Nie piekę innej babki na Wielkanoc. Mama zdradziła mi swój sekret. Efekt zachwyca

Nie piekę innej babki na Wielkanoc. Mama zdradziła mi swój sekret. Efekt zachwyca

Dodano: 
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna Źródło: Shutterstock / Bidna Iryna
Ten przepis to wielkanocna perełka, która od lat króluje w naszej rodzinie. Wystarczy jeden dodatek, żeby klasyczna babka zyskała zupełnie nowy smak i wygląd. Zobacz, co dodaję, żeby wszyscy prosili o dokładkę.

Poza tradycyjnym mazurkiem, który od lat króluje na wielkanocnym stole, bardzo często przygotowuje się także różne babki. To właśnie one, obok mazurka, stanowią symbol świątecznych wypieków – puszyste, pachnące wanilią, cytryną lub czekoladą, często polane lukrem albo posypane cukrem pudrem. Babka wielkanocna to ciasto, które cieszy się ogromną popularnością zarówno ze względu na smak, jak i prostotę wykonania. W klasycznej wersji może się jednak dość szybko znudzić. Moja mama ma patent na wielkanocną babkę z nietypowym dodatkiem. Do masy na ciasto dodaje mak.

Jak zrobić makową babkę wielkanocną? Prosty przepis

Sekretnym składnikiem w przepisie jest mak. To nietypowy, ale wyjątkowo smaczny dodatek, który nada ciastu ciekawą strukturę i niecodzienny smak. Makowa babka z pewnością zaskoczy domowników i gości, a przy tym świetnie wpisze się w świąteczny klimat – można ją zrobić na przykład zamiast makowca. To prosty sposób, by tradycyjne wypieki zyskały nowy, niebanalny charakter.

Przepis: Babka makowa

Ta babka smakuje dużo lepiej niż ta klasyczna. Koniecznie spróbujcie ją zrobić

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
367 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku suchego niemielonego
  • 2 obrane pomarańcze

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie formy i piekarnikaNajpierw formę na babkę dokładnie posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni Celsjusza (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
  2. Ubijanie białekBiałka wlejcie do miski, a następnie ubijajcie przez chwilę. Dodajcie później szczyptę soli i kontynuujcie ubijanie. Następnie dodawajcie cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając. Róbcie to do momentu, aż białka będą „sztywne”. Powinno wam to zająć około 10-12 minut.
  3. Mieszanie mąki i makuW międzyczasie wymieszajcie mąkę z makiem oraz z proszkiem do pieczenia. Później zmieszajcie ją z ubitą pianą. Na koniec dolejcie roztopione masło i ponownie wymieszajcie.
  4. Pieczenie ciastaPołowę ciasta przełóżcie do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułóżcie pokrojone pomarańcze i wylejcie na nie drugą połowę masy. Temperaturę piekarnika zmniejszcie do 170 stopni Celsjusza i pieczcie babkę przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostawcie ją do ostygnięcia.

Jak ciekawie podać babkę makową?

Babka makowa może zachwycić nie tylko smakiem, ale i wyglądem – wystarczy podać ją w ciekawy sposób. Świetnym pomysłem będzie polanie jej domowym lukrem pomarańczowym, który idealnie podkreśli smak maku. Całość warto udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy – dzięki temu babka zyska elegancki, świąteczny wygląd i jeszcze więcej cytrusowego aromatu. Ta wersja z pewnością zachwyci fanów kulinarnych nowości.

Taka babka będzie też świetnie smakować z lukrem cytrynowym, który będzie doskonałym przełamaniem i nada całości nieco świeżości. Dla ciekawego efektu wizualnego możesz też polać babkę białą czekoladą, a następnie posypać wierzch ciasta dodatkową porcją suchego maku. Jeśli chcesz jeszcze trochę poeksperymentować w kuchni – zobacz, jak zrobić babkę na oleju na Wielkanoc.

Czytaj też:
Siemię lniane od lat piję tylko o tej porze. Wtedy działa jak balsam na mój żołądek
Czytaj też:
Patent mojej teściowej na cudnie wilgotną babkę wielkanocną. Dodaj to zamiast części masła

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl