30 lipca przypada Międzynarodowy Dzień Sernika. Z tej okazji przypominamy niezwykle prosty przepis Piotra Kucharskiego na ten wypiek. Króluje w nim mango i... ser kozi. – To będzie absolutnie rewelacyjne połączenie – zapewnia kucharz. Spróbujcie!
Czy sernik jest tuczący?
Sernik zawiera znaczną ilość białka, szczególnie w porównaniu do innych deserów, takich jak ciasta i ciastka. Jednak jedz go z umiarem, jeśli chcesz utrzymać zdrową masę ciała i zmniejszyć ryzyko choroby. Naprawdę może być kaloryczny, bowiem wszystko zależy od dodatków. Najmniej kaloryczne są tzw. serniki na zimno np. z owocami i galaretką.
Chociaż jest źródłem białka w diecie, sernik ma również wysoką zawartość cukru, sodu, cholesterolu i tłuszczów nasyconych, a nadmierne spożycie może zwiększyć ryzyko chorób serca.
Jeśli lubisz sernik, ale chcesz uniknąć dodatkowych kalorii, cholesterolu i tłuszczów nasyconych, spróbuj zrobić własny sernik i zmienić niektóre składniki. Użyj beztłuszczowego sera śmietankowego zamiast zwykłego sera śmietankowego, aby zmniejszyć kaloryczność i zawartość tłuszczów nasyconych w twoim serniku. Użyj białek zamiast całych jaj, aby obniżyć poziom cholesterolu w diecie. Aby zwiększyć zawartość białka w serniku, spróbuj dodać mleko beztłuszczowe w proszku.
Czytaj też:
Kupiłaś za dużo drożdży? Tak możesz je wykorzystać