Im więcej białka zjemy na śniadanie, tym mniejsza szansa, że w ciągu dnia będziemy się przejadać - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Missouri w Kolumbii. Okazuje się, że białko - oddziałując na aktywność mózgu - wpływa na zwiększenie poczucia sytości.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym udział wzięło dziesięć nastoletnich dziewcząt cierpiących na otyłość. Podzielono je na dwie grupy - dziewczętom z pierwszej grupy podawano na śniadanie posiłek zawierający normalną ilość białka (ok. 18 gram, głównie ze zbóż i mleka). Dziewczęta z drugiej grupy otrzymały ok. 50 gram białka w postaci gofrów, syropu i jogurtu. Po siedmiu dniach takiej diety dziewczęta zostały zaproszone do laboratorium, gdzie zostały poddane rezonansowi magnetycznemu badającemu zmiany aktywności ich mózgu podczas oglądania fotografii z żywnością, a także zdjęć niezwiązanych z jedzeniem. Okazało się, że te dziewczęta, które spożywały więcej białka na śniadanie charakteryzowały się mniejszym apetytem.
Eurekalert, arb
Eurekalert, arb