-
Mocny konkurent diety śródziemnomorskiej. Nowy najzdrowszy styl odżywiania?
Dieta śródziemnomorska od lat wygrywa rankingi najzdrowszych sposobów odżywiania. Jednak „po piętach” depcze jej dieta nordycka.
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Te węglowodany uwzględnij w swojej diecie jeśli... chcesz się odchudzać
Czego sobie nie odmawiać na diecie? Sprawdź naszą listę węglowodanów, które nie zrujnują efektów odchudzania.
OdchudzanieSkładniki odżywczeProdukty -
Jak zwalczać niedobory żywieniowe na diecie wegańskiej?
Przejście na weganizm oznacza dużą zmianę w stylu życia. Aby uniknąć niedoborów, należy mieć wiedzę na temat składników odżywczych.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Dieta na masę mięśniową – co jeść, aby rozbudować mięśnie?
Dieta na masę mięśniową powinna być bogata w białko. Co jeść, żeby rozbudować mięśnie?
-
Dieta wątrobowa – na czym polega i co można jeść?
Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, która umożliwia regenerację wątroby. Kiedy warto ją stosować?
Żywienie -
Czy na diecie wysokotłuszczowej można pić alkohol? Odpowiedź może zaskoczyć
Wysokotłuszczowa dieta ketogeniczna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Czy można pić na niej alkohol?
OdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Już wiadomo, dlaczego niektórzy niemal w ogóle nie tyją. Odkryto gen chroniący przed otyłością
Jedna na 3 tys. osób na świecie jest nosicielem wariantu genu GPR75, dzięki któremu ich masa ciała jest średnio o 5,3 kg niższa, a ryzyko otyłości jest u nich o 50 proc. mniejsze. Nowe odkrycie może dokonać rewolucji w skutecznym...
Odchudzanie -
Surowe czy gotowane warzywa – które są lepsze na odchudzanie?
Kiedy myślimy o diecie odchudzającej, pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście warzywa. Jednak czy sposób ich przygotowania także ma znaczenie?
Składniki odżywczeOdchudzanie -
10 pokarmów, które pomagają regulować poziom cukru we krwi
Zdrowa dieta jest częścią profilaktyki przeciwcukrzycowej. Dowiedz się, jakie produkty pomagają w regulacji i utrzymaniu poziomu cukru we krwi.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ustalono powiązanie między otyłością a satysfakcją z życia. Różni się ono względem płci
Według badaczy mężczyznom łatwiej jest akceptować swoją otyłość, zaś BMI wpływa na poziom zadowolenia z życia.
Odchudzanie -
Co jeść, by najlepiej nawodnić organizm latem? 10 warzyw i owoców, w których jest najwięcej wody
Nie tylko woda sprawia, że nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Podczas upałów, gdy z nieba leje się żar, a słupki rtęci w termometrach szybują w górę, spore znaczenie ma wzbogacenie jadłospisu o pożywienie, dzięki któremu trudniej jest...
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanieMonika Piorun
-
Czy wegetarianki powinny karmić dziecko piersią? W tej sprawie wypowiedziały się ekspertki
Przegląd badań wykazał, że wszystkie matki bez względu na stosowaną dietę produkują mleko o porównywalnej wartości odżywczej.
Bezpieczeństwo żywności -
Czekolada na... odchudzanie? Pomaga schudnąć kobietom podczas menopauzy – zaskakujące odkrycie
Niewielkie ilości mlecznej czekolady spożywanej o poranku mogą wbrew pozorom przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz przyspieszenia tempa spalania tłuszczu – twierdzi międzynarodowy zespół neurobiologów z Hiszpanii i USA.
OdchudzanieProduktyŻywienieMonika Piorun
-
7 niedrogich pokarmów, które mają wysoką zawartość składników odżywczych
Zastanawiasz się, które produkty są zdrowe, a jednocześnie nie zrujnują ci portfela?Oto lista 7 najłatwiej dostępnych.
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Ile węglowodanów zawiera kawa i jak je zredukować?
Może wspomagać odchudzanie, ale też zaprzepaścić smukłą sylwetkę. Jak wydobyć z kawy to, co najlepsze?
OdchudzanieSkładniki odżywcze -
Mamy większą nadwagę niż nasi przodkowie. Dlaczego?
Wskaźnik otyłości na całym świecie od 1980 roku prawie się podwoił. Ma na to wpływ wiele czynników, które naszym dziadkom mogły być niemalże obce.
Odchudzanie -
Przepis na zdrowe lody, czyli jak zrobić obłędnie smaczny sorbet owocowy?
Deser wcale nie musi być kaloryczny – zwłaszcza jeśli do jego przygotowania wystarczą świeże, sezonowe owoce. Jak zrobić wyśmienity sorbet z truskawek, jagód, brzoskwiń lub melonów? To banalnie proste!
PrzepisyProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze Wideo -
W ten sposób rozprzestrzeniają się bakterie jelitowe. Badania mikrobiomu
Naukowcy wykazali 3 strategie rozprzestrzeniania się bakterii jelitowych. Jedna grupa robi to w szczególny sposób
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Anna Popek zapowiada przejście na biblijną dietę. Na czym ona polega?
Anna Popek przechodzi na rygorystyczną dietę, która ispirowana jest biblijną postacią. Jaką i na czym polega?
Ewa Lankiewicz
-
10 najzdrowszych superfood według naukowców z Harvardu
Jakie produkty spożywcze warto włączyć do codziennego jadłospisu zdaniem badaczy z Harvard Medical School w USA? Oto lista najbardziej wartościowego pożywienia.
Składniki odżywczePrzepisyProduktyOdchudzanieBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
-
Przepis na zdrową wersję „Nutelli”... bez cukru – idealny (nie tylko) dla wegan
Jeśli jesteś czekoladowym skrytożercą i szukasz prostego sposobu na przygotowanie ulubionego kremu w nieco zdrowszej i zdecydowanie mniej kalorycznej wersji – sprawdź, jak zrobić obłędnie smaczną "domową Nutellę".
OdchudzaniePrzepisySkładniki odżywcze Wideo