Sezon na grzyby trwa w pełni. Są one istotnym składnikiem w polskiej kuchni i nieodzownym elementem niektórych tradycyjnych dań. Do niedawna krążyła opinia, że są bezwartościowe, a jedyną ich zaletą są walory smakowe. A jaka jest prawda? O tym w „Dzień Dobry TVN” opowiedziała dietetyk Marta Jachym. Obejrzyj materiał wideo:
Grzyby pozytywnie wpływają na zdrowie mózgu
Naukowcy z National University of Singapore (NUS) koło Clementi postawili hipotezę, że jedzenie grzybów może pomóc w zachowaniu funkcji poznawczych w późnej dorosłości. Przeprowadzili więc badanie, aby sprawdzić, czy mogą znaleźć jakiekolwiek dowody w tym zakresie.
Ich odkrycia sugerują, że grzyby powszechnie występujące w kuchni singapurskiej mogą pomóc zmniejszyć ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych, występujące wraz z wiekiem. Analizy zostały przeprowadzone w ramach projektu „Diet and Healthy Aging”. Badacze skupili się na spożyciu jednych z najbardziej popularnych grzybów, które w Singapurze. Były to m.in.: boczniaki, grzyby shiitake,białe pieczarkii suszone grzyby. Jako porcję grzybów przyjęto wagę 150 g. Eksperci zmierzyli również zdolności poznawcze uczestników, a także przeprowadzili wywiady ukierunkowane i poprosili uczestników o wykonanie serii testów, mierzących aspekty funkcjonowania fizycznego i psychicznego.
Analiza naukowców wykazała, że spożywanie więcej niż dwóch porcji gotowanychgrzybówtygodniowo może prowadzić do 50-procentowego zmniejszenia ryzyka wystąpienia upośledzenia funkcji poznawczych.
Naukowcy podejrzewają, że chodzi o związek o nazwie „ergothioneine” (ET), który jest unikalnym przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym, którego ludzie nie są w stanie samodzielnie zsyntetyzować, a który występuje w grzybach.
Badania zostały opublikowane na łamach „Journal of Alzheimer's Disease”.
Czytaj też:
Jak przyrządzać grzyby, żeby nie były ciężkostrawne