Kupuj brzydkie owoce. Wyczarujesz z nich kulinarne cuda w duchu zero waste

Kupuj brzydkie owoce. Wyczarujesz z nich kulinarne cuda w duchu zero waste

Dodano: 
Dojrzałe banany
Dojrzałe bananyŹródło:WPROST.pl
Na marnowanie żywności ma wpływ nie tylko to, jak gospodarujesz jedzeniem w domu, ale też to, jak kupujesz. Sięganie po brzydkie albo przejrzałe warzywa i owoce pomoże uratować dobre jedzenie przez wyrzuceniem.

Przejrzałe banany, pomarszczone pomidory i jabłka, zwiędłe brokuły. Takie warzywa często leżą w sklepach jako przecenione. Wybór gorzej wyglądających produktów, oznacza nie tylko oszczędność pieniędzy, ale też krok do tego, aby marnować mniej jedzenia. To samo dotyczy owoców i warzyw niekształtnych i małych.

Czy „brzydkie warzywa” są mniej wartościowe?

Warzywa i owoce, które nie mają idealnego kształtu, są mniejsze, niż pozostałe, są pełnowartościowymi produktami. Oprócz wyglądu niczym nie różnią się od tych o idealnym kształcie. A co z tymi bardzo dojrzałymi lub nawet przejrzałymi? Wszystko zależy od podejścia. Przywiędłego jabłka raczej nie wykorzystasz do sałatki, ale będzie świetne do szarlotki lub na kompot. Pomarszczone pomidory można upiec i zrobić z nich aromatyczny przecier. Są dużo słodsze, niż te jędrne i świeże. Leżące długo warzywa typu marchewka, pietruszka, seler czy buraki możesz upiec lub podsmażyć i zrobić z nich dobrą zupę krem albo wykorzystać do pasztetu. Takie warzywa, choć nie wyglądają idealnie, są pełne smaku i aromatu. Do kremowych zup możesz wykorzystać zwiędłe brokuły i kalafior. Jedyne, na co trzeba uważać, to aby warzywa czy owoce nie były spleśniałe. Wtedy nadają się już tylko do wyrzucenia.

Jak wykorzystać mocno dojrzałe banany?

Brązowe banany można kupić dużo taniej, niż te żółte. Ale to właśnie te mocno dojrzałe, o brązowej skórce, są idealnie słodkie i nadają się do przyrządzenia wielu potraw lepiej, niż te niedojrzałe. Co można zrobić z dojrzałych bananów?

  • Są idealne jako składnik ciast, placków i chlebka bananowego
  • Są zdrowym i słodkim dodatkiem do owocowych i mlecznych koktajli
  • Można je ususzyć na zdrowe chipsy
  • Są idealne do owsianki czy kasz na słodko
  • Można je zamrozić i wykorzystać do zrobienia domowych lodów czy dorzucać do koktajli

Od kilku lat popularna jest także akcja kupowania „samotnych bananów”. Chodzi o pojedyncze owoce, które są oderwane od kiści. Zwykle konsumenci mniej chętnie po nie sięgają, dlatego to one najczęściej lądują potem w koszu.

Jak marnujemy żywność?

Z raportu „Nie marnuj jedzenia” przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że połowa Polaków nigdy nie kupuje produktów, które są pełnowartościowe, ale trochę gorzej wyglądają. Chodzi między innymi o niekształtne i małe owoce, czy produkty w zdeformowanych opakowaniach. Jednocześnie aż 62,9% Polaków deklaruje, że wyrzuca pieczywo. Na kolejnych pozycjach znajdują się: świeże owoce (57,4%), warzywa tzw. nietrwałe, typu sałata, rzodkiewka, pomidory, czy ogórki (56,5%), wędliny (51,6%) oraz napoje mleczne (47,3%).

Czytaj też:
Nie wyrzucaj wyciśniętych cytryn! Zdziwisz się, co można z nich zrobić