Używasz tej przyprawy? Uważaj, może uszkodzić ci wątrobę

Używasz tej przyprawy? Uważaj, może uszkodzić ci wątrobę

Dodano: 
Kurkuma
KurkumaŹródło:Shutterstock
Kurkuma to przyprawa używana od tysięcy lat w Indiach, Chinach, Afryce i na Jamajce. Jest popularna w kuchni, jako dodatek do zup czy dań mięsnych, ale też wykorzystywana w medycynie naturalnej, ze względu na działanie przeciwzapalne. Niedawno ukazały się jednak niepokojące badania amerykańskich naukowców, które wskazują, że stosowanie w dużej ilości tej przyprawy może źle wpływać na pracę wątroby.

Naukowcy przez 10 lat (od 2011 do 2022 roku) oceniali korelację między spożyciemkurkumya potencjalnym uszkodzeniem wątroby u osób zapisanych do amerykańskiej sieci uszkodzeń wątroby wywołanych lekami (DILIN). Odkryli w tym czasie 16 przypadków uszkodzeń wątroby powiązanych ze spożywaniem kurkumy wśród zarejestrowanych pacjentów. Uszkodzenia wątroby po spożyciu kurkumy zgłaszano również we Włoszech.

Jakie obrażenia wątroby może powodować spożywanie kurkumy?

Zakresschorzeń wątrobynaukowcy określili jako „umiarkowany do ciężkiego”. Pięciu z grupy pacjentów było hospitalizowanych z tego powodu a, jedna osoba zmarła na sutek ostrego uszkodzenia wątroby.

Wczesne objawy problemów z wątrobą:

Wśród wczesnych objawów chorej wątroby lekarze wskazują m. in.:

  • zmiany skórne,
  • wzdęcia,
  • zaburzenia hormonalne,
  • chroniczne zmęczenie,
  • przewlekły ból stawów lub mięśni,
  • problemy z trawieniem tłuszczów,
  • bóle brzucha,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • niewyjaśniony przyrost masy ciała.

Nie łącz kurkumy z czarnym pieprzem!

Dalsza analiza chemiczna przypadków uszkodzeń wątroby wskazała, że trzy osoby z grupy chorych spożywały kurkumę w połączeniu zczarnym pieprzem. Czarny pieprz miał pomagać wskutecznym trawieniukurkumy. W świetle przeprowadzonych badań nie zaleca się tego połączenia przypraw.

Znaczenie badania

Chociaż uszkodzenie wątroby wynikające bezpośrednio ze spożywania kurkumy jest rzadkim zjawiskiem, to naukowcy wskazują, że warto wziąć pod uwagę ewentualne zagrożenie. Sytuacja dotyczy zwłaszcza osób, które przyjmują suplementy zawierające kurkumę lub używają tej przyprawy w dużych ilościach. Zapowiadają przeprowadzenie kolejnych, pogłębionych badań w tym kierunku.

„Mimo że wyniki tego badania mogą wydawać się marginalne, potencjalnej przyczyny uszkodzenia wątroby spowodowanej spożyciem kurkumy nie można wykluczyć. Warto więc wziąć pod uwagę potencjalne zagrożenie” – wskazali we wnioskach.

Wyniki badania opublikowano w czasopiśmieAmerical Journal of Medicine.

Czytaj też:
Uważaj na te leki i suplementy! Mogą powodować raka wątroby
Czytaj też:
Bardzo ostre jedzenie jest zdrowe – mówi dietetyk. Są jednak wyjątki

Opracowała:
Źródło: Eat This, Not That!