W studiu programu „Dzień Dobry TVN” Beata Kartowicz wyjaśniła, w jaki sposób marynuje się grzyby. Jakich przypraw powinno się używać do zalewy? A jak przygotować grzyby suszone i które metody są lepsze: tradycyjne np. na szpagat czy z użyciem specjalnych urządzeń?
Właścicielka restauracji poradziła, by jeszcze w lesie starać się maksymalnie oczyszczać grzyby z ziemi, traw i mchu. Co ciekawe, do oczyszczania kapeluszy warto używać pędzelka. Proces marynowania należy rozpocząć od pokrojenia większych grzybów na mniejsze elementy.
Warto pamiętać, by osobno gotować kapelusze a osobno nóżki. Dlaczego? Jak mówi ekspertka, nóżki możemy dodawać do sosów, a kapelusze np. wykorzystać do dekoracji.
Jakie produkty wykorzystać do marynowania?
- 
Gorczycę.
 - 
Marchewkę.
 - 
Chilli.
 - 
Tymianek.
 - Oregano.
 
Na marynatę potrzeba:
- 
octu,
 - 
wody,
 - 
cukru,
 - 
liści laurowych, 
 - ziela angielskiego.
 
Do czystego, suchego i wyparzonego słoja wrzucamy grzyby (np. pokrojone kapelusze). Marynatę i grzyby można gotować oddzielnie lub razem. Całość przelewamy do słoika (3/4 objętości). Zakręcone słoiki wstawiamy do garna z woda. Na dnie należy położyć ściereczkę. Ważne, by zachować odstępy. Od momentu zagotowania, nasza marynata potrzebuje 15 minut.
Czytaj też:
Myślisz, że o grzybach wiesz wszystko? Te fakty cię zaskoczą
