Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Na liście krokiety rybne i ryba w occie

Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Na liście krokiety rybne i ryba w occie

Dodano: 
Świątecznie przystrojony karp.
Świątecznie przystrojony karp. Źródło: Fotolia / teressa
Został ci smażony karp po świętach? Jeśli nie masz ochoty na dojadanie smażonej ryby, wykorzystaj ją do zrobienia pysznych krokietów, zapiekanki czy rybnych pulpetów. Karpia można też zamrozić – podpowiadamy jak.

Karp to jedna ze sztandarowych potraw wigilijnych i świątecznych. Zwykle to karp smażony w panierce (ewentualnie pieczony). Jeśli zrobiłeś go za dużo, możesz go zachować na później, albo przygotować z niego inne rybne dania.

Czy smażonego karpia można zamrozić?

Smażonego karpia można mrozić. Można mrozić również karpia pieczonego. Przed mrożeniem jednak warto zdjąć z ryby panierkę. Aby kawałki karpia nie posklejały się, wystarczy je rozdzielić folią aluminiową. Mrożonego karpia można przechowywać ok. 5-6 miesięcy.

Co zrobić ze smażonego karpia?

Smażonego karpia można śmiało wykorzystać do zrobienia pysznych rybnych dań. Co zrobić ze smażonego karpia?

  • Rybne krokiety ze smażonego karpia. Smażonego karpia można przerobić na oryginalny farsz do krokietów. Obierz rybę z ości, wymieszaj z kremowym serkiem, dodaj natkę pietruszki i solidnie dopraw pieprzem.
  • Rybne pulpety ze smażonego karpia. Aby zrobić pulety również należy obrać rybę z ości, posiekać drobno, wymieszać z jakiem, przyprawami, bułką tartą, drobno posiekaną cebulką. Z masy wystarczy formować niewielkie kulki i smażyć je na gorącym tłuszczu. Takie pulpety można podać do ziemniaków (np. z sosem jogurtowo-koperkowym) albo dodac do zupy rybnej lub np. pomidorowej.
  • Zapiekanka ze smażonego karpia. Kawałki ryby wymieszaj z gotowanymi ziemniakami, dodaj cebulę i inne, dowolne warzywa (np. seler naciowy, kolorową paprykę). Zalej wszystko prostym sosem ze śmietany i jajka, obficie podyp tartym serem i zapiekaj, aż całość się ładnie zarumieni. Podawaj z lekkimi sosami na bazie jogurtu: czosnkowym, koperkowym albo pietruszkowym.
  • Smażony karp w zalewie octowej. Karpia i inne smażone ryby można zachować w zalewie octowej. Taką rybę można zapasteryzować i mieć pyszne danie na dłużej. Wykorzystaj nasz przepis na rybę w zalewie octowej.

WAŻNE: jeśli odgrzewasz smażonego karpia, należy podgrzać mięso do minimum 70 stopni Celsjusza. Ważne, aby taka temperatura była również w środku ryby.

Czytaj też:
Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Mrożenie, wekowanie, ale nie tylko
Czytaj też:
Jedz pełnymi garściami i nie tyj. Tajniki diety garstkowej zdradza dr n. med. Anna Lewitt

Źródło: Odżywianie WPROST.pl