Jajka stanowią źródło prawdziwie wielozadaniowego białka i zdrowego cholesterolu. Jajecznica, gotowane na twardo, gotowane na miękko, sadzone... Możliwości są nieograniczone. Ale nie pozwól, aby wykorzystane zostały tylko żółtka i białka. Istnieje wiele różnych zastosowań dla jaj. Całych! Czyli także skorupek.
Zamiast wyrzucać je do śmieci, odłóż je w bezpieczne miejsce do przyszłych celów. Począwszy od kuchni, skończywszy na ogrodzie – jest mnóstwo zastosowań dla skorupek.
Czytaj też:
Dlaczego warto zasiać rzeżuchę? 9 właściwości prozdrowotnych
Do czego można wykorzystać skorupki po jajkach?
1. Nawożenie ogrodu
Umieszczenie skorupek jaj w glebie pozwala im się rozłożyć, a wraz z upływem czasu uczynić ją bardziej bogatą w wapń. Jest to szczególnie pomocne w przypadku warzyw takich jak pomidory i papryka, które gniją, gdy w ziemi nie ma wystarczającej ilości wapnia.
2. Czyszczenie garnków i patelni
Chociaż skorupki jaj są kruche, mają również wystarczające właściwości ścierające, aby szorować zabrudzony tłuszcz. Skrusz nieco i wymieszaj je z niewielką ilością wody z mydłem i... zacznij szorować naczynia.
3. Wysiew roślin
Możesz użyć skorupek jaj jako maleńkich doniczek, aby nasiona roślin mogły wykiełkować w środku. Wystarczy wypełnić połowę skorupki ziemią, zasiać ziarno i obserwować, jak kiełkuje.
4. Pasza dla ptaków
Samice ptaków uwielbiają gryźć upieczone skorupki jaj, ponieważ dają im wapń, którego potrzebują po złożeniu jaj. Niezależnie od tego, czy ptaki już odwiedzają twój dom, czy też chcesz przyciągnąć ich więcej, położenie w karmniku lub na tarasie pokruszonych, upieczonych skorupek sprowadzi je wszystkie na twoje podwórko.
5. Bulion
Skorupki jaj mają wysoką zawartość kolagenu, a także zawierają inne składniki odżywcze, takie jak wapń i glukozamina, więc użycie ich w bulionie może dostarczyć szereg korzyści zdrowotnych.
6. Odstraszanie szkodników w ogrodzie
Odstraszysz pełzające szkodniki, takie jak ślimaki, kładąc zgniecione skorupki na krawędzi ogrodu.
7. Kreda (!)
Jeśli poszukujesz pomysłów na dobrą zabawę z dziećmi, możesz zrobić kredę z resztek skorupek. W połączeniu z mąką, wodą i barwnikami spożywczymi możesz tworzyć kredę w różnych kolorach do wyboru.
8. Czyszczenie wazonów
W zależności od kształtu wazonu jego czyszczenie może być bardzo trudne. Aby dostać się w miejsca, do których nie można sięgnąć gąbką, można wrzucić do wazonu kilka pokruszonych skorupek jaj zmieszanych z wodą lub octem.
9. Pieczenie
Jeśli chcesz przygotować urocze wypieki w ciekawym kształcie, możesz upiec ciasto w skorupce jajka. Wykonując małą dziurę w jajku, możesz opróżnić wnętrze i użyć rękawa cukierniczego do umieszczenia ciasta w skorupce.
Czytaj też:
5 nowych sposobów użycia jajek – czy już je znasz?