Wystarczy kilka składników i 30 minut. Jak zrobić hiszpańskie krewetki pili pili?

Wystarczy kilka składników i 30 minut. Jak zrobić hiszpańskie krewetki pili pili?

Dodano: 
Krewetki pili pili
Krewetki pili pili Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Nie masz pomysłu na krewetki? Ten przepis cię zachwyci. Jego sekretem jest prostota, a efekt? – Te krewetki natychmiast znikają ze stołu – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis krewetki pili pili specjalnie dla „Wprost”.

Skąd pomysł na krewetki? – Z podróży do Hiszpanii. To prosty tapas, te krewetki są podawane we wszystkich barach. I co ważne: to danie jest bardzo łatwe do powtórzenia w domu – opowiada Leszek Wodnicki.

Jak wybrać dobre krewetki?

– W przypadku krewetek rozmiar ma znaczenie. Tu szukamy krewetek 16/20 – mówi Leszek Wodnicki. Ta miara oznacza ilość krewetek na funta, czyli niespełna pół kilograma. Trzeba też uważać, aby nie kupić krewetek już ugotowanych, bo te nie nadają się do przyrządzenia hiszpańskiej przystawki. Krewetki gotowane najłatwiej poznać po kolorze – są różowe, podczas gdy te surowe mają szarą barwę. – Wyjątkiem są czerwone krewetki w pancerzach, to są krewetki atlantyckie, argentyńskie. One także będą nadawały się do naszego dania – wyjaśnia Leszek Wodnicki.

Różne sposoby na krewetki pili pili

– Krewetki pili pili najlepiej przygotować w piekarniku. Ale to nie jest jedyna możliwość. Można je zrobić także na patelni albo na grillu. To idealna przekąska na majowe grille i przyjęcia – mówi Leszek Wodnicki. Zaznacza, że on sam przetestował różne sposoby przyrządzania tego dania. Jak tłumaczy, zabieg z dodawaniem kolejnych składników w odstępach czasowych sprawia, że nie zdominują one smaku krewetek i taką opcję najbardziej poleca. Hiszpańskie krewetki pili pili koniecznie trzeba podawać z pieczywem (wystarczy zwykła bagietka).

Przepis: Krewetki pili pili

Proste i szybkie danie z krewetek w hiszpańskim stylu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g surowych i obranych krewetek (rozmiar 16/20)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka oliwy
  • Sól w płatkach
  • Wędzona papryka
  • Natka pietruszki
  • Do podania: hiszpańskie chlebki (chlebek torta de Aceite) lub bagietka

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (góra, dół).
  2. Przygotuj papryczkę i czosnek
    Przygotuj papryczkę i czosnek
    Paprykę i czosnek pokrój w plasterki.
  3. Przełóż krewetki do naczynia
    Przełóż krewetki do naczynia
    W naczyniu żaroodpornym ułóż krewetki, wlej oliwę i dodaj papryczkę.
  4. Włóż krewetki do piekarnika
    Włóż krewetki do piekarnika
    Piekarnik musi być rozgrzany do 200 stopni. Włóż krewetki z oliwą i papryczką na 5 minut.
  5. Wymieszaj składniki
    Wymieszaj składniki
    Po pięciu minutach wymieszaj składniki i ponownie włóż naczynie na 5 minut do piekarnika.
  6. Dodaj czosnek
    Dodaj czosnek
    Do krewetek dodaj czosnek i zostaw jeszcze na minutę w piekarniku.
  7. Dodaj przyprawy
    Dodaj przyprawy
    Na koniec dodaj przyprawy – sól i wędzoną paprykę – i piecz jeszcze minutę
  8. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Danie podawaj od razu. Posyp natką pietruszki i zaserwuj gorące danie w towarzystwie pieczywa.

Leszek Wodnicki i jego krewetki pili pili

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.

Czytaj też:
Idealny tatar wołowy. Wypróbuj przepis uczestnika MasterChefa
Czytaj też:
Jak zrobić temari sushi czyli „kulki sushi”? Leszek Wodnicki dla „Wprost”

Źródło: odzywianie.wprost.pl