Świeże truskawki to jedna z najpopularniejszych, letnich przekąsek. Na świecie istnieją setki ich odmian i mało kto miał okazję spróbować każdej z nich. Na ogół, wybierając truskawki, szukamy tych najdorodniejszych, intensywnie czerwonych i słodkich. Lubimy delektować się ich smakiem i zapachem – truskawki nadają charakteru wielu potrawom. Są orzeźwiające i niezwykle sycące. Ich sekret stanowią jednak właściwości odżywcze. Truskawki mają niebywały wpływ na zdrowie.
Truskawki - właściwości prozdrowotne
Korzyści ze spożywania truskawek są niezliczone. Te małe, czerwone owoce chronią przed rakiem, cukrzycą i chorobami serca, ale to nie wszystko. Oto kilka dobrych powodów, by jeszcze dziś sięgnąć po truskawki:
-
Przeciwutleniacze, znajdujące się w truskawkach (kwercetyna, kemferol i antocyjany) zmniejszają powstawanie szkodliwych skrzepów krwi, mogących powodować udar.
-
Ze względu na wysoką zawartość potasu truskawki zalecane są osobom z wysokim ciśnieniem krwi. Pomagają zmniejszyć działanie sodu w organizmie, który odpowiada za wzrost ciśnienia tętniczego. Niskie spożycie potasu jest czynnikiem ryzyka rozwoju wysokiego ciśnienia krwi, tak jak i wysokie spożycie sodu.
-
Spożywanie pokarmów bogatych w wodę i błonnik pokarmowy, takich jak truskawki, winogrona czy arbuz, pomaga w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu i ułatwia wypróżnianie.
-
Truskawki są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym i bogatym w błonnik, dzięki czemu pomagają regulować poziom cukru we krwi i utrzymywać go na stabilnym poziomie, unikając skrajnych wahań.
-
Truskawki są silnymi przeciwutleniaczami, a więc opóźniają procesy starzenia, chronią przed rakiem i zmniejszają stany zapalne.
-
Wysoka zawartość polifenoli w truskawkach może również zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapobiegając gromadzeniu się płytek krwi. Flawonoidy natomiast chronią przed wystąpieniem zawału.
- Truskawki są niskokaloryczne, więc stanowią idealne uzupełnienie zdrowej diety odchudzającej.
-
Witamina C w truskawkach wspomaga produkcję kolagenu, tonizuje skórę i działa przeciwstarzeniowo. Ponadto, truskawki nałożone na skórę, sprzyjają zachowaniu pięknego wyglądu – zmniejszają przebarwienia, zapobiegają trądzikowi i usuwają martwe komórki skóry.
Czytaj też:
Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? Kilka prostych trików
Truskawki – wartości odżywcze
Truskawki są bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy i błonnik. Jedna szklanka świeżych truskawek dostarcza aż 160 proc. dziennej zalecanej dawki witaminy C i jedyne 50 kalorii.
Co znajdziemy w 100 g truskawek?
-
32 kalorie,
-
91 proc. wody,
-
0,7 g białka,
-
7,7 g węglowodanów,
-
2 g błonnika,
-
0,3 g tłuszczu.
Truskawki – alergia
Objawy alergii pokarmowej mogą rozwinąć się w ciągu kilku minut lub kilku godzin po spożyciu określonego pokarmu. W przypadku silnego uczulenia może wystąpić nawet wstrząs anafilaktyczny. Oto kilka objawów, które powinny zaniepokoić:
-
swędzenie lub mrowienie w jamie ustnej,
-
wysypka na skórze,
-
swędzenie skóry,
-
świszczący oddech,
-
kaszel,
-
przekrwione gardło,
-
zaczerwienienie wokół ust,
-
obrzęki w obrębie jamy ustnej,
-
nudności,
-
bóle brzucha,
-
wymioty,
-
biegunka,
-
zawroty głowy.
Osoby uczulone na truskawki powinny unikać także innych owoców (tzw. alergie krzyżowe):
-
gruszek,
-
brzoskwiń,
-
wiśni,
-
jabłek,
- jeżyn.
Jak kupić smaczne truskawki?
Najważniejszy jest wygląd i zapach. Idealnie kształtne, ogromne, jędrne i intensywnie czerwone truskawki mogą być sztuczne lub sprowadzane z innego kraju. Te, które dojrzały na słońcu mogą być nierównomiernie czerwone, ale ich cechą charakterystyczną będzie orzeźwiający zapach. Przed zakupem warto też obejrzeć listki – jeśli zwiędły, truskawki nie są świeże. Kupując całą łubiankę truskawek dobrze jest zerknąć na owoce znajdujące się na dnie, ponieważ sprzedawca może celowo położyć z wierzchu te świeższe i ładniejsze okazy. Jeśli jest taka możliwość, warto przed zakupem spróbować, czy truskawki są smaczne.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy na potrawy i desery z truskawkami:
Czytaj też:
Sałata z truskawkami, camembertem i orzechami włoskimiCzytaj też:
Sernik z truskawkami i bitą śmietanąCzytaj też:
Pudding ryżowy z truskawkami