Zmęczenie, problemy ze snem, wahania nastroju i podatność na infekcje. Brzmi znajomo? Niewłaściwe odżywianie zimą może powodować niedobory tych witamin i mikroelementów, które w najchłodniejsze miesiące są szczególnie istotne dla organizmu.
Jakie składniki są organizmowi potrzebne zimą?
Podstawą, nie tylko zimą, jest zbilansowana dieta. Ale to zimą warto szczególnie zwrócić uwagę na to, aby w diecie znalazły się produkty, zawierające składniki wpierające organizm.
Witamina C – wspiera odporność
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga budować odporność i wspiera organizm podczas infekcji. Dobrym źródłem witaminy C podczas zimowych miesięcy są cytrusy, ale także brukselka, papryka czy brokuły.
Witamina D – wspiera układ ruchu
Nie bez powodu jest nazywana witaminą słońca, ponieważ organizm produkuje ją z cholesterolu, kiedy wystawiamy ciało na działanie promieni słonecznych. Dlatego zimą łatwo, szczególnie w naszym klimacie, o niedobory właśnie tej witaminy. Witamina D pełni szereg funkcji w organizmie: wspiera zdrowie kości i mięśni, działa przeciwnowotworowo, wpływa na zdrowie serca, układu nerwowego i pomaga budować odporność. Właściwa dieta może pokryć jednie część dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Jej źródłem są m.in. ryby, żółtko jaj i żółte sery.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 – wspierają serce i mózg
Kwasy Omega-3 wspierają pracę mózgu, regulują pracę serca i układu krwionośnego. Mają też niebagatelny wpływ na poprawę odporności. Dodatkowo poprawiają wzrok i stan skóry. Cenne kwasy tłuszczowe Omega-3 zawarte są m.in. w rybach, tranie, ale też oleju lnianym czy orzechach włoskich.
Cynk – dla zdrowej skóry i włosów
Zimą skóra i włosy potrzebują szczególnej troski. Cynk wpiera regenerację skóry, wzmacnia ją i sprawia, że wygląda zdrowo. Ale to nie jedyne funkcje cynku: pomaga także regulować prace trzustki i wspiera pracę układu immunologicznego. Źródłami cynku w diecie są m.in. kakao, sezam, ostrygi i pestki dyni.
Witaminy z grupy B – dodadzą energii
Witaminy z grupy B odpowiadają za wiele ważnych funkcji metabolicznych organizmu. Są niezbędne między innymi do produkcji energii, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz regeneracji mięśni i skóry. Niedobory (zwłaszcza witaminy B12) mogą skutkować obniżeniem nastroju i stanami depresyjnymi. W diecie źródłami witamin z grupy B są nabiał, ryby czy wątróbka.
Dieta czy suplementy – kiedy sięgnąć po tabletki?
Idealnie jeśli udaje się wszystkie potrzeby organizmu uzupełnić dietą. Zimą, w polskim klimacie, nie jest to możliwe w przypadku witaminy D. Osoby na diecie wegańskiej powinny z kolei suplementować witaminę B12. Nim jednak zaczniesz suplementować cokolwiek, warto sprawdzić poziom witamin i mikroelementów w organizmie, aby dobrze dobrać suplementy. Wątpliwości zawsze warto przedyskutować z lekarzem, szczególnie jeśli stale przyjmujesz leki.
Czytaj też:
Przez te produkty w zimę przybieramy na wadze. Lepiej je ograniczyć