-
Witamina E może być toksyczna? Katastrofalne skutki przedawkowania
Witamina E jest niezbędną witaminą, która odgrywa wiele ważnych ról w twoim ciele. Jednak podobnie jak w przypadku wielu witamin, zbyt duże spożycie może prowadzić do komplikacji zdrowotnych. W tym przypadku jest to znane jako...
ProduktySkładniki odżywcze -
Ile wypijanego alkoholu to już „zbyt dużo”?
Chociaż spożywanie napojów alkoholowych od czasu do czasu nie jest szkodliwe dla zdrowia, nadmiar alkoholu może mieć negatywny wpływ na twoje ciało i samopoczucie. Pewnie zastanawiasz się, w którym momencie picie staje się szkodliwe dla...
ProduktyŻywienie -
Czy pestycydy zwiększają ryzyko czerniaka?
Praca w polu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju czerniaka złośliwego, m.in. z powodu większego narażenia na promieniowanie UV. Wyniki badań sugerują, że ryzyko czerniaka może wzrastać przy zwiększonej ekspozycji na pewien rodzaj...
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Patriota na zakupach
Kupuj świadomie – PRODUKT POLSKI. Pomożesz polskiej gospodarce, polskim firmom i rolnikom. Wesprzesz rodzimą gospodarkę w dobie kryzysu.
-
Jak przechowywać pomidory – w lodówce czy na blacie? Odpowiedź może zaskoczyć
Dużo debatuje się na temat prawidłowego przechowywania pomidorów. Istnieją dwie główne opcje dostępne dla konsumentów: przechowywanie w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Getyndze zbadał teraz, czy...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Nowy hit Instagrama – księżycowe mleko. Czy jest zdrowe?
Mleko księżycowe to pyszny i kojący napój, którego korzenie sięgają tradycji ajurwedyjskiej. Ajurweda to słowo, które przekłada się na „wiedzę o życiu”. Jest to starożytna, holistyczna nauka o zdrowiu z naciskiem na połączenie...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Zasady dotyczące bezpieczeństwa żywności, które musisz znać
Bezpieczne obchodzenie się z żywnością obejmuje m.in. mycie rąk przed przygotowywaniem posiłku i jedzeniem go, dezynfekcję blatów kuchennych i szybkie chowanie do lodówki produktów, które wymagają niskiej temperatury. Co jeszcze możemy...
Produkty -
Biologizacja, czyli sposób na suszę
Susze, które kiedyś pojawiały się co pięć lat, teraz występują rok po roku. Co zrobić, by ograniczyć straty w rolnictwie? Odpowiedzią na zmiany klimatyczne może być biologizacja, czyli działania w celu zatrzymania wody w glebie. Top...
Artykuł sponsorowany -
Retencja korytowa sposobem na suszę rolniczą
Współpraca na rzecz wody w rolnictwie obala mit drenujących melioracji.
Artykuł sponsorowany -
Na czym polega mała retencja?
Mała retencja to proste sposoby na gromadzenie wody w okolicy. Pozwala nam zatrzymać lub spowolnić spływ wód, dbając przy tym o rozwój środowiska naturalnego.
Artykuł sponsorowany -
Jak szybko rozprzestrzeniają się zarazki? Ten eksperyment daje do myślenia
Niewielka ilość farby fluorescencyjnej pokazała, jak szybko może rozprzestrzeniać się wirus. Być może ten eksperyment sprawi, że podwójnie zastanowimy się nad jedzeniem na mieście – nawet, gdy restauracje będą już otwarte.
-
Minister rolnictwa: Żywność w Polsce jest tania
– Jeśli ktoś kwestionuje w tej chwili cenę polskiej żywności, to chyba nie do końca wie, o czym mówi. Żywność w krajach Europy Zachodniej, również uwzględniając to, że mamy mniejsze zarobki, jest w Polsce tania. Może i dlatego jest przez...
