Surówka z kiszonej kapusty jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zawiera wiele składników odżywczych oraz mikroelementy. Wspiera pracę układu pokarmowego. Reguluje działanie jelit i przyspiesza ich perystaltykę. Jednocześnie oczyszcza je z resztek pokarmowych. Usprawnia też usuwanie toksyn z organizmu. Przedłuża uczucie sytości po posiłku. Dlatego może wspomóc utratę nadprogramowych kilogramów.
Surówka z kiszonej kapusty wykazuje też właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Obniża poziom „złego cholesterolu” we krwi. Neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników, a w efekcie wzmacnia odporność. Zmniejsza też ryzyko rozwoju wielu różnych schorzeń, między innymi miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz chorób nowotworowych. Dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
Różne patenty na surówkę z kiszonej kapusty
Do klasycznej surówki z kapusty kiszonej dodaje się zwykle marchewkę, jabłko, pieprz, sól oraz odrobinę oliwy lub oleju. Ten tradycyjny zestaw można jednak łatwo i szybko urozmaicić. Co do niego dodać, by ulubiony przysmak Polaków zyskał bogatszy, lepszy i ciekawszy smak? Opcji nie brakuje. Dobrze sprawdzą się między innymi takie dodatki, jak:
- rodzynki – ich słodycz doskonale kontrastuje z kwaśnym smakiem kiszonej kapusty i tworzy udane, choć nieoczywiste połączenie,
- pomarańcze – wystarczy je umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki i dodać do gotowej surówki (dodadzą jej nutę słodyczy),
- czerwona papryka – pokrojone w drobną kostkę warzywo sprawi, że obiadowy klasyk zyska nie tylko więcej smaku, ale również wartości odżywczych, które odgrywają ważną rolę w budowaniu i wzmacnianiu odporności organizmu (papryka jest lepszym źródłem witaminy C niż cytryna),
- grzyby – możesz wykorzystać okazy gotowane lub marynowane (wszystko zależy od twoich preferencji).
Świetnym dodatkiem do surówki z kiszonej kapusty będą również suszone pomidory, posiekana natka pietruszki, koperek i miód. Zwykłą białą cebulę możesz zamienić na czerwoną. Dzięki temu przysmak zyska na wyrazistości.
Kapusta kiszona a kwaszona – różnice
Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji, w którym biorą udział bakterie fermentacji mlekowej. Ma żółty odcień, intensywny smak i zapach, charakterystyczny dla sfermentowanych produktów. Tymczasem kapusta kwaszona jest po prostu zalewana octem. Cechuje ją znacznie jaśniejsza barwa i łagodny, niezbyt kwaśny smak.
Czytaj też:
Koktajl z kiszonej kapusty to moje odkrycie, robię go w 5 minut. Odchudza i działa antynowotworowoCzytaj też:
Polacy mają kapustę kiszoną, a Koreańczycy kimchi. Poznaj ich właściwości zdrowotne