Bułeczki z jagodami to przepyszny pomysł na wakacyjne drugie śniadanie. Sprawdzą się w domu, w pracy, na pikniku czy na wakacjach. Drożdżowe bułeczki z jagodami rozpływają się w ustach, kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto przygotowywać je latem, bo sezon jagodowy trwa krótko, a mrożone jagody już nie smakują tak samo dobrze.
Dlaczego warto jeść jagody?
Jagody to letnie owoce, które kojarzą nam się z polskim złotym latem. Są pyszne i bardzo zdrowe. Znane są głównie ze swojego działania regulującego pracę układu pokarmowego i zatrzymującego biegunki, ale warto wiedzieć, że pomagają także na inne schorzenia. Wspomagają pracę układu krwionośnego, regulują trawienie i pomagają zwalczać bakterie.
Wartości odżywcze jagód
Jagody zawierają:
-
witaminę A
- witaminę B
- witaminę C
- witaminę PP
-
kwas foliowy
- kwas elagowy
- błonnik
-
cynk
- selen
- mangan
- miedź
Na stany zapalne pęcherza
Jagody zawierają substancje, które wspomagają pracę układu moczowego. Działają podobnie jak żurawina i pomagają leczyć stany zapalne pęcherza moczowego.
Na infekcje
Owoce te mają działanie przeciwbakteryjne, dlatego poleca się spożywanie ich w przypadku różnych infekcji. Pomagają organizmowi poradzić sobie z bakteriami i ułatwiają oczyszczanie organizmu. Świetnie wychwytują toksyny, dlatego zaleca się je w przypadku zatruć pokarmowych.
Na uregulowanie cholesterolu
Jagody wzmacniają ściany naczyń włosowatych, dlatego poleca się je osobom, które cierpią na nadmiar złego cholesterolu. Pomagają go regulować, zapobiegając w ten sposób ryzyku wystąpienia miażdżycy.
Co można zrobić z owoców?
Jagody można jeść w formie surowej. Zerwane prosto z krzaka w lesie smakują tak wybornie, jak nigdzie indziej. Warto nazbierać też trochę do domu (albo kupić na targu), bo z jagód można wyczarować masę letnich deserów.
Najpopularniejsze są jagodzianki – słodkie drożdżowe bułeczki zawierające jagodowe nadzienie. Oprócz tego jagody można wykorzystać do ciast, tart, owocowych galaretek czy pierogów.
Jak zrobić bułeczki z jagodami?
Drożdżowe bułeczki z jagodami to obłędny wakacyjny deser. Przygotowuje się je szybko, a zjada jeszcze szybciej. Jak je zrobić?
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 0,5 kg jagód
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn powinien być gotowy i lekko spieniony po około 20 minutach
- Mąkę łączymy z pozostałymi 2 łyżkami cukru, jajkiem i miękkim masłem. Wyrabiamy ciasto, dodając do niego zaczyn drożdżowy
- Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut
- Gdy ciasto mocno urośnie, dzielimy je na 12-16 porcji (w zależności od wielkości bułeczek) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Zostawiamy między nimi na blaszce odstępy, bo bułeczki podwoją swoją objętość
- Jagody myjemy, osuszamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy do nich również mąkę ziemniaczaną, by bułeczki za bardzo nie rozmiękły
- Z wyrośniętych bułeczek formujemy kulę, wkładamy w środek 1 łyżkę nadzienia jagodowego i zalepiamy brzegi. Odstawiamy je na blaszkę
- Jeśli dysponujemy większą ilością czasu, możemy dać jeszcze gotowym bułeczkom 15 minut odpocząć
- Gdy wszystkie jagodzianki są już uformowane, smarujemy je jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w funkcji góra-dół
- Pieczemy przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Wyjmujemy, gdy zobaczymy, że posmarowane jajkiem drożdżówki zaczęły się rumienić
- W ten sposób postępujemy z każdą kolejną partią bułeczek
Smacznego!
Czytaj też:
Jagody mają liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto je jeść i które są najlepsze?Czytaj też:
Sezon na truskawki w pełni. Przepis na pyszne ciasto truskawkoweCzytaj też:
6 nietypowych zamienników proszku do pieczenia, które działają równie skutecznie