Kapusta czerwona może być wykorzystywana do surówek, ale można ją też gotować, dusić i kisić. W starych książkach kucharskich jest wiele przepisów na potrawy z czerwonej kapusty. Dobrze smakuje zarówno w wersji na ostro np. z chrzanem, jak i na słodko np. z rodzynkami, orzechami, jabłkami czy pomarańczami. Najczęściej podaje się ją jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym gęstym sosem, kluskami śląskimi, ziemniakami lub kluskami na parze.
Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
Czerwona kapusta, podobnie jak biała, jest niezwykle bogata w unikalne substancje o działaniu ochronnym i prozdrowotnym. Znajdziemy w niej witaminy: E, K, B1, B2, B6, C oraz minerały, m.in.: sód, potas, żelazo, magnez, miedź i siarkę. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów, paznokci. Żelazo, magnez i miedź skutecznie wspierają leczenie anemii. Za charakterystyczną barwę tej odmiany kapusty odpowiedzialne są naturalne barwniki – antocyjany, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za starzenie się organizmu oraz zmiany nowotworowe.
Wypróbuj przepis na zasmażaną czerwoną kapustę
Przepis: Czerwona kapusta zasmażana
Czerwona kapusta zasmażana
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- Składniki:
- 1 mała lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej
- 1 czubata łyżka smalcu gęsiego lub 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 cebula
- 2 goździki
- garść rodzynek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu lub sok z połowy cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Poszatkuj kapustęSzatkujemy (kroimy) drobno kapustę, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy. Następnie zalewamy odcedzoną kapustę zimną wodą do połowy (nie zalewamy całej, niech wystaje ponad wodę).
- Ugotuj kapustęWsypujemy do kapusty jedną łyżeczkę soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do kapusty garść rodzynek oraz 2 goździki. Gotujemy kapustę do miękkości, lecz tak, aby się nie rozgotowała (ok.15- 20 minut).
- Przygotuj zasmażkęNa patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na szklisto drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa, podsypujemy ją mąką i mieszamy intensywnie, robimy zasmażkę. Mąkę podsmażamy 1-2 min, ale uważamy, żeby się nie zrumieniła. Łączymy zasmażkę z kapustą i przyprawiamy do smaku octem lub cytryną, pieprzem, cukrem i solą
- Dodaj gęsiego tłuszczuMożna na koniec dodać 2 łyżki tłuszczu z upieczonego drobiu dla wzbogacenia smaku kapusty.
Czytaj też:
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?Czytaj też:
Jak poprawić odporność?