„Istnieją mocne dowody na to, że jedzenie owoców jagodowych wpływa korzystnie m.in. na jakość męskiego nasienia. Dzięki temu mniej jest w nim plemników uszkodzonych, są też one generalnie bardziej ruchliwe. Dlatego zalecane są dla mężczyzn zmagających się z niepłodnością”– mówi prof. n. farm. Iwona Wawer z Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie.
Jakie gatunki zaliczamy do owoców jagodowych?
Wbrew pozorom jest to niezwykle urozmaicona grupa owoców, do której należą m.in.: borówki, jagody kamczackie, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, aronia, agrest, truskawki oraz minikiwi.
Na tym jednak wcale nie koniec zalet owoców jagodowych w kontekście zdrowia prokreacyjnego. Istnieją też dowody naukowe wskazujące na to, że regularna konsumpcja owoców jagodowych lub ich przetworów może zmniejszać ryzyko patologii ciąży – specjaliści przyznają jednak, że w tej kwestii potrzebne są dalsze, bardziej pogłębione badania.
„Dowody naukowe potwierdzają, że spożywanie owoców jagodowych (np. w formie soku z aronii) jest szczególnie wskazane w ciążach zagrożonych, gdyż zwiększa to szanse na donoszenie ciąży i urodzenie zdrowych dzieci. Pomaga też zapobiegać tzw. cukrzycy ciążowej” – zaznacza prof. Iwona Wawer.
„Jagody, maliny, jeżyny uszczelniają naczynia krwionośne, zwalczają szkodliwe wolne rodniki i stany zapalne, mogą obniżać ryzyko poronienia, chronią wrażliwe komórki, jakimi są plemniki i poprawiają proces spermatogenezy” – wskazuje Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, w swojej książce pt. „Dieta dla płodności".
Specjalistka przekonuje, że tzw. superfoods powinny być nieodłączną częścią diety propłodnościowej każdej pary starającej się o dziecko. „Należy dobrze odżywić organizm, aby wspomóc produkcję nasienia, poprawić jakość komórek jajowych i pomóc zachować równowagę hormonalną” – tłumaczy Sylwia Leszczyńska, podpowiadając jednocześnie, aby do diety „propłodnościowej” włączyć (poza owocami jagodowymi) także m.in.: orzechy i nasiona, tłuste ryby morskie, kakao, imbir, jarmuż, brokuły, grykę oraz soczewicę.
Talerz płodności: dla niego i dla niej
W niedawnej publikacji Uniwersytetu Harvarda na ten temat eksperci potwierdzili np., że kobiety starające się zajść w ciążę w sposób naturalny muszą szczególnie zadbać o obecność w swojej diecie takich składników jak: kwas foliowy, witamina B12 i kwasy tłuszczowe omega-3. Jednocześnie zwrócili oni uwagę na fakt, że zarówno w przypadku kobiet, jak i mężczyzn, pozytywny wpływ na płodność ma całościowy, dobrze zbilansowany sposób żywienia, np. tzw. dieta śródziemnomorska.
Zatem nie należy nadmiernie skupiać się w żywieniu na jakichś konkretnych, wybranych składnikach, lecz raczej na tym, aby dieta była kompleksowa i zapewniała organizmowi wszystkie niezbędne składniki w odpowiednich proporcjach.
Dlatego w trosce o prawidłowe żywienie w okresie przedkoncepcyjnym oraz w ciąży najlepiej skorzystać z fachowej pomocy – lekarza lub/i doświadczonego dietetyka klinicznego – w celu ułożenia optymalnej, spersonalizowanej i zbilansowanej diety, dopasowanej do potrzeb danej osoby.
Źródłem rzetelnych i praktycznych informacji na temat zasad zdrowego żywienia, w tym także żywienia we wspomnianych wcześniej szczególnych sytuacjach zdrowotnych, mogą być również strony internetowe Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) oraz Instytutu Matki i Dziecka (IMiD). Można na nich znaleźć m.in. specjalistyczne artykuły, poradniki i rekomendacje żywieniowe, np.:
-
Poradnik żywienia kobiet w ciąży,
-
Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka,
-
Dieta kobiety ciężarnej w świetle zaleceń międzynarodowych.
Praktyczne, fachowe opracowania, które w przystępny sposób podsumowują stan wiedzy na temat zasad żywienia wspierającego płodność, można znaleźć także m.in. na stronach:
- Dietetycy.org.pl: „Wpływ diety na płodność”,
- PolskieSuperowoce.pl: „Jedzenie wspierające płodność”.
Źródła:
- „Sposób żywienia a płodność”, fachowy artykuł opublikowany w czasopiśmie „Medycyna Wieku Rozwojowego”.
- „Możliwość postępowania dietetycznego w niepłodności”, analiza opublikowana w „Kwartalniku Naukowym Fides et Ratio”.
- „Diagnostyka i leczenie niepłodności” — rekomendacje Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu i Embriologii (PTMRiE) oraz Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGP).
- Oxford University Press: „Pre-pregnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy”.
- Harvard Medical School: „Fertility and diet: Is there a connection?”.
- Książka pt. „Dieta dla płodności” (wyd. Zwierciadło).
- Problemy Nauk Biologicznych (KOSMOS): „Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet i mężczyzn”.
- Książka pt. „Ograniczona płodność męska – fizjologia, zagrożenia, leczenie niepłodności” (wyd. Medyk).
- Książka pt. „Żywienie kobiet w ciąży” – z serii „Biblioteka ginekologa praktyka” (wyd. ViaMedica).