-
Bezmięsne kotlety? Swoje przepisy zdradziła Daria Ładocha
Dieta wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Nawet jeśli ktoś nie ma chęci na stałe zrezygnować z mięsa, może raz na jakiś czas przyrządzić jarską alternatywę kotletów.
ProduktyŻywienie Wideo -
Niedobór witaminy D po menopauzie związany z bólem dolnej części pleców
Niedobór witaminy D jest niebezpieczny w każdym wieku, jednak może mieć różne dodatkowe konsekwencje w różnych grupach wiekowych. Płeć też odgrywa tu znaczenie. Niedawno naukowcy postanowili skupić się na kobietach po menopauzie.
Produkty -
Nie bez powodu nazywana królową wszystkich kasz. Kasza jaglana i jej rozgrzewające właściwości
Chociaż prym wciąż wiodą tanie i smaczne ziemniaki, coraz częściej sięgamy po kaszę i to nie tylko gryczaną. Kasza jaglana jest tu zdecydowaną królową. Poznaj jej prozdrowotne właściwości.
ProduktyŻywienie Wideo -
Czy jedzenie czosnku może zapobiec infekcji koronawirusem?
Medycyna naturalna cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jej zwolennicy szukają na własną rękę szukają sposobów na wzmocnienie odporności immunologicznej i ochronę organizmu przed koronawirusem. Czy czosnek może zapobiec...
Produkty -
Naukowe warsztaty nt. żywności dla uczniów z Warmii i Mazur
Suplementy diety, opakowania żywności, alergeny pokarmowe i inne tematy będą zgłębiali uczniowie warmińsko-mazurskich szkół w ramach "TRUST your FOOD" – warsztatów przygotowanych przez naukowców i jedną z firm.
ProduktyDietyOdchudzanie -
Czym jest glutaminian sodu i czy należy się go bać?
Glutaminian sodu nie cieszy się dobrą sławą. Czy słusznie? A może jednak eksperci przesadzają i regularne spożywanie tego dodatku wcale nie szkodzi zdrowiu?
ProduktyDietyOdchudzanieŻywienie Wideo -
Dlaczego nadużywanie alkoholu nie znika samo z siebie wraz z wiekiem?
W naszej popularnej świadomości istnieje obraz ciężko pijącego, intensywnie imprezującego młodego studenta. Z tym wiąże się oczekiwanie, że po dwudziestce większość z nich osiedli się i ograniczy nawyki związane z piciem.
ProduktyŻywienie -
Jak znajomi z Facebooka wpływają na nasze wybory żywieniowe?
Na nasze nawyki żywieniowe mogą mieć wpływ preferencje żywieniowe naszych przyjaciół, w tym naszych znajomych online. Autorzy nowego badania uważają, że ich praca może być również wykorzystana do zachęcenia ludzi do jedzenia większej...
DietyOdchudzanieProdukty -
Jak zrobić idealną, włoską pizzę? Swój przepis zdradza Valerio Valle
W każdym mieście w Polsce możemy znaleźć pizzerię. Zjedzenie tego włoskiego przysmaku nie stanowi żadnego problemu. Otrzymamy do z dowodem do domu. Ale może lepiej przyrządzić pizzę samodzielnie? Sekretem jest idealne ciasto.
ProduktyDietyŻywienie Wideo -
Sfermentowane produkty sojowe mogą zmniejszyć ryzyko śmierci
Jednak badanie ma charakter obserwacyjny i istnieją pewne ograniczenia. Czy warto więc włączyć do swojej diety sfermentowane produkty sojowe?
ProduktyDietyŻywienie -
Jak zrobić idealny krupnik? Swój sekret zdradza Andrzej Polan
W okresie jesienno-zimowym ciepłe, rozgrzewające i treściwe zupy cieszą się ogromną popularnością. Tylko dzieci jakoś niechętnie po nie sięgają. Jak zrobić idealny krupnik, który z przyjemnością zjedzą także maluchy? Swój przepis...
DietyProduktyŻywienie Wideo -
Niespodziewani goście? Grzegorz Zawierucha udowadnia, dlaczego warto mieć w lodówce ciasto francuskie
Ciasto francuskie możemy kupić właściwie w każdym, większym sklepie spożywczym. Przechowuje się je w lodówce, a dzięki stosunkowo długiemu terminowi ważności, może uratować nas, gdy pojawią się niespodziewani goście. Największą jego...
ProduktyOdchudzanieŻywienie Wideo -
Czy warto przerzucić się na kawę zbożową?
Dzień bez aromatycznej, czarnej kawy to dla wielu osób dzień stracony. Prawdziwy dramat zaczyna się wówczas, gdy ze względów zdrowotnych trzeba zrezygnować z ulubionego napoju. Co wtedy zrobić? Można przerzucić się na kawę zbożową, która...
ProduktyŻywienie -
5 powodów, dla których możesz potrzebować preparatów multiwitaminowych
Prawdopodobnie słyszałeś, że multiwitaminy nie wydłużą ci życia. Ale co z jego poprawą? Biorąc pod uwagę, że 9 na 10 z nas nie otrzymuje wszystkich potrzebnych składników odżywczych z pożywienia, przydałaby się nam odrobina doładowania....
Żywienie -
Niedobór magnezu – objawy i metody przeciwdziałania
Magnez bierze udział w wielu procesach w organizmie. To sprawia, że niedobór magnezu jest trudny do zidentyfikowania, ponieważ wygląda na wiele innych chorób. Objawy obejmują arytmie serca, depresję, problemy trawienne, skurcze mięśni...
Żywienie -
Mniej białka i siarki w diecie – gwarancją dłuższego życia?
Wydaje się, że wszyscy są zainteresowani jakąś dietą ograniczającą kalorie, aby zwiększyć szanse na dłuższe życie przy mniejszej liczbie chorób przewlekłych. Ale co jeśli możesz uzyskać takie same korzyści związane z długowiecznością bez...
Żywienie -
Jak nieprzetworzone mięso, drób i ryby wpływają na układ krążenia i ryzyko śmierci?
Eksperci wiedzą, że przetworzone czerwone mięso może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmierci. Ale czy nieprzetworzone mięso, ryby i drób są mniej szkodliwe?
Produkty -
Możesz je jeść do woli! 10 warzyw, które zawierają najwięcej wody
Powszechnie wiadomo, że każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. O ile z tymi drugimi większość z nas nie ma problemu, tak te pierwsze wciąż nie cieszą się taką popularnością, jak powinny.
ProduktyŻywienie Wideo -
Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Sok z kiszonych buraków może nie brzmi zachęcająco, ale wystarczy poznać jego właściwości, by chociaż spróbować się go napić.
ProduktyŻywienie Wideo -
„Spożyć do…”, „Najlepiej przed…” Co można spożywać po terminie?
Może i nie czytasz składu produktów, ale zawsze patrzysz, jaki jest termin ważności? To już coś! Pytanie jednak, czy wiesz, które produkty można jeść po terminie. być może niepotrzebnie wyrzucasz niektóre z nich.
ProduktyŻywienie Wideo -
Czerwone i przetworzone mięso nie jest dobre dla zdrowia
Nowa analiza danych długoterminowych na temat prawie 30000 osób wykazała niewielkie, ale znaczące ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny związanej z jedzeniem dwóch porcji przetworzonego lub nieprzetworzonego czerwonego mięsa raz w...
Żywienie