Wapń jest makroelementem niezbędnym do funkcjonowania naszego organizmu. To przede wszystkim budulec zębów i elementów układu kostnego, ale spełnia też w naszym organizmie wiele innych ważnych funkcji. Pierwiastek bierze udział w pracy układu nerwowego, odpowiada za kurczliwość mięśni i wspomaga krzepnięcie krwi.
Czy muszę pić mleko, by dostarczyć organizmowi wapnia?
Zazwyczaj wapń kojarzy się z piciem mleka. Faktycznie, to jego potężne źródło – w 1 szklance mleka z 3,2% zawartością tłuszczu mamy ok. 300 mg wapnia. Dorosła osoba potrzebuje 1000 mg wapnia dziennie (ilość wapnia zawarta w ok. 3 szklankach mleka).
Oczywiście nie oznacza to, że dziennie musisz wypić choćby jedną szklankę mleka. Są osoby, które całkowicie z niego rezygnują, a także takie, które w ogóle nie jedzą nabiału. Na szczęście wapń znajdą w wielu innych produktach – również warzywach.
Warzywa to mniej znane, ale tak samo dobre źródło wapnia. Na naszej liście wymieniliśmy te najbardziej odżywcze, które poza wapniem dostarcza wielu cennych witamin i minerałów.
Warzywa pełne wapnia. Naprawdę odżywcza lista
Kapusta
To jedno z najlepszych źródeł wapnia. W 100 g surowej
kapusty znajduje się 232 mg wapnia, a w 100 g gotowanej – 141 mg wapnia.
Szpinak
W 100 g gotowanego szpinaku znajduje się 99 mg wapnia, a w 100 g surowego szpinaku – 136 mg wapnia.
Tofu
Popularne wegetariańskie źródło białka ma również 350 mg wapnia na 100 g produktu.
Okra
Ta tropikalna roślina zawiera nieco ponad 80 mg wapnia na szklankę, a także błonnik i witaminę B6. Zajadają się nią głównie mieszkańcy Azji i Afryki.
Edamame
Ta powszechna w Chinach i Japonii fasola jest bogata w witaminę C, witaminę E, magnez i potas. Po ugotowaniu odpowiednik jednej szklanki dostarczy niespełna 100 mg wapnia.
jarmuz
W 100 g jarmużu znajdziemy aż 150 mg wapnia. Nic dziwnego, że to polski „superfood”.
Brokuły
Surowe brokuły zawierają około 400 mg wapnia na każde 100 g. Ponieważ nie zaleca się ich spożywać w takiej postaci, zazwyczaj spożywa się je gotowane. To sprawia, że tracą nawet 70% zawartości wapnia – ale wciąż są zdrowe.
Ciecierzyca
120 mg na 100 g – tyle wapnia dostarcza ciecierzyca. Czytaj też:
Skutki uboczne jedzenia czosnku. Niektóre z nich zadziwiająCzytaj też:
Gruszka właściwości – czy gruszki są zdrowe?