-   
Miewasz zaparcia? Tych produktów spożywczych musisz unikać
Zaparcia to nieprzyjemny stan, który jest stosunkowo częsty. Możesz osiągnąć lepsze trawienie, wprowadzając proste zmiany w diecie. Zacznij od unikania lub ograniczania spożycia m.in. glutenu, czerwonego mięsa lub produktów mlecznych.
Produkty
 -   
Kiedy najlepiej spożywać olej rybny?
Olej rybny jest suplementem kwasów tłuszczowych omega-3, który został powiązany z szeregiem korzyści zdrowotnych. Co więcej, przyjmowanie suplementu oleju z ryb w określonych porach może pomóc zoptymalizować jego skuteczność i zapobiec...
Produkty
 -   
Czy batony proteinowe rzeczywiście pomagają schudnąć?
Batony białkowe to popularne przekąski, które stanowią wygodne źródło składników odżywczych. Wiele osób je lubi, ponieważ są szybkim sposobem na spożycie białka i innych składników odżywczych. Ale czy są zdrowe i ułatwiają odchudzanie?
ProduktyOdchudzanieŻywienie
 -   
Specjalna dieta dla joginów powstała już 5000 lat temu. Na czym polega?
Wiele osób praktykujących jogę preferuje dietę Sattvic, mającą swoje korzenie w Ajurwedzie. Jest to dieta wegetariańska, bogata w pełnowartościowe składniki odżywcze. Bogata w produkty roślinne może zmniejszyć ryzyko choroby i promować...
ŻywienieOdchudzanie
 -   
Woda kokosowa a mleko kokosowe – jaka jest różnica?
Palma kokosowa (Cocos nucifera L.) to drzewo występujące w tropikach, z którego pozyskuje się wiele produktów spożywczych i napojów, w tym wodę kokosową, olej, mleko i śmietanę. Można się jednak zastanawiać, co odróżnia główne napoje...
ProduktyŻywienie
 -   
Brokuły vs. kalafior: co jest zdrowsze?
Brokuły i kalafior to dwa warzywa, które należą do tej samej rodziny roślin i mają kilka podobieństw pod względem wartości odżywczej i potencjalnych korzyści zdrowotnych. Mają także kilka wyjątkowych różnic i oferują inne ilości...
Żywienie
 -   
Dlaczego usuwamy z potraw liście laurowe?
Liście laurowe są powszechnym ziołem, z którego korzysta wielu kucharzy, przygotowując zupy i gulasze lub dusząc mięso. Nadają potrawom subtelny, ziołowy smak, ale w przeciwieństwie do innych ziół kulinarnych, zwykle zaleca się usunięcie...
ProduktyŻywienie
 -   
Czy witamina D może zaszkodzić – przy COVID-19 i nie tylko?
Mówi się, że witamina D może mieć dobry wpływ na organizm przy zakażeniu koronawirusem. Jednak zażywanie zbyt dużej ilości witaminy D może prowadzić do toksycznego nagromadzenia wapnia we krwi, co powoduje dezorientację, dezorientację i...
Żywienie
 -   
Ograniczasz sól w diecie? Oto 6 negatywnych skutków rezygnacji z soli
Wiele mówi się o tym, że sól szkodzi. Okazuje się jednak, że odstawienie tej przyprawy też może nie przynieść dobrych rezultatów.
ProduktyŻywienie
 -   
Nawet naturalne produkty mogą być szkodliwe dla nienarodzonego dziecka? Nowe badania
Produkty roślinne spożywane przez kobiety w ciąży podczas ich diety są rozkładane przez mikroflorę jelitową na substancje chemiczne, z których niektóre mogą przekroczyć barierę łożyskową i dotrzeć do płodu. Te obce substancje mogą...
Produkty
 -   
Ilość witaminy K2 w diecie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej serca
Zdrowy tryb życia, odpowiednia dieta stanowią podstawę w prewencji wielu chorób, takich jak choroba niedokrwienna serca. Norwescy naukowcy zbadali, który typ witaminy K (K1 i K2) zawartej w diecie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.
Diety
Mikołaj Kamiński
 -   
O jakiej porze brać magnez, aby zadziałał skutecznie?
Dzienne spożycie magnezu wynosi 310–420 mg dla zdrowego dorosłego. Podczas gdy większość ludzi może zaspokoić swoje potrzeby za pomocą żywności, w niektórych przypadkach mogą być konieczne suplementy. Dowiedz się, kiedy je przyjmować –...
Produkty
 -   
Kalafior w roli głównej. Jak go przyrządzić? Przepisy, które sprzyjają odchudzaniu
W kuchni programu Dzień dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z kalafiorem w roli głównej. Jakie rodzaje tego warzywa możemy dostać w sklepach? Kucharz podał przepis m.in. na wyjątkową kalafiorową sałatkę. Jak ją przyrządzić?
Produkty Wideo
 -   
Czy kiełkujące ziemniaki są bezpieczne do spożycia?
Zbyt długo pozostawione w magazynie ziemniaki mogą zacząć kiełkować, co prowadzi do debaty na temat tego, czy ich spożywanie jest bezpieczne. Niektórzy uważają kiełkujące ziemniaki za całkowicie bezpieczne do spożycia, pod warunkiem...
ProduktyBezpieczeństwo żywności
 -   
Czy liście rabarbaru są bezpieczne do spożycia?
Rabarbar to roślina występująca w górzystych i umiarkowanych regionach świata, takich jak Azja Północno-Wschodnia. Jest powszechnie uprawiany jako jadalne warzywo w Europie i Ameryce Północnej. Jego duże ciemnozielone liście wyglądają...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
 -   
Czy piwo jest dobre dla zdrowia? Zaskakujące wieści ze świata nauki
Wiele mówi się o dobrych dla zdrowia właściwościach czerwonego wina. Jednak wciąż to właśnie piwo jest najpopularniejszym napojem alkoholowym. Czy jest dobre, czy szkodliwe?
ProduktyŻywienie
 -   
Chcesz przejść na dietę bezglutenową? Sprawdź, ile o niej wiesz
Chcemy odżywiać się zdrowo, dlatego też wielu z nas chce spróbować diety bezglutenowej. Czy słusznie? Zweryfikuj swoją wiedzę na jej temat.
DietyŻywienie Quiz
 -   
Ciągłe jedzenie cukru i tłuszczu może powodować depresję?
Chociaż przekąski mogą tymczasowo poprawić samopoczucie, nawyk ten może mieć długoterminowy wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Świadomość i gotowość przeciwdziałania mogą pomóc nam uniknąć objadania się i depresji.
Żywienie
 -   
Kochasz bób? W tej odsłonie jeszcze go nie jadłeś
Sebastian Olma podzielił się prostymi przepisami na dania z bobem. Pokazał jak zrobić ravioli z bobem i kozim serem oraz krem ziemniaczany z wasabi i bobem.
Produkty Wideo
 -   
Czy jedzenie ryb zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych? Nowe badania
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Universitat Rovira i Virgili (URV) i Harvard Medical School wykazało, że spożywanie omega-3 głównie z ryb, ale także w suplementach zawierających te kwasy tłuszczowe, może modulować lipoproteiny,...
Produkty
 -   
Dodanie tej mieszanki przypraw do posiłku może pomóc zmniejszyć stan zapalny
Dodanie szeregu przypraw do posiłku to niezawodny sposób, aby uczynić go smaczniejszym, ale nowe badania Penn State sugerują, że może również zwiększyć jego korzyści zdrowotne.
Produkty