-
6 najlepszych produktów o niskim indeksie glikemicznym – nie tylko dla cukrzyków
Wybór żywności na podstawie indeksu glikemicznego jest zdrową praktyką żywieniową stosowaną przez coraz więcej osób. Na czym polega?
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego do jadłospisu dziecka warto włączyć ryby? Chodzi o odporność
Układ immunologiczny jest najważniejszą bronią do walki z wirusami. Aby działał prawidłowo, ważna jest zbilansowana dieta zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.
Składniki odżywcze -
Czy chrupkie pieczywo tuczy? Pięć faktów o chlebie
Statystyczny Polak zjada rocznie około 36 kg chleba. Ale chleb chlebowi nierówny, a wokół pieczywa narosło wiele mitów. Czy białe pieczywo jest niezdrowe?
ProduktySkładniki odżywcze -
Tego nie jedz na randce. Pięć rzeczy, po których stracisz ochotę na seks
Afrodyzjaki to produkty, które wzmagają nasz apetyt na seks. Ale są też potrawy, których lepiej unikać. Prędzej po nich zaśniesz.
ProduktySkładniki odżywcze -
Wady i zalety gotowania na parze. Jedzenie jest zdrowe, ale czy smaczne?
Gotowanie na parze pozwala przygotować zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Co trzeba o nim wiedzieć?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak skomponować jadłospis przy chorobie Hashimoto?
Właściwe odżywianie ma wpływ na leczenie choroby Hashimoto. Co można jeść, cierpiąc na zapalenie tarczycy?
-
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!
Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
Składniki odżywczePrzepisyProdukty -
Otyłość w biurach. Firmy zaczynają zatrudniać dietetyków
Cukrzyca, choroby układu krążenia i metaboliczne – to wszystko grozi pracownikom, którzy nie przestrzegają zdrowej diety w pracy.
Składniki odżywcze -
5 zalet kiszonych owoców. Dlaczego warto jeść zimowe superfoods?
Kiszone owoce zawierają wiele witamin i dobrych bakterii probiotycznych. Dlaczego warto je jeść?
ProduktySkładniki odżywcze -
Kasza owsiana wciąż mało znana. A doskonale syci, rozgrzewa i poprawia nastrój
Kasza owsiana to produkt, który pobudza krążenie i dzięki temu mocno rozgrzewa. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywcze -
3 pomysły na zdrowe panierki, którymi zastąpisz bułkę tartą. Są proste!
Zdrowe panierki mają mniej kalorii i są bardziej wartościowe niż bułka tarta. Z czego je zrobić?
ProduktySkładniki odżywcze -
Która kawa podnosi cholesterol? Tego się nie spodziewałeś
Niektóre rodzaje kawy mogą wpływać na gospodarkę lipidową i podnosić poziom cholesterolu. Jakie?
Produkty -
Tak NIE schudniesz. 12 błędów, przez które waga stoi w miejscu
W pogoni za szczupłą sylwetką i dążeniu do szybkich efektów odchudzania łatwo wpaść w pułapkę. Sprawdź, czego nie robić, jeśli chcesz pożegnać się ze zbędnymi kilogramami raz na zawsze.
Odchudzanie -
Dieta MIND, czyli... co jeść, by nasz mózg działał sprawniej na starość?
Dzięki diecie opracowanej przez amerykańską specjalistkę ds. żywienia można chronić się przed chorobą Alzheimera i sprawić, by nasz umysł mimo upływu lat był ostry jak brzytwa do późnej starości. Na czym polega dieta MIND?
Żywienie Wideo -
Oczyszczanie organizmu wspomoże... kalarepa. Jakie właściwości ma kuzynka kapusty?
Kalarepa to kuzynka kapusty, która przyspiesza metabolizm i dobrze oczyszcza organizm. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywcze -
Sos teriyaki: słodko-słony przysmak z Japonii. Z czym go jeść?
Sos teriyaki to słodko-słony sos z kuchni japońskiej, który cieszy się dużym powodzeniem. Jak go jeść?
ProduktySkładniki odżywcze -
Patison – skrzyżowanie dyni z cukinią. Jak go wykorzystać w kuchni?
Patison to warzywo, do którego często podchodzimy ostrożnie. A niesłusznie, bo ma dużo wartości odżywczych.
ProduktySkładniki odżywcze -
Płatki drożdżowe wegańskim hitem. Jak je jeść?
Płatki drożdżowe wyglądają jak bułka tarta, ale mają szereg dobroczynnych właściwości. Z czym je jeść?
Produkty -
Tłuszcze roślinne, czyli jakie? 5 najzdrowszych tłuszczy roślinnych
Tłuszcze roślinne to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych wzmacniających serce. Które są zdrowe?
Składniki odżywczeProdukty -
Jak pomóc osobie z bulimią? „Jest kilka naprawdę skutecznych sposobów”
Osoba, która ma bulimię bardzo rzadko mówi o sobie, że jest chora. Raczej jest przekonana, że to kwestia słabej woli, że gdyby tylko chciała, nie objadałaby się. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że to jest choroba, i to taka, z...
Żywienie -
Ryż brązowy – składnik diety na redukcję. Dlaczego warto go spożywać?
Ryż brązowy zawiera dużo błonnika, dlatego jest podstawą diety na redukcję. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywcze