Ten napój oczyści jelita w jeden dzień. Wypróbuj jednodniową dietę oczyszczającą

Ten napój oczyści jelita w jeden dzień. Wypróbuj jednodniową dietę oczyszczającą

Dodano: 
Kefir
Kefir Źródło:Shutterstock
Kiedy bakterie, drożdże i wirusy żyjące w jelitach są w równowadze, cały organizm jest w dobrej formie. Warto więc zadbać o jego kondycję oraz swoje samopoczucie i raz na jakiś czas zastosować dietę oczyszczającą jelita. Przy okazji zredukujesz też wagę ciała. Wystarczy przez cały dzień pić napój, który jest dostępny w każdym sklepie.

Dieta oczyszczająca jelita służy zwłaszcza osobom, które nie zawsze zdrowo się odżywiają. Dieta uboga w błonnik, złożona z białego pieczywa i wysokoprzetworzonych produktów, fast foodów oraz cukru, niekorzystnie wpływa na pracę jelit, a zalegające w nich resztki uwalniają toksyny, które zatruwają organizm i niekorzystnie wpływają na jego pracę. Dieta oczyszczająca jelita przywraca prawidłowe funkcjonowanie organizmu, poprawia samopoczucie oraz stan zdrowia. Jest zalecana również jako przygotowanie do klasycznej diety odchudzającej. O tym, że twoje jelita potrzebują oczyszczenia świadczą:

  • nieregularne wypróżnienia,
  • wzdęcia i zaparcia,
  • nudności i bóle brzucha,
  • zgaga,
  • bóle głowy i chroniczne zmęczenie,
  • problemy skórne,
  • osłabiona odporność,
  • bezsenność.

Ten napój oczyść jelita w jeden dzień

Jednym ze sposobów na skuteczne oczyszczanie jelit w jeden dzień jest spożywanie kefiru. Jedną szklankę kefiru należy spożywać, co godzinę. W ciągu dnia można też pić wodę. Po zakończeniu diety oczyszczającej kefirem, można zastąpić nim jeden z posiłków i kontynuować taką dietę przez co najmniej dwa tygodnie. Kefir jest napojem, który nie tylko gasi pragnienie, ale pozwala też zaspokoić głód. Jest ponadto źródłem wielu substancji wartościowych dla organizmu, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie.

Kefir produkowany jest z mleka, głównie krowiego, ale w klepach można znaleźć również tan na bazie mleka koziego, w niektórych krajach, również z wielbłądziego. Obecnie, w warunkach przemysłowych, fermentację przyspiesza się za pomocą zgromadzonych ziaren kefirowych bądź szczepów czystych kultur bakterii. Jest on wzbogacony o polisacharyd nazywany kefiranem, który pomaga zachować zwartą strukturę napoju. Ponadto ma on właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.

Prozdrowotne właściwości kefiru

Chociaż skład kefiru jest prosty, jest on bogaty w niezwykle wartościowe mikroelementy, które korzystnie wpływają na stan zdrowia, w tym kondycję jelit i wspomagają odchudzanie. W 100 g napoju znajduje się zaledwie 51 kcal i aż 103 mg wapnia. Kefir jest również bogaty w białko – składnik diety, który jest niezbędny podczas procesu odchudzania. Badania udowodniły, że napój ten wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, korzystnie oddziałuje na mikroflorę przewodu pokarmowego i oczyszcza. Najważniejszym jednak elementem wchodzącym w skład kefiru są bakterie, które pozwalają zachować mikroflorę jelitową w dobrym stanie. Mogą go spożywać osoby z wrzodami żołądka oraz zmagające się z zapaleniem jelita grubego.

Czytaj też:
Zsiadłe mleko – czy warto je pić? Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i sposób, by zrobić je w domu
Czytaj też:
Czy wiesz, że zdrowe jelita to dobra odporność? Sprawdź listę produktów, które zaburzają ich funkcjonowanie