Nasiona chia – dlaczego warto po nie sięgać?

Nasiona chia – dlaczego warto po nie sięgać?

Dodano: 
Deser z nasionami chia
Deser z nasionami chiaŹródło:Unsplash / Milada Vigerova
Nasiona chia cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Te małe, czarne kuleczki są coraz częściej dodawane do różnego rodzaju deserów i koktajli. Jakie właściwości prozdrowotne mają nasiona chia i jak należy ich używać?

Nasiona chia są maleńkie, a jednak upakowane składnikami odżywczymi. Znajdziemy w nich błonnik, białko, witaminy i minerały. Ich właściwości prozdrowotne są niesamowite – wpływają zarówno na trawienie jak i poziom cukru we krwi. Ale najlepsze jest to, że można je bez problemu dodać do codziennej diety. Jedyne o czym trzeba pamiętać to to, że zwiększają swoją objętość.

Nasiona chia – skład i właściwości prozdrowotne

  • Nasiona chia są bogate w przeciwutleniacze, które mają wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Antyoksydanty takie jak witamina C wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za szybsze starzenie się organizmu czy rozwój wielu poważnych chorób, w tym nowotworów.
  • Te małe nasiona są cennym źródłem błonnika pokarmowego, które poprawia i reguluje trawienie. Dzięki niemu zwiększa się masa kałowa, znikają takie problemy jak biegunki czy zaparcia. Błonnik w tych nasionach jest prebiotykiem, który pomaga karmić pożyteczne bakterie jelitowe.
  • Nasiona chia mają zdolność zmniejszania stanu zapalnego w ciele. Ponieważ są one tak bogate w błonnik i przeciwutleniacze, uspokajają organizm i mogą chronić przed schorzeniami wywołanymi stanem zapalnym, takim jak choroby serca.
  • Nasiona chia mają zdolność równoważenia poziomu cukru we krwi w organizmie, ponieważ są bogate w błonnik i kwasy alfa-linolowe, znane również jako kwasy tłuszczowe omega-3. Co więcej, połączenie to może chronić przed miażdżycą.
  • Nasiona chia są dobrym źródłem białka. Prowadzenie wysokobiałkowej diety jest dobre dla utraty wagi, ponieważ białko na dłużej daje uczucie sytości i hamuje apetyt.
  • Są bogate w wapń, magnez, fosfor i białko, a więc składniki niezbędne do zachowania mocnych kości. Mogą zapobiegać osteoporozie lub łamliwości kości u osób starszych.
  • Wspomniane wcześniej przeciwutleniacze, zawarte w tych nasionach, zwalczają oksydacyjne uszkodzenia komórek skóry. Może to pomóc w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się i chronić skórę przed wolnymi rodnikami. Oznacza to, że pomagają zachować młody wygląd.

Włączenie nasiona chia do codziennej diety jest wyjątkowo proste. Wystarczy zalać je wodą i dodać do jogurtu lub koktajlu (w ciepłej wodzie szybciej napęcznieją). Jednak z powodzeniem można dosypać łyżkę nasion bezpośrednio do posiłku.

Czytaj też:
Już nigdy nie wyrzucisz pestki z awokado