Potas odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Pomaga w utrzymaniu zdrowia nerek, kości i układu sercowo-naczyniowego oraz może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Większość osób, które stosują zdrową dietę powinna naturalnie otrzymywać wystarczającą ilość potasu.
Źródła potasu w diecie
Kiedy myślimy o spożywaniu potasu, zazwyczaj przychodzą nam na myśl banany. Są one faktycznie cennym źródłem tego pierwiastka, jednak jeden banan pokrywa tylko 9 procent dziennego zapotrzebowania na potas. Istnieje z kolei wiele innych, pełnowartościowych produktów, które warto spożywać.
1. Awokado
Awokado jest pełne błonnika i zdrowych dla serca tłuszczy. Połowa awokado pokrywa ok. 10% dziennego zapotrzebowania na potas – czyli więcej, niż banan.
2. Fasola
Fasola – biała, czarna lub sojowa – jest nie tylko bogata w białko roślinne i błonnik, ale również potas. Jedna porcja zawiera od 14 do 18% potasu.
3. Szpinak
Szpinak jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik i zdrowy. Zawiera cenny kwas foliowy, luteinę i zeaksantynę. 3 szklanki szpinaku to również 12 procent dziennego zapotrzebowania na potas.
4. Arbuz
1/8 arbuza zawiera 14% dziennego zapotrzebowania na potas, a także witaminę A, witaminę C i błonnik. Dodatkowo jest pełen przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko niektórych nowotworów.
5. Bataty
Słodkie ziemniaki zawierają mnóstwo witaminy A, cennej dla zdrowia wzroku i skóry. Jeden batat to także 12% dziennego zapotrzebowania na potas.
6. Morele
Suszone morele to pyszna przekąska, która może zastąpić słodycze. Mała paczka zawiera około 10% dziennego zapotrzebowania na potas.
Czym grozi niski poziom potasu?
Niski poziom potasu wiąże się z ryzykiem nadciśnienia, chorób serca, udaru, zapalenia stawów, raka, zaburzeń trawiennych i bezpłodności. W przypadku osób z niskim poziomem potasu lekarze czasami zalecają ulepszoną dietę lub suplementy potasu w celu zapobiegania niektórym z tych schorzeń.
Czytaj też:
10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy