Dereń jadalny: właściwości zdrowotne
1. Jest skarbnicą żelaza
Dereń jadalny jest pełen żelaza, niezbędnego dla transportu tlenu do wszystkich komórek ciała. Jeśli proces ten nie przebiega prawidłowo, organizm jest niedotleniony, a to może skutkować zmęczeniem, osłabieniem, bólami głowy, łamliwością i wypadaniem włosów czy pojawianiem się w kącikach ust zajadów. To objawy niedokrwistości, dlatego spożywanie owoców derenia zaleca się osobom z anemią, a także kobietom mającym obfite miesiączki.
Czytaj też:
6 najpotężniejszych roślin leczniczych w naturze, za którymi stoi nauka
2. Wspomaga pracę żołądka
W owocach derenia jadalnego znajdują się garbniki, które mają właściwości zapierające, dlatego poleca się jego stosowanie przy kolkach i biegunkach. Warto jednak dodać, że owoce derenia mogą zaszkodzić osobom z wrzodami żołądka.
3. Wspomaga pracę układu krążenia
Polscy naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego, badając właściwości derenia, odkryli, że spożywanie jego owoców może obniżyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Swoje badania przeprowadzili na królikach, cierpiących na tę chorobę i mających podwyższony poziom cholesterolu. Jak się okazało, dereń spożywany przez zwierzęta w postaci surowych owoców w dwa miesiące obniżył poziom szkodliwych lipidów w ich organizmach o 40 procent. Zaobserwowano także zmniejszenie zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych zwierząt.
4. Działa przeciwzapalnie
Dereń jadalny działa także, głównie dzięki zawartości irydoidów, przeciwzapalnie. Jest to ważne nie tylko w przypadku wyżej opisanej miażdżycy, gdy stan zapalny w blaszce miażdżycowej może powodować jej pęknięcie. Przydaje się także w chorobach pęcherza. Ponadto, sok zawarty w dereniu działa moczopędnie
5. Wspomaga pracę nerek
Jednym ze wspomnianych wcześniej irydoidów jest kornuzyd, dzięki któremu zmniejszeniu ulegają uszkodzenia nerek. We wspomaganiu leczenia nerek i chorób dróg moczowych znaczenie ma również fakt, że spożywanie derenia zwiększa wydalanie sodu i wody z moczem.
Dereń jadalny: zastosowanie
Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne dereń znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Często wytwarza się z niego dżem. Jak? Najpierw trzeba owoce oczyścić, obrać, a później wydrylować. Wystarczy ścisnąć owoc w dłoni kciukiem i palcem wskazującym i uciskać aż pestka oddzieli się od miąższu, a następnie ją wyciągnąć. Później pora na przygotowanie syropu z cukru - należy na każde 0,5 litra wody dodać 2 kg cukru, a potem jeszcze dołożyć do tego owoce i pozostawić tak przygotowaną miksturę na 24 godziny. Następnie syrop gotuje się na małym ogniu i doprowadza do wrzenia. I gotowe! Dżem przekładamy do słoika.
Dereń jadalny może również stanowić dodatek do herbaty, a także podstawowy składnik nalewki, dawniej stosowanej na podagrę. Do wykonania dereniówki potrzebne będzie 1/3 kilograma derenia, 0,5 dkg cukru i pół litra czystej wódki. Wydrylowane już owoce należy ponakłuwać wykałaczką, umieścić w słoiku i zostawić na noc. Gdy z derenia puszczą soki, całość trzeba zalać wódką, przykryć i odstawić na miesiąc. Powstałą nalewkę przefiltrowujemy i przelewamy do szklanych butelek, a następnie odstawiamy na 9 miesięcy.
Czytaj też:
Kardamon – idealny nie tylko na jesień. O tym działaniu mogłeś nie wiedzieć