Kiedy naczynia kuchenne z powłoką zapobiegającą przywieraniu stały się popularne, chwalono je ze względu na łatwość czyszczenia i prostotę obsługi. Naczynia zapobiegające przywieraniu wymagały również mniej masła i oleju do smarowania powierzchni, co sugeruje, że żywność gotowana z nieprzywierającą powłoką może zawierać mniej tłuszczu. Naczynia zapobiegające przywieraniu są bardzo popularne i niedrogie, co czyni je łatwą opcją, ale niekoniecznie najbezpieczniejszą.
Wpływ teflonu na zdrowie
Ostatecznie wykazano, że substancja chemiczna używana w oryginalnej formule teflonu ma związek z chorobami tarczycy, uszkodzeniem płuc, a nawet krótkotrwałymi objawami wdychania oparów. Nazywa się to czasem „grypą teflonową”. Formuła i składniki teflonu zostały zmienione w 2013 roku, więc gotowanie z powłoką zapobiegającą przywieraniu jest uważane za bezpieczniejsze przy użyciu nowszych w produkcji sprzętów.
Należy pamiętać, że gotowanie potraw w ekstremalnie wysokich temperaturach nadal powoduje rozpad powłoki zapobiegającej przywieraniu i przedostanie się do żywności. Jest również możliwe, że składniki użyte do uczynienia teflonu „bezpieczniejszym” mogą w końcu wywołać te same obawy dotyczące toksyczności.
Co zrobić, by zminimalizować narażenie żywności na teflon?
- Nie przechowuj jedzenia w garnkach lub patelniach, w których je ugotowałeś.
- Unikaj używania metalowych i twardych przyborów kuchennych podczas korzystania z naczyń kuchennych.
- Zminimalizuj czas, w którym żywność ma kontakt z metalami z garnków i patelni.
- Używaj niewielkiej ilości tłuszczu, takiego jak oliwa z oliwek lub olej kokosowy.
- Po każdym użyciu dokładnie wyczyść garnki i patelnie.
- Wymieniaj naczynia co 2–3 lata lub w przypadku wyszczerbień i zarysowań powłoki.
Czytaj też:
10 błędów, które popełniasz, gotując w kuchni. Lepiej szybko z nich zrezygnuj!