Szymon Krawiec
Wideo -
Nie tylko czym, ale też jak. Nowe badania dotyczące żywienia dzieci
Sposób, w jaki dzieci są karmione, może być równie ważny, jak to, co jedzą – zgodnie z nowym oświadczeniem naukowym American Heart Association, „Opiekun wpływa na zachowania żywieniowe u małych dzieci”, opublikowanym w Journal of...
Produkty -
Minister rolnictwa dla „Wprost”: Działanie obrońców praw zwierząt jak hitlerowska propaganda...
Działanie tak zwanych obrońców praw zwierząt jest podobne do całej propagandy hitlerowskiej wymierzonej przeciwko Żydom czy Słowianom – mówi Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.
Szymon Krawiec
Wideo -
Jabłka droższe o 94 proc. Pandemia i susza odbijają się na cenach owoców
Średnie ceny 10 najczęściej eksponowanych w gazetkach promocyjnych owoców wzrosły o przeszło 17 procent, porównując okres od 9 marca do 5 maja ub. i tego roku. Najmocniej zdrożały jabłka – o prawie 94 proc. Gruszki poszły w górę o blisko...
-
Znamy dietę, na której schudła Adele – czy jest bezpieczna dla organizmu?
Ostatnio Adele poza swoim oszałamiającym głosem zadziwia także spektakularną metamorfozą sylwetki – piosenkarka schudła aż ok. 45 kg. Podobno stosowała dietę Sirtfood, mocno ograniczającą kalorie. Czy taki plan żywieniowy jest zdrowy i...
OdchudzanieProdukty -
Czy można zjeść przeterminowany jogurt? Dietetycy nie mają wątpliwości
Chociaż jogurt może nie być tak samo istotny w naszej diecie co chleb, mleko i jajka, zdecydowanie jest podstawowym pożywieniem. Czy można spożywać go po upływie daty ważności?
ProduktyŻywienie -
Rzeczy, których nie zobaczysz już w restauracjach typu fast food
Choć nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak będzie wyglądało życie po pandemii, nieuniknione są zmiany w restauracjach i galeriach handlowych. Niektóre przedmioty będą musiały zniknąć, inne poczekać na „lepsze” czasy. Dotyczy to m.in....
-
W galeriach możemy kupować jedzenie, ale nie możemy jeść
Dziś – 4 maja 2020 roku – w ramach luzowania obostrzeń wywołanych koronawirusem, zostały otwarte galerie handlowe. Zasad, według których mogą funkcjonować jest sporo, dotyczą m.in. jedzenia.
-
Czy mikrofalówka może zabić koronawirusa? Dr Paweł Grzesiowski odpowiada
Eksperci od dawna ostrzegają, że koronawirus może znajdować się na różnych przedmiotach, np. produktach spożywczych, które przynosimy w domu. Nic dziwnego, że niektórzy ludzie zastanawiają się, w jaki sposób zlikwidować wirusa – czy...
Wideo -
Jesz niedogotowane mięso? Narażasz się na wiele chorób
Naukowcy twierdzą, że kolor drobiu po ugotowaniu nie jest dobrym wskaźnikiem tego, czy można go bezpiecznie zjeść. Termometr żywności jest najlepszą metodą, aby sprawdzić, czy temperatura osiąga co najmniej 74 °C.
ŻywienieProdukty -
Czy dystrybutorzy środków do produkcji rolnej obawiają się suszy?
Susza najpierw dotyka producentów żywności, czyli rolników, ale odczuwalna jest także dla konsumenta żywności. Mierzą się z nią też firmy i podmioty zaopatrujące rolnictwo. Jak przygotowują się do tego, by dobrze przetrwać ten czas razem...
Artykuł sponsorowany -
Żywność pod ścisłą kontrolą
Czy jedzenie na sklepowych półkach na pewno jest bezpieczne? Kto czuwa nad tym, aby rzeczywiście takie było?
Magdalena Gryn
-
Te owoce i warzywa przetrwają nawet kilka miesięcy. Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać
Wszyscy lubimy owoce i warzywa, jednak nierzadko mamy problem z ich przechowywaniem. Jak robić to właściwie, by dary natury jak najdłużej zachowały swoje wartości odżywcze?
ProduktyŻywienie