Jak zrobić temari sushi czyli „kulki sushi”? Leszek Wodnicki dla „Wprost”

Jak zrobić temari sushi czyli „kulki sushi”? Leszek Wodnicki dla „Wprost”

Dodano: 
Temari sushi
Temari sushiŹródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Sushi bez rolowania? Jak najbardziej! To najprostsza, ale jednocześnie efektowna wersja sushi. – Jeśli lubicie kuchnię japońską, koniecznie spróbujcie temari sushi – zachęca Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na temari sushi specjalnie dla „Wprost”.

Tu nie są potrzebne maty do rolowania i wprawna ręka. Wystarczy ryż do sushi, ulubione składniki, a do formowania – zwykła folia spożywcza, którą niemal każdy ma w domu. Jak zrobić temari sushi krok po kroku, tłumaczy Leszek Wodnicki.

Co dodać do temari sushi?

– Temari sushi jest bardzo popularne w Japonii, to kulki na bazie ryżu do sushi – mówi Leszek Wodnicki, który ryżowe kulki nazywa też pralinami sushi. Sam ryż wystarczy ugotować według instrukcji na opakowaniu i wymieszać z zalewą podaną w naszym przepisie.

A dodatki? Tu każdy może wybrać to, na co ma ochotę. – Gama dodatków do temari sushi jest bardzo szeroka. Możemy dać tu łososia, ale też halibuta, możemy użyć mięsa, np. polędwicy wołowej, ale głównym bohaterem temari sushi mogą też być warzywa, czyli np. awokado, rzodkiewka i ogórek – wylicza Wodnicki. Dodatkiem do temari sushi może być także japoński omlet tamago (Leszek Wodnicki przygotował tamago dodając do jajek sos sojowy i odrobinę cukru).

Jak podawać temari sushi?

Gotowe kulki sushi można udekorować pastą wasabi i mikroliśćmi lub kiełkami. Kulki podaje się z sosem sojowym, ale to nie jest jedyna opcja. – Można też wykorzystać majonez japoński i dodać do niego odrobinę sosu sojowego, soku z cytryny i miodu – podpowiada Leszek Wodnicki.

Kucharz proponuje temari sushi na wszelkie wieczorne i popołudniowe spotkania przy stole. – Warto zaangażować gości do wspólnego robienia kulek, a potem wspólnej degustacji. Pięknie to wygląda, pięknie się prezentuje i jest dużo prostsze, niż rolowanie sushi. Jeśli ktoś robi temari sushi pierwszy raz, nie należy się przejmować, jeśli kształt nie jest idealny. Ważne jednak, aby kulki nie były zbyt duże – chodzi o to, abyśmy jedną kulkę byli w stanie zjeść na raz – dodaje Leszek Wodnicki.

Przepis: Temari sushi

Przepis Leszka Wodnickiego na „kulki sushi”, czyli temari sushi.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g ryżu do sushi,
  • Zalewa: 120 ml octu ryżowego, 70 g cukru, łyżeczka soli
  • Dodatki:
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 g polędwicy wołowej
  • rzodkiewka
  • awokado
  • ogórek
  • japoński omlet tamago
  • pasta wasabi
  • Do podania: sos sojowy
  • Do dekoracji: mikroliście

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki do temari sushi i ugotuj ryż
    Uszykuj składniki do temari sushi i ugotuj ryż
    Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Z octu, cukru i soli zrób zalewę. Wymieszaj ryż z zalewą i odstaw do wystudzenia.rnrnAwokado obierz, pokrój na paski, skrop sokiem z cytryny lub limonki. Ogórka umyj dokładnie (nie obieraj) i za pomocą obieraczki do warzyw potnij na długie plasterki. Łososia i polędwicę wołową pokrój w cienkie plasterki. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki w włóż do zimnej wody. Usmaż omleta tamago i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Uformuj ryżowe kulki
    Uformuj ryżowe kulki
    Dłonie zwilż wodą. Ugotowany ryż podziel na 32 porcje i uformuj kulki, ułóż na talerzu.
  3. Ułóż dodatki na kulkach ryżu
    Ułóż dodatki na kulkach ryżu
    Na każdej kulce ułóż dodatki w plasterkach: łososia, awokado, ogórka, polędwicę, rzodkiewkę, omleta tamago. Paski i plastry powinny na siebie nachodzić, mogą się też krzyżować. Każda porcja może mieć inne dodatki, wtedy sushi wygląda najbardziej efektownie.
  4. Przygotuj się do formowania kulek
    Przygotuj się do formowania kulek
    Folię spożywczą podziel na kawałki. To przy jej pomocy należy formować ostateczny kształt temari sushi.
  5. Formuj kulki
    Formuj kulki
    Kulkę ryżu z dodatkami owijamy folią, skręcamy na dole i formujemy owalny kształt. Temari odwiń z folii tuż przed podaniem.
  6. Udekoruj temari sushi
    Udekoruj temari sushi
    Na wierzch każdej kulki wyciśnij odrobinę pasty wasabi i udekoruj mikroliśćmi.
  7. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Podawaj temari sushi z sosem sojowym.

Leszek Wodnicki i jego temari sushi

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy będą pojawiać się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.

Czytaj też:
Lekkie carpaccio z pieczarkami, awokado, szparagami i jajkiem w koszulce. Leszek Wodnicki dla „Wprost”
Czytaj też:
Tatar z łososia z awokado i ryżem. Leszek Wodnicki dla „Wprost”

Źródło: WPROST.pl