Wiosna i początek lata to sezon na truskawki i szparagi. Warto wykorzystać ten czas i zajadać się nimi do woli. Truskawki i szparagi można ze sobą łączyć! Jedne i drugie są pełne witamin, mikroelementów, są niskokaloryczne i dostarczają organizmowi dawkę błonnika, który wspomaga prace jelit. Szparagi i truskawki są pełne antyoksydantów, pomagają zachować zdrowie i młodość, poprawiają wygląd skóry i pozytywnie działają na serce i mózg.
Z jakimi szparagami łączyć truskawki?
Truskawki świetnie smakują zarówno z zielonymi, jak i białymi szparagami. Jeśli chcesz jeść szparagi na surowo, warto wybierać młode i cieńsze okazy. Białe szparagi można pokroić na plasterki, dodać truskawki i doprawić octem balsamicznym. Zielone szparagi w połączeniu z truskawkami można doprawiać sosem winegret, ale też pesto, lub po prostu skropić oliwą i sokiem z cytryny lub limonki. Do sałatek truskawkowo-szparagowych pasują wszelkie młode liście, szpinak, sałaty, ale też orzechy (np. orzechy włoskie lub piniole), nasiona (np. pestki dyni czy słonecznika) sery kozie czy ser feta.
Szparagi surowe czy gotowane?
Szparagi można jeść na surowo, ale zawsze trzeba odciąć twarde końcówki i jeśli jest taka potrzeba, obrać je. Jeśli masz grubsze i twarde szparagi, możesz je krótko pogotować. W tej wersji również nadają się do zdrowych sałatek w duecie z truskawkami. Z zielonych szparagów najlepiej smakują same, chrupiące główki. Z reszty szparagów (a także z obierek) możesz zrobić smaczną zupę lub szparagowy bulion.
Przepis: Sałatka z surowych szparagów i truskawek
Zdrowa przekąska z warzyw i owoców.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- ok. 150 g młodych listków rukoli, szpinaku, sałaty
- 10-12 truskawek
- garść zielonego groszku
- 150 g sera feta
- 1 limonka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotuj szparagiOdetnij od szparagów twarde końcówki. Resztę pokrój na części wg uznania.
- Uszykuj sałatkęTruskawki przekrój na pół, liście wymieszaj i ułóż na półmisku. Dodaj szparagi, truskawki, zielony groszek, rozdrobnioną fetę. Skrop oliwą i sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem.
Czytaj też:
To jedno z najzdrowszych wiosennych warzyw. Możesz wykorzystać nawet obierki!