Tradycyjny rosół nie może obejść się bez makaronu. Makaron można dodać do pomidorowej i innych zup, ale można też jeść jako danie główne, podany z ulubionym sosem, warzywami, albo owocami w wersji na słodko. W przygotowanie domowego makaronu warto zaangażować dzieci. Zagniatanie ciasta będzie dla nich świetną zabawą. Taki makaron w wielu domach jest nazywany po prostu krajanką, a nasze babcie nie wyobrażały sobie bez niego prawdziwego rosołu.
Jak zrobić dobry makaron
Sekretem jest dobrej jakości mąka pszenna (najlepiej z pszenicy durum) i dobre jajka. Przygotowanie domowego makaronu wymaga cierpliwości, bo chodzi o to, aby dobrze zagnieść ciasto. Tego nie da się przyspieszyć. Są tacy, którzy mówią, że ta czynność ich relaksuje i pozwala pozbyć się złych emocji.
Eksperymentuj z przepisem
Przyjmuje się, że na kilogram mąki można dodać 5-10 jaj. Na tę ilość mąki dodaje się ok. pół szklanki wody, ale można też dodać kilka łyżek oliwy z oliwek. Ale z podstawowym przepisem można eksperymentować. Możesz dodać do makaronu spirulinę lub rozdrobniony szpinak, aby nadać mu zielony kolor. Kurkuma doda charakteru i żółtego koloru. Zamiast części jajek możesz dodać puree z dyni. Sok z buraka zabarwi makaron na różowo (dodaj go zamiast wody).
Czy można przechowywać domowy makaron
Domowy makaron można suszyć i przechowywać. Pokrojony w paski można zwinąć w gniazda, ułożyć na papierze, poczekać aż dobrze wyschnie. Musi być w ciepłym i przewiewnym miejscu. Można wykorzystać do tego piekarnik. Powinien być otwarty, a temperatura suszenia to ok. 40 stopni Celsjusza. Taki makaron można przechowywać w szczelnych pojemnikach, a potem wykorzystać jak kupny: wrzucić na osolony wrzątek i gotować kilka minut.
Przepis: Domowy makaron
Domowy makaron jest idealnym dodatkiem do zup.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 4 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 4 jaja
- 1/4 szklanki wody
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Uszykuj składnikiMąkę przesiej, usyp na stolnicy kopczyk i dłońmi zrób w nim miejsce na wbicie jaj. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli, wlej wodę.
- Zagnieć ciastoWymieszaj składniki. Najpierw możesz użyć do tego widelca lub noża, zagarniając wszystko do środka. Potem ugniataj ciasto rękami, aż będzie gładkie i sprężyste. Tu potrzeba cierpliwości. Może to trwać nawet 20-30 minut. Odstaw ciasto zawinięte folią spożywczą lub przykryte lnianą ściereczką na co najmniej pół godziny, aby odpoczęło.
- Ugotuj makaronDziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na cienkie placki. Zawijaj je jak naleśniki i krój w poprzek w paski. Możesz też wykorzystać maszynkę do robienia makaronu. Makaron wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Mieszaj drewnianą łyżką, aby kluski się nie posklejały.
Czytaj też:
Zupa naleśnikowa. Szwabski przysmak na jesienne dniCzytaj też:
Jak wykorzystać obierki z jabłek? Ze skórek zrobisz susz, kompot, ocet i nie tylko