie występujący pierwiastek, który pojawia się w śladowych ilościach w prawie wszystkich produktach spożywczych. W większości przypadków te ilości nie są tak wysokie, aby były szkodliwe. Jednak w dużych dawkach i z biegiem czasu pierwiastek ten staje się toksyczny i może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka płuc, skóry i innych narządów. Pojedyncze epizody narażenia na wysokie dawki mogą również powodować krótkotrwałe lub ostre zatrucia.
W przeszłości gospodarstwa w różnych krajach świata wykorzystywały pestycydy i herbicydy na bazie arsenu. Chociaż wiele spośród tych produktów jest zakazanych, nadal powodują problemy. Po pierwsze, żywność uprawiana na polach, na których kiedyś stosowano te pestycydy, zawiera więcej arsenu niż żywność uprawiana gdzie indziej. Po drugie, te pestycydy prawdopodobnie przedostały się do wód gruntowych na wielu obszarach, zwiększając zawartość arsenu w wodociągach. Po trzecie, naturalna i ciągła erozja skały może dodatkowo zwiększyć zawartość arsenu w wodociągach i glebie, a także w uprawianej w niej żywności.
Czytaj też:
Czy wino może się zepsuć?
Czy wino zawiera arsen i pestycydy?
Wino zawiera arsen. Chociaż większość win cechują niskie, nieszkodliwe poziomy, niektóre wina zawierają poziomy, które przekraczają wytyczne dotyczące wody pitnej i nie przekraczają 10 ppb. Na przykład w jednym badaniu przetestowano 65 czerwonych win z 4 stanów USA i stwierdzono, że wszystkie z nich przekraczały wytyczne EPA dotyczące wody pitnej - przy średnim poziomie arsenu wynoszącym 23 ppb.
W innym badaniu przetestowano szerszą próbę win z Kalifornii i stwierdzono, że 28 gatunków, które media zidentyfikowały jako zawierające wysokie poziomy arsenu, miało średnio 25,6 ppb, podczas gdy 73 losowo wybrane wina ze sklepów spożywczych zawierały średnio 7,4 ppb. Co ciekawe, w badaniu tym zidentyfikowano również zależność między ceną a zawartością arsenu. Najtańsze wina zawierały najwyższe poziomy tego pierwiastka.
Czytaj też:
Codziennie pijesz kieliszek wina „do obiadu”? Oto, co ci się stanie
Czy są powody do zmartwień?
Jest bardzo mało prawdopodobne, aby samo wino spowodowało zatrucie arsenem, chyba że pijesz 1-2 kieliszki tego samego wina o wysokiej zawartości arsenu dziennie przez dłuższy czas lub jeśli często pijesz te wina w połączeniu z innymi praktykami stylu życia, które narażają cię na duże ilości tego pierwiastka.
Co więcej, normy dotyczące wody pitnej mogą nie mieć zastosowania w przypadku wina. Przez całe życie pijesz znacznie więcej wody niż wina, dlatego ważniejsze jest, aby ściśle regulować zawartość arsenu w wodzie.
Czytaj też:
5 oznak, że pijesz za dużo wina. Nie lekceważ ich