-
Gluten i jego związek z cukrzycą typu 1
W ostatnich latach gluten stał się jednym z popularniejszych i bardziej dyskusyjnych tematów. Norwescy naukowcy zechcieli ustalić, czy spożywanie glutenu przez kobiety w ciąży oraz małe dzieci podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 w...
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Czy kawa wypłukuje z organizmu pewne składniki odżywcze?
Kawa jest jednym z napojów, które mogą, ale nie muszą, wypłukiwać z naszego organizmu cenne związki odżywcze. Spożywana w nadmiarze może przyczynić się m.in. do pojawienia się dość nieprzyjemnych objawów niedoboru magnezu. Na szczęście,...
Produkty -
Jakie produkty podkręcą metabolizm?
Szybki metabolizm zdecydowanie pomaga schudnąć i utrzymać optymalną masę ciała. Czy wiesz, w jaki sposób go zwiększyć? Wbrew pozorom wiele zależy od twoich nawyków.
ProduktyDietyŻywienieOdchudzanie Wideo -
Kawa nie sprawi, że będziesz bardziej kreatywny
Naukowcy twierdzą, że kawa może poprawić koncentrację, ale prawdopodobnie nie zwiększa kreatywności. Dodają także, że optymalny poziom kofeiny jest różny dla każdego człowieka.
ŻywienieProdukty -
Dlaczego osoby z nadwagą i otyłością powinny każdego dnia sięgać po awokado?
Jedzenie awokado każdego dnia poprawia zdolność skupiania uwagi u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością, odkryli badacze z Illinois.
DietyOdchudzanieProdukty -
Na lepszą odporność: sen, odpowiednia dieta, unikanie używek – radzą naukowcy
Wysypianie się, zadbanie o dietę, unikanie spożywania alkoholu, palenia tytoniu – naukowcy podają sposoby na wspomożenie układu odpornościowego w obliczu m.in. zagrożenia koronawirusem. W codziennej higienie, oprócz mycia rąk, eksperci...
-
Kurkumina przyprawą życia? Nowe doniesienia badaczy
Od lat miłośnicy curry wychwalali przeciwzapalne właściwości kurkumy, ale to jej aktywny związek, kurkumina, najbardziej ciekawił naukowców. Co udało im się odkryć?
Żywienie -
Pół łyżki oliwy z oliwek dziennie poprawi zdrowie serca
Oliwa z oliwek jest jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, jednej z najzdrowszych diet na świecie. Naukowcy twierdzą, że jej właściwości mogą poprawić stan zdrowia serca. Co ciekawe, polecają też inne tłuszcze roślinne...
Żywienie -
Czy białko z sałaty może pomóc wyleczyć złamane kości?
Choć kości u osób z cukrzycą goją się wolniej, naukowcy pracują nad niedrogą terapią przy użyciu roślin, która może przyspieszyć proces zrostu. Eksperymenty na myszach są póki co obiecujące.
-
Smaczny i zdrowy obiad do 20 złotych? To możliwe
Przygotowanie smacznego, zdrowego i obfitego obiadu niewielkim kosztem nie jest łatwym zadaniem. Ponieważ jednak ceny produktów spożywczych rosną, warto posiąść nowe umiejętności.
Produkty Wideo -
Suplementy z oleju rybnego związane z niższym ryzykiem chorób serca i śmierci
Regularne stosowanie suplementów z olejem z ryb może wiązać się z niższym ryzykiem zgonów i chorób sercowo-naczyniowych (CVD), takich jak zawał serca i udar – wynika z badań opublikowanych w The BMJ. Naukowcy twierdzą, że dalsze badania...
Produkty -
Obfite śniadanie pomaga schudnąć?
Chcąc zadbać o swoją sylwetkę, nie możemy zapominać o pierwszym posiłku dnia. Nowe badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą duże śniadanie, spalają dwa razy więcej kalorii w porównaniu z tymi, którzy jedzą większy obiad.
Odchudzanie -
Dieta śródziemnomorska redukuje masę ciała i poziom cholesterolu dzięki zmianie mikrobiomu jelitowego
Wiele dowodów wskazuje, że dieta śródziemnomorska ma dobroczynny wpływ na stan zdrowia, masę ciała i metabolizm. Nowe badania sugerują, że przyczyną jest pozytywna zmiana mikrobiomu jelitowego.
DietyOdchudzanieProduktyMikołaj Kamiński
-
Jaka dieta najlepiej wspiera płodność?
Dietetyczki Zosia Mazurek-Dudek i Anna Mazur-Gajo, które zmagały się z niepłodnością, opowiedziały o diecie, która wspomaga płodność. Jakie produkty są najlepsze, a jakich unikać?
ProduktyDiety Wideo -
Czy jedzenie jednego jajka dziennie jest dobre dla zdrowia serca? Nowe badania
Dobra wiadomość dla miłośników jaj. W nowym badaniu stwierdzono, że spożywanie jednego jajka dziennie może nie zwiększyć znacząco poziomu cholesterolu lub ryzyka chorób serca.
ProduktyDiety -
Sztuczne słodziki w połączeniu z węglowodanami mogą być bardziej szkodliwe niż same słodziki
Wpływ sztucznych substancji słodzących na mózg i ostatecznie także na metabolizm był przedmiotem gorących dyskusji w ostatnich latach. Niektóre badania wykazały niekorzystny wpływ na poziom cukru i insuliny we krwi, podczas gdy inne nie.
ProduktyDietyOdchudzanie -
Przyjmowanie antyoksydantów z dietą poprawia funkcje płuc u dzieci
Antyoksydanty to substancje, które ograniczają działanie wolnych rodników, mogących uszkadzać molekuły w zdrowych komórkach. Nowe badanie ze Szwecji pokazuje, że przyjmowanie antyoksydantów z dietą może wpływać pozytywnie na prawidłową...
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Czy cukier z owoców jest szkodliwy?
Cukier owocowy, czyli fruktoza to naturalnie występujący cukier prosty, który odpowiada za słodki smak owoców, miodu oraz naturalnych przetworów owocowych np. soków i dżemów. Fruktoza znajduje się w składzie także innych produktów...
Produkty -
Dieta w Fenyloketonurii – dlaczego jest tak ważna?
Fenyloketonuria to jedna z wrodzonych chorób metabolicznych. W tym przypadku mamy do czynienia z niewłaściwą przemianą jednego z ważnych aminokwasów, czyli fenyloalaniny. Jest to choroba dziedziczna, która przekazywana jest wraz ze...
Produkty -
5 zasad przechowywania warzyw i owoców
Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część jedzenia do kosza. Statystyki mówią, że pozbywamy się jedzenia zwykle z powodu jego zepsucia, a trzecią co do wielkości grupą...
Produkty -
Otręby na śniadanie, czyli zdrowy i smaczny sposób na rozruszanie trawienia
Jedni nie wyobrażają sobie, że mogliby wyjść z domu bez śniadania, inni nie wcisną w siebie nic o poranku. Dla jednych i drugich pokazujemy, jak przyrządzić zdrowe i smaczne jedzenie, które pobudzi trawienie. Dla pierwszych będzie to...
ProduktyDietyOdchudzanie Wideo