Zupa to superdanie. Bez żadnej przesady można tak powiedzieć. Dobrze przyrządzone zupy to źródło witamin i mikroelementów, które są szczególnie ważne w czasie jesienno-zimowym, kiedy łatwiej o infekcje. Dodatkowo wiele osób martwi się, że właśnie zimą nabiera dodatkowych kilogramów. Jedzenie zup pomoże utrzymać prawidłową wagę.
Jedz zupy, a schudniesz
Są na to naukowe dowody. Badacze z Uniwersytetu w Pensylwanii dowiedli, że zjedzenie zupy, a dopiero potem drugiego dania sprawia, że w ostatecznym rozrachunku człowiek zjada 20 procent kalorii mniej, niż gdyby zjadł jednodaniowy obiad. Co ciekawe rodzaj zupy nie ma znaczenia, ale warto stawiać na lekkie i zdrowe zupy warzywne, które dostarczą organizmowi cennych składników, będą wsparciem dla budowania odporności i jednocześnie mają mało kalorii.
Siedem zdrowych zup na zimę
Bulion warzywny
To nasz numer jeden, bo dobry bulion warzywny można podawać z makaronem, jak rosół, a może on być podstawą innych zup. Ugotuj go więcej, aby mieć zawsze pod ręką. Taki bulion można mrozić w wygodnych dla siebie porcjach. Jest niskokaloryczny, rozgrzewający i zdrowy.
Sprawdź nasze przepisy na bulion warzywny i zupę naleśnikową.
Zupa pomidorowa
Pomidorowa? Oczywiście możesz zrobić ją z bulionu z wczoraj (parafrazując słynną parodię piosenki Sarsy). Pomidory to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw, a zupa pomidorowa to jedna z najzdrowszych zup, także dla osób, które chcą dbać o linię. Pełna witamin i mikroelementów, jest jednocześnie sycąca i idealna na zimowe dni.
Sprawdź nasze pomysły, jak można urozmaicić zupę pomidorową.
Zupa grzybowa
Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Jedni wybiorą zupę krem, inni wolą talerz pełen aromatycznych grzybów i warzyw. Niezależnie od tego, jak zrobisz grzybową, to zawsze będzie dobry wybór. Grzyby zawierają niewiele kalorii, a jednocześnie są pełne mikroelementów cennych dla organizmu.
Wypróbuj nasz przepis na zupę grzybową.
Krem z buraków
Tradycyjny barszcz na zakwasie to zawsze dobry pomysł. Ale zupa z buraków to nie tylko klarowny barszczyk. To także pełen warzyw zdrowy barszcz ukraiński albo pożywna i zdrowa zupa krem z buraka. Buraki to jedne z naszych polskich superfoods. Mają zbawienny wpływ na serce i układ krwionośny, są pełne witamin i mikroelementów.
Zobacz nasz przepis na kremową zupę z buraków i malin.
Kremowa zupa z kalafiora
Tradycyjna kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem, a może pyszny krem? Kalafior także daje dużo możliwości i warto go często wykorzystywać, bo oprócz tego, że sprzyja osobom na diecie odchudzającej, to jest bardzo zdrowy: nie tylko usprawnia metabolizm, ale chroni przed wolnymi rodnikami, dobrze wpływa na pracę mózgu i ma działanie antynowotworowe.
Wypróbuj nasz przepis na krem z kalafiora.
Zupa krem z zielonych warzyw.
Jeśli nie masz pomysłu na zupę, to sięgnij po zielone warzywa. Możliwości jest wiele, tym bardziej że można je ze sobą łączyć. Zimą wystarczy mieć w zamrażarce bulion warzywny i porcję mrożonych warzyw, aby szybko przygotować zdrowy i niskokaloryczny posiłek. Zielone warzywa to źródło m.in. witaminy C, magnezu i żelaza.
Sprawdź nasz przepis na zupę krem z zielonych warzyw.
Zupa marchewkowa
Zupa z marchewki jest lekkostrawna, pomaga regulować pracę jelit i wspiera układ odpornościowy. Odpowiednio doprawiona, zaskoczy wyrazistym smakiem. A jeśli dodasz do niej imbir i curry, rozgrzeje i będzie wsparciem przy zimowych infekcjach.
Wypróbuj przepis na zupę marchewkową z imbirem i curry.
Jak zrobić dobrą zupę?
Gotowanie zup jest bardzo proste. Jeśli uważasz, że jesteś kulinarnym beztalenciem, zacznij od najprostszych zup kremów. Sekretem każdej zupy jest dobry bulion, dobrej jakości składniki i odpowiednie przyprawy. Jeśli chodzi o te ostatnie to lepiej znaleźć swoje ulubione, niż korzystać z gotowych mieszanek przyprawowych do zup. Tak naprawdę wystarczy sól, pieprz, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, aby większość zup nabrała aromatu i smaku. W zupach zimowych doskonale sprawdzą się imbir, czosnek, ostra papryka czy curry, a więc dodatki i przyprawy, które dodatkowo rozgrzeją i zadziałają wzmacniająco na układ odpornościowy.
Czytaj też:
Jak zagęścić zupę krem? 5 sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupyCzytaj też:
Domowy makaron do rosołu. Najprostszy przepis