To prosty przepis na imprezową przekąskę, która zawsze będzie pod ręką. Wyjmiesz słoik ze spiżarni i gwarantujemy: zaskoczysz swoich gości.
Nie oszukujmy się, choć same winogrona i większość przetworów z tych owoców zawierają niezwykle cenne dla zdrowia składniki, to te w wersji marynowanej, większość z nich utracą. Jeśli spojrzeć na sprawę z technologicznego punktu widzenia, marynowanie to nic innego, jak utrwalanie owoców (ale też warzyw czy grzybów) przy pomocy kwasu octowego. Marynat nie powinny jeść dzieci i osoby o wrażliwym żołądku. Trudno jednak nie cenić ich za walory smakowe. Byle jeść je z umiarem.
Marynaty idealne na imprezowe przekąski
Są to przetwory, które mają wyrazisty smak i są świetną przekąską czy dodatkiem do obiadu. Konserwowe ogórki to jedna ze sztandarowych przekąsek w polskiej kuchni. A my dziś proponujemy coś zupełnie innego, bo marynowane winogrona. Październik to sezon na te owoce, więc można je łatwo kupić, a być może masz własne w ogrodzie czy na działce. Marynowane winogrona można wykorzystać do imprezowych koreczków. Będą pasowały do twardych serów, słonych wędlin. Ale można je też wsypać do miseczki i jeść solo.
Przepis: Winogrona marynowane
Winogrona w occie z dodatkiem korzennych przypraw sprawdzą się jako imprezowa przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 1 kg winogron (najlepiej odmian bezpestkowych)
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu
- 200 gram cukru
- 4 goździki, laska cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoceWinogrona dobrze umyj, owoce oderwij od szypułek. Wybieraj tylko te jędrne i zdrowe.
- Zagotuj marynatęZagotuj w garnku wszystkie składniki: wodę, ocet, cukier i przyprawy.
- Napełnij słoikiOwoce przesyp do czystych słoików. Do każdego dodaj goździki i kawałek cynamonu. Zalej gorącą zalewą i zakręć. Pasteryzuj ok. 10 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
- Inne warianty marynatyZe smakiem marynaty możesz eksperymentować według własnego gustu i smaku. Możesz dodać mniej cukru, jeśli wolisz bardziej octowy smak. Warto też eksperymentować z przyprawami (można dodać chociażby ziele angielskie lub ziarenko pieprzu).
Czytaj też:
Jaki wpływ na zdrowie ma picie bezalkoholowego wina? Zaskakujące odkrycie