-
Cukier a zdrowie serca – co powinny wiedzieć kobiety?
Nowe badanie donosi, że kobiety, które codziennie piją napoje słodzone, są bardziej narażone na choroby serca. Wysokie dawki cukru przyjmowane codziennie mogą prowadzić do otyłości, a także do wyższego poziomu glukozy i insuliny –...
-
Jesz dużo owoców? Zmniejszasz ryzyko choroby Alzheimera
Naukowcy twierdzą, że flawonoidy znajdujące się w owocach, warzywach, czekoladzie, herbacie i winie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Uczestnicy nowego badania, którzy spożywali najwięcej flawonoidów, mieli o 48 procent...
-
Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść?
Młoda kapusta zdecydowanie otwiera sezon letni. Gotowana z dużą ilością koperku stanowi pyszne danie samo w sobie. A czy wiesz, dlaczego warto jeść kapustę?
ProduktyŻywienie Wideo -
Pokarmy, które negatywnie wpływają na stan płuc
Nie jesteś sam, jeśli przed pandemią koronawirusa myślałeś, że tylko palacze muszą martwić się o swoje zdrowie płuc. Ale teraz warto zastanawiać się, czy jest coś, co można zrobić, aby poprawić ich stan. Okazuje się, że wpływ na płuca ma...
Produkty -
Musisz się skupić? Nie jedz posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych
Tłuste jedzenie może wydawać się kuszącą opcją w tych niespokojnych czasach, ale nowe badania sugerują, że jedzenie tylko jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych może utrudniać nam koncentrację – nie jest to dobra...
ProduktyDiety -
Jak wybrać dobry czosnek? To trudniejsze niż myślisz
Miłośnicy czosnku sięgają po niego każdego dnia. Choć powoduje nieprzyjemny zapach z ust, warto włączyć go do diety ze względu na jego prozdrowotne właściwości.
ProduktyŻywienie Wideo -
Co zrobić, żeby lepiej się odżywiać? Garść cennych rad
W czasie domowej izolacji możemy w końcu zwrócić uwagę na to, jak się odżywiamy. „Jesteś tym, co jesz” głosi znane porzekadło. Podpowiadamy, w jaki sposób wprowadzić zmiany w codziennym menu i stylu życia.
ProduktyOdchudzanieDietyŻywienie Wideo -
Czy warto odstawić nabiał? Wyjaśniają dietetycy
Usunięcie nabiału z diety powoduje zazwyczaj pozytywne rezultaty dla organizmu. Produkty mleczne, takie jak ser i pełnotłuste mleko krowie zawierają tłuszcze nasycone, które mogą nasilać stany zapalne. Jednak ci, którzy odczuwają...
ProduktyŻywienie -
Przestałeś jeść mięso? Zobacz, co może się stać
Chcesz zostać wegetarianinem? Nie odbędzie się to bez echa dla twojego organizmu i samopoczucia. Ale co konkretnie może się stać?
ProduktyŻywienie -
Cudowne właściwości owoców morwy. Kto powinien po nie sięgać?
Morwa to roślina, która pochodzi z Azji, ale zadomowiła się też w Polsce. Ma cudowne właściwości zdrowotne, można korzystać z jej owoców, liści i korzeni. Obniża ona poziom glukozy we krwi, korzystnie działa na jelita i może zmniejszyć...
Produkty Wideo -
Czas na szparagi w kuchni! Przepis na szparagi w sosie z suszonymi pomidorami
Miłośnicy szparagów z pewnością już wypatrzyli na straganach swoje ulubione warzywo. Ci, którzy za szparagami nie przepadają, powinni chociaż poznać ich właściwości odżywcze. A nuż się do nich przekonają?
Produkty Wideo -
Zespół jelita drażliwego – jak pomóc sobie dietą?
Gastrolodzy coraz więcej uwagi poświęcają zespołowi jelita nadwrażliwego (ZJN). A w mojej praktyce dietetycznej na 10 pacjentów, dziewięcioro z nich zapytanych o wzdęcia, niestrawności, gazy, biegunki i zaparcia potwierdza...
DietyProdukty -
Chłodnik a odchudzanie. Czy to aby na pewno dobry pomysł?
Chłodnik to tradycyjna, letnia zupa, która zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Często przygotowywały ją nasze babcie, jednak nowa era chłodnika rozpoczęła się wraz z masowym zainteresowaniem kuchnią hiszpańską i poznaniem smaku...
ProduktyOdchudzanieDiety -
Czy musztarda może leczyć? 7 właściwości, o których mogłeś nie wiedzieć
Musztarda to popularny dodatek do wielu potraw, dlatego znajdziemy ją niemal w każdej kuchni. Co ciekawe, musztarda to także skuteczny lek na kilka powszechnych dolegliwości. Dzięki właściwościom prozdrowotnym gorczycy, która jest...
ProduktyOdchudzanieDiety -
Dlaczego warto sięgać po rabarbar? 6 właściwości prozdrowotnych
Rabarbar (rzewień) to jedno z nieco zapomnianych warzyw. Roślina ta zaliczana jest do bylin i wiele z jej odmian chętnie sadzimy w przydomowych ogrodach ze względu na wyjątkowe walory dekoracyjne. W polskiej kuchni rabarbar przez długi...
ProduktyŻywienie -
Bataty i ich cudowne właściwości odżywcze. Mają więcej beta-karotenu niż marchew
W studiu „Dzień Dobry TVN” Agnieszka Cegielska wyjaśniła dlaczego warto jeść bataty i jak je przygotowywać, by były smaczne. – Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc one nas sycą, ale nie dodają kilogramów. Można przyrządzić je...
Produkty Wideo -
Prosty i szybki przepis na izotonik. Tak zaoszczędzisz dużo pieniędzy
Coraz więcej napojów izotonicznych pojawia się na półkach sklepowych. Producenci tego typu produktów korzystają z faktu, iż aktywność fizyczna, bieganie i bycie „fit” są w ostatnim czasie bardzo modne.
ProduktyŻywienie Wideo -
Lubisz sałatki? Unikaj tych 9 błędów podczas ich przygotowywania
Sałatki kojarzą się nam z lekkimi posiłkami, które można jeść bez obaw o linię. A jednak – w przypadku takich dań również zdarzają się błędy, które czynią sałatki złą opcją żywieniową. Czego zatem trzeba się wystrzegać?
OdchudzanieŻywienie -
Chłodniki na różne sposoby. Dlaczego warto je jeść?
Mówi się, że do chłodnika po prostu trzeba dorosnąć. Ta chłodna „zupa” rewelacyjnie sprawdza się latem, gdy samo stanie przy garnkach w kuchni jest uciążliwe. Jak przygotować najpopularniejsze chłodniki i dlaczego w ogóle warto je jeść?
ProduktyŻywienie Wideo -
Poziom edukacji a dieta i odżywianie. Naukowcy znaleźli związek
Według najnowszych badań dotyczących europejskich danych żywieniowych wydaje się, że status edukacyjny pozytywnie wpływa na zdrową dietę, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
DietyProduktyŻywienie -
3 trendy w odżywianiu, które budzą niepokój dietetyków
Modne diety nie zawsze są dobre dla naszego zdrowia – często szybki efekt związany jest z wyniszczaniem organizmu i powrotem do pierwotnej wagi. Warto zachować ostrożność i nie popadać w pułapki dietetyczne. O ich niebezpieczeństwie...
OdchudzanieProdukty