-
Dorośli Polacy jedzą za mało posiłków. Większość tylko trzy dziennie
Jemy bardzo nieregularnie i tylko co dziesiąty dorosły je pięć posiłków dziennie. To jeden z wniosków z raportu dotyczącego sposobu odżywiania się Polaków.
-
Samotne jedzenie nie sprzyja zdrowiu. Prowadzi do chorób serca i zaburzeń odżywiania
Pandemia koronawirusa nasiliła problem: coraz więcej osób je samotnie. Badania naukowców pokazują, że ma to zły wpływ na zdrowie.
Żywienie -
QUIZ wiedzy o jabłkach. Już pierwsze pytanie może cię zaskoczyć
Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Na świecie jest ponad 10 tysięcy odmian tego owocu. Sprawdź, co wiesz o jabłkach.
ProduktySkładniki odżywcze Quiz -
Pomysł na proste danie z dyni. Upiecz ją z ziołami serem
Dynia to jedno z najtańszych i najbardziej dostępnych jesiennych warzyw. Kończą ci się pomysły na jej przyrządzenie? Podpowiadamy: upiecz dynię z ziołami i serem.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Czy w czerwonych cukierkach są zmielone owady? Trudny QUIZ z wiedzy o żywności
Czytasz etykiety na produktach spożywczych? Ale czy je rozumiesz? Sprawdź swoją wiedzę w naszym teście.
ProduktyBezpieczeństwo żywności Quiz -
Krem z białych warzyw – zdrowa i rozgrzewająca propozycja na jesień
Krem z białych warzyw to rozgrzewająca i pełna witamin zupa na jesień. Jak ją zrobić?
ProduktySkładniki odżywczePrzepisy -
Wędzony łosoś na mixie sałat – zdrowy pomysł na obiad
Nie masz pomysłu na lekki i dietetyczny obiad? Wypróbuj wędzonego łososia na mixie sałat z grzanką i domowym sosem vinegret. Palce lizać!
Produkty -
Niedobór tego pierwiastka prowadzi do problemów z koncentracją i infekcji
Niedobór miedzi może zaburzyć wiele procesów zachodzących w organizmie. Czym grozi i z czego wynika?
Składniki odżywczeProdukty -
Dieta peskatariańska jedną z najzdrowszych na świecie. Działa przeciwzapalnie
Dieta peskatariańska jest zdrowa i pozwala poprawić kondycję zdrowotną. Co można jeść na peskatarianizmie?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić bezmięsne flaczki? Wykorzystaj boczniaki lub opieńki
Flaczki z boczniaków posmakują nie tylko tym, którzy nie jedzą mięsa. To smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnej zupy z flaków wołowych.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
6 najlepszych produktów o niskim indeksie glikemicznym – nie tylko dla cukrzyków
Wybór żywności na podstawie indeksu glikemicznego jest zdrową praktyką żywieniową stosowaną przez coraz więcej osób. Na czym polega?
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego do jadłospisu dziecka warto włączyć ryby? Chodzi o odporność
Układ immunologiczny jest najważniejszą bronią do walki z wirusami. Aby działał prawidłowo, ważna jest zbilansowana dieta zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.
Składniki odżywcze -
Czy chrupkie pieczywo tuczy? Pięć faktów o chlebie
Statystyczny Polak zjada rocznie około 36 kg chleba. Ale chleb chlebowi nierówny, a wokół pieczywa narosło wiele mitów. Czy białe pieczywo jest niezdrowe?
ProduktySkładniki odżywcze -
Tego nie jedz na randce. Pięć rzeczy, po których stracisz ochotę na seks
Afrodyzjaki to produkty, które wzmagają nasz apetyt na seks. Ale są też potrawy, których lepiej unikać. Prędzej po nich zaśniesz.
ProduktySkładniki odżywcze -
Wady i zalety gotowania na parze. Jedzenie jest zdrowe, ale czy smaczne?
Gotowanie na parze pozwala przygotować zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Co trzeba o nim wiedzieć?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak skomponować jadłospis przy chorobie Hashimoto?
Właściwe odżywianie ma wpływ na leczenie choroby Hashimoto. Co można jeść, cierpiąc na zapalenie tarczycy?
-
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!
Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
Składniki odżywczePrzepisyProdukty -
Otyłość w biurach. Firmy zaczynają zatrudniać dietetyków
Cukrzyca, choroby układu krążenia i metaboliczne – to wszystko grozi pracownikom, którzy nie przestrzegają zdrowej diety w pracy.
Składniki odżywcze -
5 zalet kiszonych owoców. Dlaczego warto jeść zimowe superfoods?
Kiszone owoce zawierają wiele witamin i dobrych bakterii probiotycznych. Dlaczego warto je jeść?
ProduktySkładniki odżywcze -
Kasza owsiana wciąż mało znana. A doskonale syci, rozgrzewa i poprawia nastrój
Kasza owsiana to produkt, który pobudza krążenie i dzięki temu mocno rozgrzewa. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywcze -
3 pomysły na zdrowe panierki, którymi zastąpisz bułkę tartą. Są proste!
Zdrowe panierki mają mniej kalorii i są bardziej wartościowe niż bułka tarta. Z czego je zrobić?
ProduktySkładniki odżywcze