-
Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Imbir – choć wygląda skromnie, jest skarbnicą zdrowia
Imbir, choć w Azji jest stosowany od tysięcy lat, w Polsce święci triumfy stosunkowo od niedawna. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Popcorn a starzenie się skóry. Jakie jest powiązanie?
Naukowcy z University of Navarra wykazali, że spożycie ultra przetworzonej żywności (chipsy, krakersy, popcorn i wiele innych) ma duży wpływ na starzenie się skóry. Doprowadza bowiem do skracania się telomerów, czyli struktur wieńczących...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia?
Brak wiedzy na temat tego, jak rozpoznać, kiedy jajko się zepsuło, prowadzi niektórych ludzi do niepotrzebnego wyrzucania dobrych jaj. Rozbijanie jajka, wąchanie go i sprawdzanie, czy nie ma przebarwień, jest najprostszą metodą...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy podgrzewanie jajecznych potraw po raz drugi jest bezpieczne?
Jajka są podstawowym pożywieniem na całym świecie, często spożywanym ze względu na wysoką zawartość białka i możliwość różnorakiego użycia w posiłkach. Ale czy danie z jajek można zachować na później i bezpiecznie podgrzać?
ProduktyŻywienie -
Grzyby jadalne też mogą być trujące! Dlaczego i kiedy mogą zaszkodzić?
Grzybami jadalnymi można się zatruć. Co więcej, tego rodzaju zatrucia zdarzają się częściej niż te spowodowane grzybami trującymi i niejadalnymi. Dlaczego?
Żywienie -
Jak dużo wiesz o produktach, które spożywasz? Ten QUIZ nie jest łatwy!
Każdego dnia do naszych żołądków wpadają przeróżne produkty, ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad ich wartościami odżywczymi lub w jaki sposób zostały wyprodukowane? Rozwiąż QUIZ i sprawdź swoją wiedzę.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Quiz -
Ta azjatycka herbata ma wiele korzyści zdrowotnych. Nie pij jej, jeśli jednak masz uczulenie na...
Herbata jęczmienna to popularny napój wschodnioazjatycki wytwarzany z prażonego jęczmienia. Występuje powszechnie w Japonii, Korei Południowej, Tajwanie i Chinach. W tradycyjnej medycynie chińskiej herbata jęczmienna jest czasami...
Produkty -
Herbata jako idealny napój na jesień? Sprawdź, jakie czyhają w niej niebezpieczeństwa!
Herbata to napój, po który jesienią sięgamy szczególnie chętnie. Warto to jednak robić ostrożnie – radzi chemiczka Sylwia Panek.
ŻywienieAnna Sierant
-
Wyższe podatki 2021. O ile zdrożeją napoje słodzone i energetyki?
Cola, oranżady, dosładzane soki i nektary – wszystkie te napoje zdrożeją w 2021 roku w związku z wejściem w życie podatku cukrowego. Jak wysokie to będą podwyżki?
Produkty -
Jak podawać dziecku grzyby, żeby mu smakowały?
Jesień nieodłącznie kojarzy się ze zbieraniem grzybów. Prawdziwki, podgrzybki czy maślaki – odpowiednio przyrządzone czy wysuszone są skarbnicą smaku. Jednak czy każdy może je spożywać, a konkretnie: czy mogą robić to dzieci?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Quiz -
Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng) - prozdrowotne właściwości i skutki uboczne
Żeń-szeń właściwy jest jednym z kilku rodzajów żeń-szenia powszechnie stosowanych w ziołolecznictwie. Według tradycyjnej medycyny chińskiej uważa się, że każdy rodzaj żeń-szenia ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Na przykład, niektóre...
Artykuł sponsorowany -
Czy przyprawy tracą ważność? Kiedy je wyrzucić?
Suszone zioła i przyprawy tak naprawdę nie tracą ważności ani nie „psują się” w tradycyjnym znaczeniu. Kiedy mówi się, że przyprawa się zepsuła, oznacza to po prostu, że straciła większość swojego smaku, mocy i koloru. Suszone zioła i...
Produkty Quiz -
Oliwa z oliwek a olej roślinny: co jest zdrowsze?
Oliwa z oliwek i oleje roślinne to jedne z najpopularniejszych tłuszczów stosowanych na całym świecie, z których każdy ma wyjątkowe właściwości. Różnią się sposobem produkcji, zastosowaniami kulinarnymi, smakiem i składem odżywczym.
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy picie energetyków rzeczywiście jest szkodliwe dla zdrowia?
Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez kawy, inni bez energetyka. Są też tacy, którzy mimo porannej kawy i tak w ciągu dnia ratują się napojem z tauryną i kofeiną. Czy faktycznie tak bardzo szkodzą zdrowiu?
ProduktyŻywienie Wideo -
4 pułapki słodzików. Już w nie wpadłeś?
Słodziki, co do zasady, to dobra alternatywa wobec cukru, który za wyjątkiem kalorii nie dostarcza niczego potrzebnego organizmowi. Słodzik słodzikowi jednak nierówny, a czasem czyhają w nich pułapki. Dowiedz się o nich, by w nie nie...
ProduktyOdchudzanieŻywienie -
Niedługo zaczniemy jeść robaki? „To obiecujące źródło pożywienia”
Ponieważ globalne zapotrzebowanie na żywność rośnie w zastraszającym tempie, badanie prowadzone przez naukowców z IUPUI przyniosło nowe dowody na to, że wcześniej przeoczony owad jest obiecującym alternatywnym źródłem białka. Mowa o...
ProduktySkładniki odżywcze -
Owoce morza pełne plastiku. Nowe badanie wykazało go w każdej próbce
Każdego roku do oceanów trafiają miliony ton plastiku. Część z nich jest dobrze widoczna górze śmieci na Pacyfiku, znanej również jako Wielka Pacyficzna Plama Śmieci. Jednak najbardziej rozpowszechniony rodzaj szczątków – mikrodrobiny...
Produkty -
Nestle zapłaci 2 miliardy dolarów za firmę farmaceutyczną leczącą z alergii na orzeszki
Nestle planuje zapłacić 2 miliardy dolarów, aby uzyskać pełną własność Aimmune Therapeutics, firmy zajmującej się leczeniem alergii na orzeszki ziemne. Szwajcarska firma inwestuje w przedsiębiorstwa zajmujące się ochroną zdrowia.
Żywienie -
Te rodzaje czerwonego wina będą najlepsze do potraw. Po jaką butelkę sięgnąć w sklepie?
Popijanie kieliszka gładkiego czerwonego wina to relaksujące doświadczenie. Czy nie byłoby wspaniale wiedzieć, jak wybrać najlepszą butelkę do posiłku? Poznaj różne rodzaje czerwonego wina i przygotuj się na jeszcze lepsze doznania...
ProduktySkładniki odżywcze -
Salmonella w dwóch partiach mięsa drobiowego. Uwaga konsumenci, GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał dwie partie mięsa drobiowego ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.
Produkty -
Niebezpieczne poziomy ołowiu w popularnych produktach dietetycznych
Pewna influencerka podważyła zasadność popularnej diety F-Factor, która słynie z białek w proszku i batonów proteinowych. Kilka kobiet skarżyło się na niepożądane skutki uboczne podczas stosowania tej diety.
DietyOdchudzanieŻywienie -
Pandemia koronawirusa. Czy w szkołach od września będą wydawane obiady?
Zgodnie z nowymi wytycznymi dotyczącymi powrotu dzieci do szkoły, w stołówkach szkolnych nadal będą wydawane obiady. Gastronomia w szkołach objęta jest jednak restrykcjami. Jak od teraz wyglądać będą szkolne bufety?
-
Dwaj chłopcy zmarli po zjedzeniu winogron. Przyczyna: „zatrucie fosforoorganiczne”
Dwoje małych dzieci zmarło po zjedzeniu winogron rosnących poza ich domem. Owoce mogły zostać zatrute śmiercionośnym środkiem owadobójczym.