-
Zidentyfikowano związek między selenem w diecie a rozwojem choroby COVID-19
Publikując swoje odkrycia w American Journal of Clinical Nutrition, badacze wykorzystujący dane (do 18 lutego) zbadali możliwe powiązania między poziomem selenu w organizmie a wskaźnikami wyleczeń lub zgonów osób z wirusem COVID-19 w...
DietyProdukty
-
Odporność organizmu a odżywianie. Co musisz wiedzieć?
Zbilansowana dieta jest podstawowym elementem profilaktyki zdrowia. To, w jaki sposób się odżywiamy, może zadecydować o naszej odporności na patogeny. Możesz już dziś wprowadzić kilka zmian stylu życia i diety, aby wzmocnić swój układ...
DietyProdukty
-
Czy mózg wykryje cukier podany bezpośrednio do jelit?
Naukowcy z Columbia University zidentyfikowali neurony wykrywające cukier u myszy. Ich odkrycie może doprowadzić do opracowania nowych substancji słodzących.
Produkty
-
Zasady przygotowania żywności w dobie pandemii. Będziesz zaskoczony
Świeże warzywa i owoce myjemy ciepłą wodą i spożywamy dopiero po dobie od zakupu. Jeśli mamy ochotę na świeże pieczywo, musimy je włożyć na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 65℃. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku...
Produkty
-
Dlaczego witamina C nie działa i skąd się wziął ten mit? Lekarz Łukasz Durajski tłumaczy
Suplementy diety z witaminą C znajdziemy zapewne w większości polskich domów. Czy jest profilaktyczne stosowanie aby na pewno jest dobrym pomysłem? Czy wart łykać witaminę C, gdy dopada nas infekcja?
ProduktyŻywienie Wideo
-
Lukrecja – właściwości i zastosowanie
Uprawiana w wielu krajach lukrecja to roślina, którą od dawna wykorzystuje się w lecznictwie, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Cechuje ją bardzo słodki smak, a także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Kiedy warto stosować...
Produkty
-
Bratek polny – co potrafi ta popularna roślina?
Bratek polny często uprawiany jest w przydomowych ogródkach i na balkonach, i chociaż cieszy oczy, to warto wiedzieć, że ma też wiele właściwości leczniczych. Napar sprawdzi się między innymi w zapaleniu pęcherza moczowego i u osób...
Produkty
-
Co łączy najskuteczniejsz diety na świecie? Jest kilka cech wspólnych
Nie istnieje jedna uniwersalna strategia odchudzania. Od diety śródziemnomorskiej po ketogeniczną, istnieje wiele różnych planów żywieniowych, które pomagają osiągnąć cele w odchudzaniu. Istnieją jednak pewne cechy, które mogą zapewnić...
OdchudzanieProdukty
-
Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował? Radzi lekarz rodzinny
Mózg dowodzi całym organizmem. Pracuje nieustannie i aby mógł osiągnąć najwyższe obroty, musi mieć dostarczane odpowiednie paliwo. Dowiedz się, co jeść i pić, by poprawić funkcje mózgu.
ProduktyDietyŻywienie Wideo
-
8 napojów, które pomogą ci schudnąć. Pij na zdrowie
Czy to, co pijesz, wpływa na odchudzanie? Odpowiedź brzmi: tak. Kalorie, które czają się w napojach odgrywają ogromną rolę w naszym dbaniu o zdrowie, a ilość, którą spożywasz, jest bezpośrednio związana z twoją zdolnością kontrolowania...
OdchudzanieŻywienie
-
Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą?
Gotowanie może zwiększyć dostępność określonych witamin, minerałów i składników odżywczych. To, jak gotujesz swoje jedzenie, ma znaczenie tak samo, jak jesz. Sposób przyrządzania warzyw może zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników...
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Dieta odchudzająca Slow-Carb – zalety i wady
W diecie Slow-Carb chodzi o to, aby zastosować schemat bardzo niskowęglowodanowy, który zwiększy zdolność organizmu do przemiany tłuszczu na energię. Ma także zmniejszyć ogólne zapasy tłuszczu, dzięki jedzeniu określonych pokarmów przez...
OdchudzanieProdukty
-
Jak ograniczyć marnotrawienie żywności w domu? Porady ekspertów
Zmarnowana żywność stanowi największą część amerykańskich wysypisk śmieci. Gdy odpadki gniją, uwalnia się metan – gaz cieplarniany, który jest szkodliwy dla środowiska. Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Codzienne nawyki, które najbardziej niszczą środowisko
W dobie globalnego kryzysu klimatycznego eliminacja złych nawyków może przynieść poprawę środowiska naturalnego. Unikać powinniśmy m.in. czerwonego mięsa i dezodorantów w sprayach.

-
Suplementy diety stanowią ważną broń do walki z COVID-19?
Suplementy zawierające witaminy C i D i inne mikroelementy są bezpiecznym, skutecznym i niedrogim środkiem wspomagającym układ odpornościowy w walce z COVID-19 i innymi ostrymi chorobami dróg oddechowych – twierdzi badacz z Oregon State...
ProduktyŻywienie
-
Najzdrowszy sposób parzenia kawy. Może wydłużyć twoje życie!
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. A ta jest nie tylko smaczna, ale również może być bardzo zdrowa. Więcej! Naukowcy donoszą, że może także wydłużyć twoje życie.
Żywienie
-
Pokarmy, które jesz razem, mogą zmniejszać lub zwiększać ryzyko demencji
W nowym badaniu żywność powiązana z demencją charakteryzowała się głównie przetworzonym mięsem łączonym z ziemniakami i innymi produktami ze skrobią. Okazało się, że ważne jest to, co spożywamy na jednym talerzu.
Produkty
-
Sok z brzozy – wiosenny zastrzyk energii. Jakie ma właściwości?
Sok z brzozy to w 95 procentach woda. Pozostałe 5 proc. to niezwykły ładunek witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, zwłaszcza po okresie zimowym. Jak go uzyskać, nie krzywdząc przy tym drzewa? Prowadząca cykl...
ProduktyŻywienie Wideo
-
Kawa zmienia nasze poczucie smaku. Pytanie, czy to dobra wiadomość?
Słodkie jedzenie jest jeszcze słodsze, gdy pijesz kawę. Wskazują na to wyniki badań Uniwersytetu w Aarhus. Analizy zostały właśnie opublikowane w czasopiśmie naukowym Foods. I wbrew pozorom jest to bardzo dobra wiadomość szczególnie dla...
ProduktyDietyŻywienie
-
5 niezdrowych nawyków kulinarnych podczas pandemii koronawirusa. Lepiej z nich zrezygnuj
Przyrządzanie posiłków w domu weszło nam w krew i chociaż jest bardzo rozsądne, możemy nieumyślnie popełniać błędy. Zaliczamy do nich m.in. niemycie warzyw i nadużywanie soli w kuchni.
ProduktyŻywienie
-
Jarmuż – jego zdrowotne właściwości zaskoczą cię! Z pewnością o nich nie wiedziałeś
Coraz częściej w sklepowych lodówkach można zobaczyć jarmuż. Czy warto go spożywać? Zdecydowanie tak. A tutaj dowiesz się, dlaczego tak jest.
Żywienie