-
Co potrafi aloes? Niesamowite właściwości, o których niewiele osób wie
Aloes jest wykorzystywany w medycynie naturalnej od dawna. Jego cudowne właściwości sprawiają, że znajduje się także w składzie kosmetyków. Co potrafi i dlaczego większość kobiet powinna się z nim zaprzyjaźnić?
Produkty Wideo -
Dlaczego warto jeść śledzie? Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb w naszym kraju. Sięgamy po nie przez cały rok. Jedni je kochają, inni omijają szerokim łukiem. Dlaczego warto je spożywać?
Produkty Wideo -
Dlaczego kobiety powinny regularnie jeść orzechy włoskie?
Według nowych badań regularne spożywanie orzechów jest związane ze zdrowiem i długowiecznością u kobiet. Analiza dotyczyła pań między 50. a 60. rokiem życia.
ProduktyŻywienie -
Ta dieta poprawia odporność i zdrowie jelit u osób starszych
Nowe badania wykazały, że osoby starsze, które przez rok stosowały dietę śródziemnomorską, miały zdrowsze mikrobiomy jelit i poprawiły odporność.
DietyProdukty -
Jak zrobić idealne krokiety? Swój przepis zdradziła Marieta Marecka
Większość z nas kupuje gotowe krokiety – znajdziemy je w dziale garmażeryjnym. Najczęściej do wyboru mamy krokiety z mięsem lub kapustą i grzybami. Krokiety warto jednak zrobić samodzielnie, choćby po to, by uniknąć panierki, która na...
ProduktyŻywienie Wideo -
Genialna czarnuszka. Dlaczego warto dodawać ją do wszystkiego?
Czarnuszka nadaje potrawie charakterystyczny smak, dlatego nie każdy za nią przepada. Warto się jednak przełamać, ponieważ te niepozorne ziarenka są prawdziwą skarbnicą związków odżywczych.
Produkty Wideo -
BIałe warzywa – dlaczego warto regularnie po nie sięgać?
Kolor ma znaczenie – to fakt. Za barwę warzyw i owoców odpowiadają konkretne związki, które w określony sposób wpływają na zdrowie. Dlatego też nasza dieta powinna być kolorowa. Tak, biel też jest kolorem.
Produkty Wideo -
Jedz na zdrowie
Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością – zalecał Hipokrates. Oto trzy produkty, które nie tylko odżywiają, lecz także leczą.
ŻywienieDietyProdukty -
Suplementy na miarę XXI wieku
O niedoborach pokarmowych i ich niebezpiecznych konsekwencjach mówi się wiele. O suplementach również. Pytanie, jak wybrać te, które faktycznie pomogą zlikwidować niedobór?
DietyProduktyAlicja Kowalczyk
-
1000, 1200, 1400, a może więcej? Ile kalorii jeść, by schudnąć?
Ile kalorii jeść, żeby schudnąć? Nie ma jednej, uniwersalnej i sprawdzającej się w każdym przypadku odpowiedzi na to pytanie. Dieta odchudzająca powinna być zawsze dobierana w sposób indywidualny, bo tylko wówczas okaże się skuteczna....
DietyOdchudzanieProduktyŻywienie -
Dieta ubogoresztkowa – kto powinien ją stosować?
Dieta ubogoresztkowa (dieta niskobłonnikowa) to jedna z diet leczniczych, które stosuje się w przypadku osób cierpiących na niektóre schorzenia układu pokarmowego. Dzięki diecie, która zawiera śladowe ilości błonnika, możliwe jest...
ŻywienieDietyProdukty -
Nie wszystkie „E” są szkodliwe. Lista do zapamiętania
Chemia w żywności to fakt. Niestety, większość produktów spożywczych, które są przez nas powszechnie spożywane, ją zawiera. Nie wpływa to pozytywnie na nasz stan zdrowia, co potwierdzają liczne badania, jednak wpływ różnych „E” na...
ProduktyDietyŻywienie -
Veganuary – nowy trend żywieniowy. Na czym polega?
Veganuary to nowa akcja, którą zapoczątkowała brytyjska organizacja pozarządowa o takiej samej nazwie. Veganuary to nic innego, jak styczeń bez mięsa, a sama akcja ma na celu szerzenie wiedzy o weganizmie, który nadal przez wiele osób...
ŻywienieDietyOdchudzanieProdukty -
Bilans wodny. Ile trzeba pić, by zachować zdrowie?
Woda jest niezbędnym nam do życia płynem. Organizm dorosłego człowieka w około 60-70% składa się z wody, dlatego tak ważne jest utrzymanie prawidłowego bilansu wodnego. Tylko wówczas organizm może funkcjonować w prawidłowy sposób, a my...
DietyŻywienieProdukty -
Wszystko, co musisz wiedzieć o żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalna to żywność, która wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Do grupy żywności funkcjonalnej zalicza się zarówno produkty w pełni naturalne, które wykazują udowodniony badaniami, korzystny wpływ na stan zdrowia, jak i...
ŻywienieProduktyOdchudzanieDiety -
Cukier kontra słodziki. Mity i fakty
Cukier obwiniany jest m.in. o wpływ na rozwój epidemii otyłości czy próchnicy, ale mające go zastąpić słodziki też nie mają dobrej prasy. Dlaczego? Na to i wiele innych pytań dotyczących słodzików odpowiada prof. Magdalena...
ProduktyŻywienieDiety -
Ekspert: Chęć sięgania po kolejnego pączka jest uwarunkowana biologicznie
Nieodparta czasem chęć sięgania po kolejnego pączka – zwłaszcza w Tłusty Czwartek – jest uwarunkowana biologicznie. Odpowiada za to mechanizm układu nagrody w mózgu, który nagradza za to, co jest przystosowawczo korzystne dla organizmu,...
ŻywienieDietyProdukty -
Problemy z cerą? Wprowadź do diety te produkty spożywcze
Dieta bogata w składniki odżywcze jest podstawą w walce z niedoskonałościami skóry. Aby mieć piękną i promienną cerę, należy przede wszystkim dobrać codzienny jadłospis do indywidualnych potrzeb organizmu. Niektóre produkty spożywcze...
Żywienie Wideo -
Liczba kalorii na etykietach żywieniowych może być oszukana?
Migdały sprzedawane przez pewną firmę miały kiedyś około 170 kalorii na porcję. Następnie naukowcy powiedzieli, że ich kaloryczność jest bliższaej 130. Nieco później powiedzieli, że mogą mieć jeszcze mniej. Jaka jest prawda?
Żywienie -
Rakotwórcza żywność, czyli jaka? Tych produktów lepiej unikać?
Jakość dostępnych w sklepach produktów spożywczych z roku na rok jest coraz gorsza. Naturalną żywność zastępują produkty wysoko przetworzone, które pełne są sztucznych dodatków od żywości. Sprawia to, że w naszej diecie mogą znaleźć się...
Produkty -
Kiełki. Dlaczego warto je jeść?
Kiełki możemy bez problemu kupić przez cały rok. Chociaż nie należą do najtańszych produktów, są wyjątkowo wydajne. Dosłownie kilka sztuk potrafi odmienić smak najnudniejszej kanapki.
Produkty Wideo