W badaniu porównano wyniki 51 kobiet w teście koncentracji po zjedzeniu posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych lub tego samego posiłku z olejem słonecznikowym, który jest bogaty w tłuszcz nienasycony.
Ich wyniki w teście były gorsze po zjedzeniu posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych niż po zjedzeniu posiłku zawierającego zdrowszy tłuszcz, sygnalizując związek między tym tłustym pokarmem a mózgiem.
Naukowcy badali również, czy stan zwany nieszczelnym jelitem, który pozwala bakteriom jelitowym dostać się do krwioobiegu, ma jakikolwiek wpływ na koncentrację. Uczestnicy z nieszczelnymi jelitami gorzej oceniali swój poziom skupienia bez względu na to, jaki posiłek zjedli.
Wystarczy już jeden tłusty posiłek
„Większość wcześniejszych prac dotyczących przyczyn sprawczych diety była analizowana przez pewien czas. A tu był tylko jeden posiłek – to dość niezwykłe, że zauważyliśmy różnicę” – powiedziała Annelise Madison, główna autorka badań i absolwentka w psychologii klinicznej na Ohio State University.
Madison zauważył również, że posiłek wykonany z oleju słonecznikowego, mimo niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, wciąż zawierał dużo tłuszczu.
„Ponieważ oba posiłki były wysokotłuszczowe i potencjalnie problematyczne, efekt poznawczy posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych mógłby być jeszcze większy, gdyby porównano go z posiłkiem o niższej zawartości tłuszczu” – powiedziała.
Badanie zostało opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition.
„Możliwe, że kwasy tłuszczowe oddziałują bezpośrednio z mózgiem. To pokazuje siłę rozregulowania jelit” – powiedziała.
Analiza statystyczna uwzględniła inne potencjalne wpływy na funkcje poznawcze, w tym objawy depresyjne i średnie spożycie tłuszczów nasyconych w diecie. Kobiety biorące udział w badaniu zjadły trzy standaryzowane posiłki i pościły przez 12 godzin przed każdą wizytą laboratoryjną, aby zmniejszyć różnice w diecie, które mogłyby wpłynąć na ich reakcję fizjologiczną na posiłki wysokotłuszczowe.
Odkrycia sugerują, że koncentracja może być jeszcze bardziej zaburzona u ludzi zestresowanych pandemią, którzy sięgają po tłuste potrawy z wygody, powiedział Kiecolt-Glaser.
Czytaj też:
Co zrobić, żeby lepiej się odżywiać? Garść cennych rad