W studiu programu „Dzień Dobry TVN” Beata Kartowicz wyjaśniła, w jaki sposób marynuje się grzyby. Jakich przypraw powinno się używać do zalewy? A jak przygotować grzyby suszone i które metody są lepsze: tradycyjne np. na szpagat czy z użyciem specjalnych urządzeń?
Właścicielka restauracji poradziła, by jeszcze w lesie starać się maksymalnie oczyszczać grzyby z ziemi, traw i mchu. Co ciekawe, do oczyszczania kapeluszy warto używać pędzelka. Proces marynowania należy rozpocząć od pokrojenia większych grzybów na mniejsze elementy.
Warto pamiętać, by osobno gotować kapelusze a osobno nóżki. Dlaczego? Jak mówi ekspertka, nóżki możemy dodawać do sosów, a kapelusze np. wykorzystać do dekoracji.
Jakie produkty wykorzystać do marynowania?
-
Gorczycę.
-
Marchewkę.
-
Chilli.
-
Tymianek.
- Oregano.
Na marynatę potrzeba:
-
octu,
-
wody,
-
cukru,
-
liści laurowych,
- ziela angielskiego.
Do czystego, suchego i wyparzonego słoja wrzucamy grzyby (np. pokrojone kapelusze). Marynatę i grzyby można gotować oddzielnie lub razem. Całość przelewamy do słoika (3/4 objętości). Zakręcone słoiki wstawiamy do garna z woda. Na dnie należy położyć ściereczkę. Ważne, by zachować odstępy. Od momentu zagotowania, nasza marynata potrzebuje 15 minut.
Czytaj też:
Myślisz, że o grzybach wiesz wszystko? Te fakty cię zaskoczą