Poza tradycyjnym mazurkiem, który od lat króluje na wielkanocnym stole, bardzo często przygotowuje się także różne babki. To właśnie one, obok mazurka, stanowią symbol świątecznych wypieków – puszyste, pachnące wanilią, cytryną lub czekoladą, często polane lukrem albo posypane cukrem pudrem. Babka wielkanocna to ciasto, które cieszy się ogromną popularnością zarówno ze względu na smak, jak i prostotę wykonania. W klasycznej wersji może się jednak dość szybko znudzić. Moja mama ma patent na wielkanocną babkę z nietypowym dodatkiem. Do masy na ciasto dodaje mak.
Jak zrobić makową babkę wielkanocną? Prosty przepis
Sekretnym składnikiem w przepisie jest mak. To nietypowy, ale wyjątkowo smaczny dodatek, który nada ciastu ciekawą strukturę i niecodzienny smak. Makowa babka z pewnością zaskoczy domowników i gości, a przy tym świetnie wpisze się w świąteczny klimat – można ją zrobić na przykład zamiast makowca. To prosty sposób, by tradycyjne wypieki zyskały nowy, niebanalny charakter.
Przepis: Babka makowa
Ta babka smakuje dużo lepiej niż ta klasyczna. Koniecznie spróbujcie ją zrobić
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 367 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka maku suchego niemielonego
- 2 obrane pomarańcze
Sposób przygotowania
- Przygotowanie formy i piekarnikaNajpierw formę na babkę dokładnie posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni Celsjusza (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
- Ubijanie białekBiałka wlejcie do miski, a następnie ubijajcie przez chwilę. Dodajcie później szczyptę soli i kontynuujcie ubijanie. Następnie dodawajcie cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając. Róbcie to do momentu, aż białka będą „sztywne”. Powinno wam to zająć około 10-12 minut.
- Mieszanie mąki i makuW międzyczasie wymieszajcie mąkę z makiem oraz z proszkiem do pieczenia. Później zmieszajcie ją z ubitą pianą. Na koniec dolejcie roztopione masło i ponownie wymieszajcie.
- Pieczenie ciastaPołowę ciasta przełóżcie do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułóżcie pokrojone pomarańcze i wylejcie na nie drugą połowę masy. Temperaturę piekarnika zmniejszcie do 170 stopni Celsjusza i pieczcie babkę przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostawcie ją do ostygnięcia.
Jak ciekawie podać babkę makową?
Babka makowa może zachwycić nie tylko smakiem, ale i wyglądem – wystarczy podać ją w ciekawy sposób. Świetnym pomysłem będzie polanie jej domowym lukrem pomarańczowym, który idealnie podkreśli smak maku. Całość warto udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy – dzięki temu babka zyska elegancki, świąteczny wygląd i jeszcze więcej cytrusowego aromatu. Ta wersja z pewnością zachwyci fanów kulinarnych nowości.
Taka babka będzie też świetnie smakować z lukrem cytrynowym, który będzie doskonałym przełamaniem i nada całości nieco świeżości. Dla ciekawego efektu wizualnego możesz też polać babkę białą czekoladą, a następnie posypać wierzch ciasta dodatkową porcją suchego maku. Jeśli chcesz jeszcze trochę poeksperymentować w kuchni – zobacz, jak zrobić babkę na oleju na Wielkanoc.
Czytaj też:
Siemię lniane od lat piję tylko o tej porze. Wtedy działa jak balsam na mój żołądekCzytaj też:
Patent mojej teściowej na cudnie wilgotną babkę wielkanocną. Dodaj to zamiast części masła