-
Pułapki biurowego żywienia. Dietetyk radzi, jak ich uniknąć
Jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniamy w trakcie dnia pracy i jak ich uniknąć podpowiada dietetyk.
OdchudzanieProduktyBezpieczeństwo żywności -
4 suplementy diety, które naprawdę działają i ułatwiają odchudzanie
Nie ma się co łudzić – żadna cud-dieta nie istnieje, a bez racjonalnego odżywiania i sporej dawki zdrowego rozsądku połączonego z regularną aktywnością fizyczną nie da się skutecznie zrzucić nadmiaru zbędnych kilogramów. Podczas walki o...
ProduktyOdchudzanieŻywienieMonika Piorun
-
Które zapachy zmniejszają apetyt? Te odkrycia pomogą w walce z otyłością
Naukowcy wykazali, że określone kombinacje zapachowe mogą wpływać na odczuwanie apetytu. Jak działa aromat wanilii, a jak mięsa?
-
Jak jedzenie migdałów wpływa na organizm?
Te niepozorne orzechy mogą wpływać na organizm wielowymiarowo – od poprawy jakości cery do zmniejszania poziomu cholesterolu.
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy tempo metabolizmu spowalnia z wiekiem? Obalono popularny mit
Przemiana materii wcale nie spowalnia po trzydziestce lub czterdziestce, a dopiero po... sześćdziesiątce. Najnowsze zestawienie badań z 29 krajów świata rzuca zupełnie nowe światło na to, co o metabolizmie sądziliśmy do tej pory.
OdchudzanieŻywienieMonika Piorun
-
Epidemia otyłości wśród pracowników biurowych. Blisko połowa przytyła 4 do 6 kg
Jak wynika z nowego raportu firmy Dailyfruits, 44% Polaków przytyło w okresie pracy zdalnej. Najwięcej z nich przytyło między 4 kg a 6 kg. Pracując zdalnie 42% respondentów je więcej słodyczy, a 35% sięga częściej po chipsy i słone...
OdchudzanieSkładniki odżywcze -
Jak zrobić tofucznicę? Wegański przepis na roślinną „jajecznicę”... bez jaj
Wegańska wersja jajecznicy, czyli tofucznica, bije rekordy popularności wśród wszystkich roślinożerców. Zamiast jajek używa się do niej tofu, które po odpowiednim doprawieniu (głównie dzięki kurkumie) nie tylko w smaku, ale nawet z...
ŻywieniePrzepisyOdchudzanie Wideo -
Tylko 1% dziennego spożycia kalorii może pochodzić z tego pożywienia. Dlaczego jest niebezpieczne?
Czają się w ciasteczkach, chipsach, hamburgerach – za to w organizmie mogą powodować spustoszenie. Dlaczego nie warto jeść tłuszczów trans?
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Sok z tego owocu... spala tłuszcz z brzucha? Fenomenalne właściwości „agrestu indyjskiego”
W sanskrycie słowo amla oznacza matkę lub pielęgniarkę. Dosłowna nazwa tych owoców wskazuje jednak na ich kwaśny smak. W medycynie ajurwedyjskiej roślina ta uznawana jest za istny „eliksir młodości”, który znakomicie sprawdza się w...
OdchudzanieSkładniki odżywczeMonika Piorun
Wideo -
Dlaczego na starość niektórzy powinni codziennie jeść 250 kcal mniej? Ciekawe odkrycie
Jeśli jesteś seniorem i na dodatek walczysz z otyłością, to dla twojego serca i układu krążenia dużo lepszym rozwiązaniem niż restrykcyjne diety jest umiarkowane ograniczenie kaloryczności posiłków – najlepiej w połączeniu z...
ŻywienieOdchudzanieMonika Piorun
-
Mocny konkurent diety śródziemnomorskiej. Nowy najzdrowszy styl odżywiania?
Dieta śródziemnomorska od lat wygrywa rankingi najzdrowszych sposobów odżywiania. Jednak „po piętach” depcze jej dieta nordycka.
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Te węglowodany uwzględnij w swojej diecie jeśli... chcesz się odchudzać
Czego sobie nie odmawiać na diecie? Sprawdź naszą listę węglowodanów, które nie zrujnują efektów odchudzania.
OdchudzanieSkładniki odżywczeProdukty -
Jak zwalczać niedobory żywieniowe na diecie wegańskiej?
Przejście na weganizm oznacza dużą zmianę w stylu życia. Aby uniknąć niedoborów, należy mieć wiedzę na temat składników odżywczych.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Dieta na masę mięśniową – co jeść, aby rozbudować mięśnie?
Dieta na masę mięśniową powinna być bogata w białko. Co jeść, żeby rozbudować mięśnie?
-
Dieta wątrobowa – na czym polega i co można jeść?
Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, która umożliwia regenerację wątroby. Kiedy warto ją stosować?
Żywienie -
Czy na diecie wysokotłuszczowej można pić alkohol? Odpowiedź może zaskoczyć
Wysokotłuszczowa dieta ketogeniczna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Czy można pić na niej alkohol?
OdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Już wiadomo, dlaczego niektórzy niemal w ogóle nie tyją. Odkryto gen chroniący przed otyłością
Jedna na 3 tys. osób na świecie jest nosicielem wariantu genu GPR75, dzięki któremu ich masa ciała jest średnio o 5,3 kg niższa, a ryzyko otyłości jest u nich o 50 proc. mniejsze. Nowe odkrycie może dokonać rewolucji w skutecznym...
Odchudzanie -
Surowe czy gotowane warzywa – które są lepsze na odchudzanie?
Kiedy myślimy o diecie odchudzającej, pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście warzywa. Jednak czy sposób ich przygotowania także ma znaczenie?
Składniki odżywczeOdchudzanie -
10 pokarmów, które pomagają regulować poziom cukru we krwi
Zdrowa dieta jest częścią profilaktyki przeciwcukrzycowej. Dowiedz się, jakie produkty pomagają w regulacji i utrzymaniu poziomu cukru we krwi.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ustalono powiązanie między otyłością a satysfakcją z życia. Różni się ono względem płci
Według badaczy mężczyznom łatwiej jest akceptować swoją otyłość, zaś BMI wpływa na poziom zadowolenia z życia.
Odchudzanie -
Co jeść, by najlepiej nawodnić organizm latem? 10 warzyw i owoców, w których jest najwięcej wody
Nie tylko woda sprawia, że nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Podczas upałów, gdy z nieba leje się żar, a słupki rtęci w termometrach szybują w górę, spore znaczenie ma wzbogacenie jadłospisu o pożywienie, dzięki któremu trudniej jest...
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanieMonika Piorun