Rzeżucha jest niepozorną rośliną, znaną w Polsce także pod nazwą „pieprznica”, co zawdzięcza swojemu specyficznemu posmakowi. Rzeżucha kojarzy nam się głównie z wczesną wiosną, a przede wszystkim z Wielkanocą. Siejemy ją przed świętami i wykorzystujemy w formie dekoracji stołu, niektórzy wkładają ją nawet do wielkanocnego koszyczka. Rzeżucha, oprócz tego, że cieszy oko, jest cennym źródłem wielu składników odżywczych.
Rzeżucha – składniki odżywcze
Rzeżucha jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Znajdziemy w niej także kilka witamin: A, C, K, B2, B6. Dwie pierwsze to bardzo silne antyoksydanty, które potrafią walczyć z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za uszkodzenia komórek i szybsze starzenie się organizmu.
Właściwości prozdrowotne rzeżuchy
-
Jako źródło silnych przeciwutleniaczy pomaga zachować młodość i chroni przez rozwojem nowotworów.
-
Dzięki zawartości witaminy K zapobiega osteoporozie. Witamina ta aktywuje białka niezbędne do wzrostu i rozwoju kości. To właśnie dlatego jest bardzo ważnym składnikiem w okresie dziecięcym. Istotne jest także to, że rzeżucha zawiera wapń.
-
Witamina K wydaje się odgrywać ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca. Witamina K aktywuje białko, które pomaga zapobiegać odkładaniu się wapnia w tętnicach.
-
Kilka białek zaangażowanych w krzepnięcie krwi zależy od witaminy K. To m.in. dzięki niej nasz organizm może sam zapanować nad niewielkimi krwawieniami.
-
Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, metabolizmu białek, działa jako przeciwutleniacz i wzmacnia nasz układ odpornościowy, aby zapobiegać infekcjom, przeziębieniom i grypie.
-
Witamina B6 odgrywa rolę w około 150 reakcjach enzymatycznych, dlatego jest tak ważna dla prawidłowej pracy układów i poszczególnych narządów. Witamina ta wykazuje działania przeciwzapalne i spełnia rolę przeciwutleniacza.
-
Witamina B2 jest niezbędna m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Wspiera regenerację tkanek, uczestniczy w procesach przemiany materii i bierze udział w produkcji niektórych hormonów. Jest odpowiedzialna też za dobry stan naczyń krwionośnych, błon śluzowych, śluzówki przewodu pokarmowego i skóry.
- Żelazo, które w niej znajdziemy, zapobiega anemii.
- Potas reguluje pracuje serca.
Zastosowanie rzeżuchy
Zieloną „trawę” można jeść na surowo. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek i wszelkiego rodzaju past. Rewelacyjnie sprawdza się jako jadalny element dekoracyjny. Nadaje smak prostym potrawom, świetnie komponuje się z jajkami, majonezem i twarożkiem.
Czytaj też:
Co młodzi mogą jeść, jeśli chcą schudnąć?