Krewetki to jeden z najczęściej spożywanych rodzajów skorupiaków. Są dość pożywne i dostarczają dużych ilości niektórych składników odżywczych, takich jak jod, który nie występują w wielu innych produktach spożywczych. Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i zdrowia mózgu.
Krewetki – składniki odżywcze
Jest kilka rodzajów krewetek. Różnią się one barwą: szare, różowe i czerwone oraz wielkością: krewetki koktajlowe i tygrysie. Krewetki są doskonałym źródłem wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. 100 g krewetek to zaledwie 18 g białka. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. 100 gram to tylko 86 kcal. Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor.
Krewetki a cholesterol
Fakt, są jego bogatym źródłem i z tego względu wiele osób rezygnuje z ich jedzenia. Jedno z badań wykazało, że dorośli, którzy jedli 300 gramów krewetek dziennie, podnieśli swój „dobry” poziom cholesterolu HDL o 12 proc. i obniżyli trójglicerydy o 13 proc. Oba są ważnymi czynnikami zmniejszającymi ryzyko chorób serca.
Czytaj też:
Dieta CICO – sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów czy przepis na efekt jo-jo i złe samopoczucie?