Orzo powstaje z pszenicy durum. Określany też jako makaron ryżowy, chociaż nie ma nic wspólnego z ryżem oprócz charakterystycznego kształtu. Mały rozmiar, łatwe gotowanie i konsystencja sprawiają, że tak chętnie używany jest do przyrządzania sałatek, które oryginalnie miały ryż na liście składników.
Makaron orzo – właściwości
Mąka pszenna durum, która jest podstawowym składnikiem makaronu orzo zawiera witaminy z grupy B i E oraz kwas foliowy. Jest bogata w potas, cynk, żelazo i mangan. Cechuje ją duża zawartość błonnika, zalecana jest więc osobom, które dbają o linię lub stosują dietę redukcyjną.
Jak gotować makaron orzo?
Gotując ten typ makaronu najlepiej przestrzegać zaleceń producenta i pilnować, żeby go nie rozgotować. Do sałatek najlepiej smakuje ten ugotowany, jak mówią Włosi „al dente”, czyli lekko twardy.
Sałatka z makaronem orzo to dobry wybór
Sałatka z dodatkiem makaronu orzo to dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek. Dobrze sprawdza się jako danie na przyjęcie, ale też na lunch czy lekką kolację. Do makaronu można dodawać zarówno mięso, wędliny, jak i warzywa. Klasyk stanowi sałatka na bazie makaronu z chudą szynką.
Wypróbuj przepis na sałatkę z makaronem orzo
Przepis: Sałatka z makaronem w kształcie ryżu
Sałatka z makaronem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 100g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
- puszka kukurydzy
- 100g chudej wędliny np. szynki
- 10 cm pora, część zielona
- 2 łyżki strtego żółtego sera
- kilka kawałków papryki marynowanej
- 2 łyżki jogurtu
- łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku albo łyżeczka sproszkowanego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaronMakaron gotujemy w osolonym wrzątku.
- Przygotuj warzywa i serWarzywa i szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce.
- Połącz składnikiMakaron, warzywa i szynkę łączymy z kukurydzą, przyprawami i majonezem oraz jogurtem.
- Podaj sałatkęSałatkę podajemy schłodzoną. Smakuje wtedy najlepiej!
Czytaj też:
Japońska tempura – co to jest i jak ją przygotować?Czytaj też:
Jak zrobić czerwoną zasmażaną kapustę? Smakuje wybornie, a przepis nie jest trudny