Nowy przegląd dowodów wykazuje niewielką lub żadną korzyść zdrowotną wynikającą ze zmniejszenia spożycia czerwonego mięsa. Nie oznacza to jednak, że spożywanie go codziennie nie jest niezdrowe.
Czytaj też:
Drogie, czyli bezpieczne? Jak wybrać dobrej jakości mięso?
Przeciętne spożycie nie wpłynie na zdrowie
Autorzy przyjrzeli się wcześniejszym badaniom, aby ocenić ryzyko związane z konsumpcją czerwonego mięsa. Nie znaleźli statystycznie istotnego związku między jedzeniem mięsa a chorobami serca, cukrzycą lub ryzykiem raka po przeanalizowaniu 12 randomizowanych badań z udziałem około 54 tys. osób.
Badacze odkryli, że istnieje mniejsze ryzyko dla osób spożywających trzy niewielkie porcje czerwonego mięsa na tydzień, chociaż twierdzą, że „związek był bardzo niepewny”. W oparciu o serię pięciu wysokiej jakości przeglądów systematycznych badających związek między spożyciem mięsa a zdrowiem, zespół ekspertów z NutriRECS poinformował, że większość osób może jeść czerwone mięso na średnim poziomie spożycia.
Po przeanalizowaniu randomizowanych badań naukowcy odkryli, że jedzenie mięsa nie wydaje się zwiększać ryzyka wystąpienia wielu chorób, w tym chorób serca i raka. Dodatkowe badania na milionach uczestników pozwoliły znaleźć dowody niewielkiego zmniejszenia ryzyka.
Czytaj też:
Nowotworowa ruletka
Problemem jest sposób przygotowania?
Naukowcy podają, że przygotowywanie mięsnych posiłków w wysokiej temperaturze, sposobami takimi jak smażenie i grillowanie, jest powiązane z potencjalnie rakotwórczymi chemikaliami obecnymi w dymie i palonym tłuszczu.
Przestrzegają również przed przetworzonym mięsem, ponieważ zawiera ono dużo sodu i tłuszczów nasyconych, które wiążą się z podwyższeniem ryzyka wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Do mięs przetworzonych zaliczane są parówki, szynka, bekon, kiełbasa, peklowana wołowina i suszone przekąski mięsne.
Badacze zalecają, by dążyć do tego, aby dieta była oparta na roślinach w co najmniej 90 procentach. Dodają, by czerwone mięso spożywać w umiarkowanych ilościach. Owoce, warzywa, fasola, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste mają niższą kaloryczność i są korzystne nie tylko dla zdrowia, ale także dla osiągnięcia i utrzymania zdrowej masy ciała.
Czytaj też:
Ta popularna dieta może zwiększać ryzyko chorób serca