Jak zrobić czerwoną zasmażaną kapustę? Smakuje wybornie, a przepis nie jest trudny

Jak zrobić czerwoną zasmażaną kapustę? Smakuje wybornie, a przepis nie jest trudny

Dodano: 
Kapusta czerwona
Kapusta czerwona Źródło:Shutterstock
Ten przepis znały nasze babcie. Wtedy surówka z zasmażanej czerwonej kapusty często gościła na stołach. Smakuje wybornie podawana z mięsami w sosie, a ta doprawiana gęsim tłuszczem pasuje do drobiu. Wypróbuj przepis i dowiedz się, dlaczego warto jeść czerwoną kapustę.

Kapusta czerwona może być wykorzystywana do surówek, ale można ją też gotować, dusić i kisić. W starych książkach kucharskich jest wiele przepisów na potrawy z czerwonej kapusty. Dobrze smakuje zarówno w wersji na ostro np. z chrzanem, jak i na słodko np. z rodzynkami, orzechami, jabłkami czy pomarańczami. Najczęściej podaje się ją jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym gęstym sosem, kluskami śląskimi, ziemniakami lub kluskami na parze.

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Czerwona kapusta, podobnie jak biała, jest niezwykle bogata w unikalne substancje o działaniu ochronnym i prozdrowotnym. Znajdziemy w niej witaminy: E, K, B1, B2, B6, C oraz minerały, m.in.: sód, potas, żelazo, magnez, miedź i siarkę. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów, paznokci. Żelazo, magnez i miedź skutecznie wspierają leczenie anemii. Za charakterystyczną barwę tej odmiany kapusty odpowiedzialne są naturalne barwniki – antocyjany, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za starzenie się organizmu oraz zmiany nowotworowe.

Wypróbuj przepis na zasmażaną czerwoną kapustę

Przepis: Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • Składniki:
  • 1 mała lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej
  • 1 czubata łyżka smalcu gęsiego lub 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu lub sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Poszatkuj kapustęSzatkujemy (kroimy) drobno kapustę, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy. Następnie zalewamy odcedzoną kapustę zimną wodą do połowy (nie zalewamy całej, niech wystaje ponad wodę).
  2. Ugotuj kapustęWsypujemy do kapusty jedną łyżeczkę soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do kapusty garść rodzynek oraz 2 goździki. Gotujemy kapustę do miękkości, lecz tak, aby się nie rozgotowała (ok.15- 20 minut).
  3. Przygotuj zasmażkęNa patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na szklisto drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa, podsypujemy ją mąką i mieszamy intensywnie, robimy zasmażkę. Mąkę podsmażamy 1-2 min, ale uważamy, żeby się nie zrumieniła. Łączymy zasmażkę z kapustą i przyprawiamy do smaku octem lub cytryną, pieprzem, cukrem i solą
  4. Dodaj gęsiego tłuszczuMożna na koniec dodać 2 łyżki tłuszczu z upieczonego drobiu dla wzbogacenia smaku kapusty.

Czytaj też:
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Czytaj też:
Jak poprawić odporność?

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis