-
Cukier prowadzi do przedwczesnej śmierci, ale nie z powodu otyłości
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie niezależnie od otyłości, jak donosi nowe badanie prowadzone przez MRC London Institute of Medical Sciences w Wielkiej Brytanii.
Produkty -
Jak wybrać dobry dżem? Propozycje słodkich śniadań
Dzieci kochają słodkie śniadania i nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na jakiś czas spełnić ich zachcianki. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma przygotował słodkie śniadania z dodatkiem owocowych dżemów. Jak zrobić idealne ciasto...
Produkty Wideo -
Pięć sposobów na wzmocnienie odporności
Siedzisz w domu? Wysypiaj się, ograniczaj stres związany z epidemią i zatroszcz się o siebie. W ten sposób najlepiej wspomożesz swój układ odpornościowy.
-
Cynk – jaki ma wpływ na układ odpornościowy?
Cynk to jeden z ważnych dla naszego zdrowia mikroelementów. Ma on duży wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, dlatego od wielu lat – w okresie infekcyjnym – lekarze zalecają stosowanie diety bogatej w ten pierwiastek....
Produkty -
Jaka jest różnica między dietą roślinną a dietą wegańską?
Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie produktów zwierzęcych ze swojej diety. Nie oznacza to jednak, że będą tym samym na diecie roślinnej. Dieta wegańska i roślinna mają pewne różnice, które rozgraniczają oba pojęcia.
ProduktyŻywienie -
Nie tylko zdobi ogródek, ale także wspomaga nasze zdrowie. Co potrafi ostropest plamisty?
Ostropest plamisty to roślina uprawna zdobiąca wiele ogrodów. Jest również jedną z częściej stosowanych roślin leczniczych. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z jej medycznych właściwości.
ProduktyŻywienie Wideo -
Zrobiłeś zapasy ryżu? Tak możesz go wykorzystać – przepisy
Kucharz Piotr Kucharski pokazał w kuchni programu „Dzień dobry TVN”, jak wykorzystać zapasy ryżu. Jakie dania przygotował? Ile kalorii ma ryż i który lepiej wybrać – biały czy brązowy?
Produkty Wideo -
Dieta wysokobłonnikowa wydłuża życie diabetyków
Spożywanie produktów z dużą ilością błonnika jest promowane jako element zdrowego żywienia. Zespół badaczy z Nowej Zelandii przestudiował wpływ diety wysokobłonnikowej na metabolizm oraz stan zdrowia u osób z cukrzycą i stanem...
DietyProduktyMikołaj Kamiński
-
Witamina D zwiększa szanse chodzenia po złamaniu biodra
Według badań przeprowadzonych przez Rutgersa seniorzy bez niedoboru witaminy D mają większe szanse na chodzenie po operacji złamania szyjki kości udowej.
Produkty -
Gluten i jego związek z cukrzycą typu 1
W ostatnich latach gluten stał się jednym z popularniejszych i bardziej dyskusyjnych tematów. Norwescy naukowcy zechcieli ustalić, czy spożywanie glutenu przez kobiety w ciąży oraz małe dzieci podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 w...
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Czy kawa wypłukuje z organizmu pewne składniki odżywcze?
Kawa jest jednym z napojów, które mogą, ale nie muszą, wypłukiwać z naszego organizmu cenne związki odżywcze. Spożywana w nadmiarze może przyczynić się m.in. do pojawienia się dość nieprzyjemnych objawów niedoboru magnezu. Na szczęście,...
Produkty -
Jakie produkty podkręcą metabolizm?
Szybki metabolizm zdecydowanie pomaga schudnąć i utrzymać optymalną masę ciała. Czy wiesz, w jaki sposób go zwiększyć? Wbrew pozorom wiele zależy od twoich nawyków.
ProduktyDietyŻywienieOdchudzanie Wideo -
Kawa nie sprawi, że będziesz bardziej kreatywny
Naukowcy twierdzą, że kawa może poprawić koncentrację, ale prawdopodobnie nie zwiększa kreatywności. Dodają także, że optymalny poziom kofeiny jest różny dla każdego człowieka.
ŻywienieProdukty -
Dlaczego osoby z nadwagą i otyłością powinny każdego dnia sięgać po awokado?
Jedzenie awokado każdego dnia poprawia zdolność skupiania uwagi u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością, odkryli badacze z Illinois.
DietyOdchudzanieProdukty -
Na lepszą odporność: sen, odpowiednia dieta, unikanie używek – radzą naukowcy
Wysypianie się, zadbanie o dietę, unikanie spożywania alkoholu, palenia tytoniu – naukowcy podają sposoby na wspomożenie układu odpornościowego w obliczu m.in. zagrożenia koronawirusem. W codziennej higienie, oprócz mycia rąk, eksperci...
-
Kurkumina przyprawą życia? Nowe doniesienia badaczy
Od lat miłośnicy curry wychwalali przeciwzapalne właściwości kurkumy, ale to jej aktywny związek, kurkumina, najbardziej ciekawił naukowców. Co udało im się odkryć?
Żywienie -
Pół łyżki oliwy z oliwek dziennie poprawi zdrowie serca
Oliwa z oliwek jest jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, jednej z najzdrowszych diet na świecie. Naukowcy twierdzą, że jej właściwości mogą poprawić stan zdrowia serca. Co ciekawe, polecają też inne tłuszcze roślinne...
Żywienie -
Czy białko z sałaty może pomóc wyleczyć złamane kości?
Choć kości u osób z cukrzycą goją się wolniej, naukowcy pracują nad niedrogą terapią przy użyciu roślin, która może przyspieszyć proces zrostu. Eksperymenty na myszach są póki co obiecujące.
-
Smaczny i zdrowy obiad do 20 złotych? To możliwe
Przygotowanie smacznego, zdrowego i obfitego obiadu niewielkim kosztem nie jest łatwym zadaniem. Ponieważ jednak ceny produktów spożywczych rosną, warto posiąść nowe umiejętności.
Produkty Wideo -
Suplementy z oleju rybnego związane z niższym ryzykiem chorób serca i śmierci
Regularne stosowanie suplementów z olejem z ryb może wiązać się z niższym ryzykiem zgonów i chorób sercowo-naczyniowych (CVD), takich jak zawał serca i udar – wynika z badań opublikowanych w The BMJ. Naukowcy twierdzą, że dalsze badania...
Produkty -
Obfite śniadanie pomaga schudnąć?
Chcąc zadbać o swoją sylwetkę, nie możemy zapominać o pierwszym posiłku dnia. Nowe badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą duże śniadanie, spalają dwa razy więcej kalorii w porównaniu z tymi, którzy jedzą większy obiad.
Odchudzanie